De Week in Bitcoin: Oekraine en Rusland in de hoofdrol

1068 totale weergaven

De week van bitcoin zat vol nieuws. Terwijl de wereld haar ogen richt op Oekraïne en Rusland, staat bitcoin ook niet stil.

Intel heeft hun bitcoin mining hardware gepresenteerd en de Europese Unie wil witwassen met bitcoin voorkomen. We hebben het belangrijkste nieuws van week 8 in 2022 voor je op een rij gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Miljoenen aan bitcoin-donaties richting Oekraïne als steun voor de oorlog

Oekraïne heeft het zwaar met de Russische invasie en dat is ook de bitcoingemeenschap niet ontgaan. Tot dusver is er al voor meer dan 13,7 miljoen dollar aan bitcoin gedoneerd aan Oekraïne om het land te steunen in de strijd tegen het gigantische Rusland.

Onderzoekers van Elliptic hebben de inzamelingsactie onder de loep genomen. Onder andere de overheid, ngo’s en vrijwilligersgroepen zamelen geld in via bitcoin. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 4.000 donaties gedaan, waar één individuele donatie van 3 miljoen dollar bij zit.

VS en EU willen geselecteerde Russische banken uit SWIFT-netwerk schoppen

Russische banken worden mogelijk afgesloten van het SWIFT netwerk. Dat blijkt uit een gezamenlijk statement van de Europese Commissie, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en de Verenigde Staten.

SWIFT staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. De organisatie werd in 1973 opgericht om financiële berichten te versturen. Zo’n 200 landen zijn momenteel aangesloten bij dit netwerk. Een aantal Russische banken wordt waarschijnlijk afgesloten van dit netwerk.

‘Bitcoin voor Rusland nauwelijks oplossing tegen sancties’

De VS, EU, VK en andere landen hebben Rusland verzwaarde sancties opgelegd. Het gaat om beperkingen in de export van technologie en het bevriezen van tegoeden van Russische personen en (bank)instellingen. Bitcoin biedt Rusland geen uitweg, denken experts.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde eerder deze week nieuwe sancties tegen Rusland aan, vanwege de aanval op Oekraïne. Het gaat onder meer om export-blokkades, gericht op het beperken van de Russische luchtvaart-, scheepsbouw- en andere sectoren. Verder worden de bezittingen van Russische banken in de VS bevroren, net als de Amerikaanse bezittingen van de ‘Russische elite’ of oligarchen en hun familie.

Intel onthult specificaties van eerste bitcoin miners

Technologie-gigant Intel heeft de specificaties van de nieuwe Bonanza Mine bitcoin mining hardware onthult. Tijdens de 2022 editie van de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), georganiseerd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), heeft Intel de eerste generaties van de energie-efficiënte mining-chip publiek gemaakt.

Europese Unie richt aparte divisie op om witwassen met bitcoin te voorkomen

De Europese Unie wil een aparte divisie oprichten om witwassen met cryptovaluta tegen te gaan. Het plan is om een nieuwe anti-witwasorganisatie op te richten die toezicht gaat houden op cryptobedrijven.

Het gaat hier om een divisie die zich bezig gaat houden met het analyseren van de geldstromen op het netwerk van bitcoin. Ook andere netwerken zullen ongetwijfeld onder de loep worden genomen.

Zwitserse stad presenteert binnenkort ‘Plan B’

Het Zwitserse Lugano moet dé nieuwe bitcoin hotspot van Europa worden. Volgens Paolo Ardoino van Tether komt er binnenkort groot nieuws uit de stad.

De officiële aankondiging vindt plaats op 3 maart 2022. Ardoino en de burgemeester van Lugano houden dan een live presentatie om de plannen uit te leggen.

Tether is de uitgever van de gelijknamige stablecoin. Tether (of USDT) is veruit de grootste synthetische dollar met een oplage van ruim $79 miljard. Met de munt is het bedrijf verantwoordelijk voor de meeste grote handelsparen in de industrie.

Senator in Mexico: we hebben bitcoin nodig als betaalmiddel

Een senator in Mexico werkt aan een cryptowet die is geïnspireerd op de bitcoinwetgeving in El Salvador. Ze verwacht het wetsvoorstel dit jaar in te kunnen dienen.

Indira Kempis is vertegenwoordiger voor de staat Nuevo León in de Mexicaanse senaat, de Cámara de Senadores. Ze is er van overtuigd dat Mexico bitcoin als wettig betaalmiddel moet gaan accepteren en heeft gaat daarom een wetsvoorstel indienen dat is geschoeid op de leest van de bitcoinwet in El Salvador.

BNY Mellon werkt samen met Chainalysis om bitcoin transacties te volgen

De Bank of New York (BNY) Mellon gaat in zee met de analisten van Chainalysis om bitcoin transacties te volgen. De bank wil een beter inzicht in waar de bitcoin van hun klanten vandaan komt.

De oudste bank van Amerika startte in 2021 met diensten rondom bitcoin. Ze verkopen en bewaren digitale assets voor hun klanten, voornamelijk family offices, fondsen, verzekeraars en pensioenfondsen.

Coinbase presenteert omzet van $2,49 miljard in een kwartaal

Crypto-exchange Coinbase heeft gisteren de cijfers voor kwartaal vier van 2021 bekendgemaakt. De cijfers, waaronder een recordomzet, overtroffen de verwachtingen van de analisten.

Coinbase noteerde een omzet van $2,49 miljard in het vierde kwartaal van 2021. Analisten hielden rekening met $1,93 miljard en waren dus positief verrast. Het aantal actieve gebruikers groeide vorige kwartaal naar 11,4 miljoen. Dat is een record na een zwakker derde kwartaal, waarin juist een krimp van het aantal gebruikers werd gemeld ten opzichte van het tweede kwartaal.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd