Visa toont stappenplan voor Bitcoin: 5 belangrijke ideeën

Bitcoin (BTC) is een open netwerk waar iedereen diensten op en omheen kan bouwen. Dat geldt ook voor ’traditionele’ betaalverwerkers als Visa. Het bedrijf is natuurlijk bekend van hun creditcards en wil ook in dit nieuwe ecosysteem een belangrijke positie innemen.

In het kwartaalverslag legt directeur Alfred Kelly de plannen op tafel. Hij komt met vijf duidelijke ideeën. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bitcoin kopen

Bitcoin kopen kan tegenwoordig op tal van manieren. Je kunt aankloppen bij een gereguleerde beurs, er zijn peer-to-peer handelsplaatsen en als je goed zoekt kun je zelfs werken voor BTC. Toch ziet Visa in deze tak van sport nog ruimte voor verbeteren.

Visa wil het makkelijker maken voor klanten met een Visa-kaart om bitcoin te kopen. Kelly praat over een toename van bitcoin aankopen met hun kaarten, maar hij noemt geen exacte getallen.

Bitcoin is volgens Kelly digitaal goud. Hij noemt BTC als topprioriteit van zijn bedrijf. De volgende stap: samenwerken met partijen die Visa-klanten direct BTC kunnen betalen in ruil voor bijvoorbeeld euro’s of dollars.

2. Betalen met BTC

Ook om te betalen met bitcoin is Visa niet noodzakelijk. Maar er is wel een niche waar de financiële instelling mogelijk een positie in kan nemen. Denk bijvoorbeeld het automatisch omzetten van BTC naar euro’s om zo te betalen met bitcoin in winkels. Kelly wil naar een situatie toe waar je direct je tegoed om kunt zetten naar een andere valuta.

Een stap als dit zou er voor zorgen dat 70 miljoen winkeliers plotseling bitcoin als betaalmogelijkheid hebben. Een concurrent als PayPal is hier ook mee bezig.

Kelly wijst naar samenwerkingen met 35 platformen die gebruikmaken van de diensten van Visa. Hij noemt bedrijven als Coinbase, Crypto.com en BlockFi.

3. Integratie in huidige financiële wereld

Kelly richt zich ook op de integratie bij bestaande financiële instituten. Visa verdient als tussenpersoon grof geld in het huidige financiële systeem, daar hoopt het mee door te gaan in een wereld met bitcoin.

Het bedrijf bouwt software waarmee bijvoorbeeld banken direct aan de slag kunnen met bitcoin diensten. In samenwerking met het bedrijf Anchorage kunnen partijen direct bitcoin kopen, verkopen en opslaan voor hun klanten.

Met deze software hoopt Visa bestaande bedrijven te overtuigen om voor hun te kiezen.

4. Betalingen met stablecoins

Stablecoins zijn plaatsvervangers van andere goederen in de vorm van een token. De populairste stablecoins zijn die gebasseerd op de dollar. Visa experimenteert met transacties met behulp van USDC.

Uiteindelijk moet dit de normale gang van zaken worden. De vraag is: is hier een bedrijf als Visa voor nodig? Kelly denkt van wel.

5. Central bank digital currency’s

Stablecoins hebben al niet zoveel met bitcoin te maken, maar ze zijn nog onderdeel van het ecosysteem. Bedrijven, individuele gebruikers en beurzen binnen de industrie maken er gebruik van.

Een andere factor die ook mee gaat spelen zijn central bank digital currency’s (CBDC’s). Dit zijn de digitale versies van munten als de euro of de dollar.

Visa is geen bedrijf dat plotseling alles in het werk gaat stellen om over te stappen op bitcoin. Ze proberen op meerdere paarden te wedden en zijn onderdeel van de traditionele financiële wereld. Daar hoort ondersteuning voor CBDC’s ook bij.

Lees meer over:
Visa

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...