Bitcoin versturen met ’terugdraai’ knop om stress te voorkomen

Een Israëlische start-up heeft een manier gevonden om Bitcoin transacties iets minder ‘foutgevoelig’ te maken. Kirobo, een bedrijfje dat nu twee jaar bestaat claimt dat ze een undo optie hebben gemaakt voor de Ledger wallet.

Het is géén update voor bitcoin zelf, in de regel zijn bitcoin transacties nog steeds onomkeerbaar. Want Bitcoin transacties zijn zoals bekend immutable. En daar willen gebruikers nog wel eens de mist mee ingaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stress

Uit recent onderzoek van de Fio Foundation blijkt dat 55% van de respondenten stress hadden zodra ze Bitcoin wilden versturen.

En zelfs 18% van de ondervraagden gaf aan wel eens geld te zijn verloren als gevolg van een menselijke fout.

Als reactie hierop heeft Kirobo een nieuwe ‘knop’ gemaakt. Dit heet “Retrievable Transfer” en het is een manier waarop afzenders transactie kunnen annuleren als ze deze een verkeerde adres zijn verzonden.

Kirobo geeft de verzender namelijk een unieke code en deze moet de ontvanger hebben om de overdracht te voltooien. Blijkt het dat deze persoon de code niet heeft (doordat jij de Bitcoin naar een verkeerd adres hebt gestuurd), dan kun je deze via de retrieval optie terug vorderen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Totdat de ontvanger de juiste code heeft opgegeven, kan de afzender het geld op elk moment opvragen. […] Kirobo heeft niet de private key van de gebruiker nodig en heeft geen enkele toegang tot het geld. Het wachtwoord bepaalt eenvoudig of de overdracht is voltooid of niet.”[/penci_blockquote]

Speciale (centrale) code

De Bitcoin blockchain zelf is niet zomaar terug te draaien. Een dergelijke rollback is wel eens onderwerp van gesprek geweest bij Bitcoin die door hackers is gestolen. Maar de oplossing van Kirobo werkt anders.

Je hebt te maken met de tussenpersoon die dit faciliteert. Op de website van Kirobo noemen ze custodians, exchanges en wallet providers als ideale partijen die er gebruik van kunnen maken.

Het systeem met de codes werkt offline en buiten de Bitcoin blockchain om. Het is centraal geregeld dus.

Een oplossing kan handig zijn als je Bitcoin wilt versturen van een ene vertrouwde partij naar een andere. Denk aan een transactie van de ene exchange naar de andere.

Hoewel dit dus enorm riekt naar centralisatie, is het platform wel veilig bevonden door cyber intelligence company Scorpiones Group en er is steun gekregen vanuit de Israel Innovation Authority.

Volgens Asaf Naim, de CEO van Kirobo, is het doel bitcoin betalingen net zo makkelijk en veilig te maken als online bankieren. Retrievable Transfer is het eerste product dat is uitgebracht door Kirobo.

Deze functie is beschikbaar op de software van de Ledger wallet en het is naar verluidt gratis voor bedragen onder de $1.000.

Vaults

Intussen wordt er wel degelijk gewerkt aan decentrale oplossingen. Een daarvan zijn de zogenoemde vaults.

De vaults, bedacht door ontwikkelaar Bishop, biedt een extra laagje veiligheid. Mochten je gegevens over je keys lekken of worden gestolen, dan heb je door de kluis de mogelijkheid om terug te komen op je fout.

In de praktijk kun je met deze oplossing je bitcoin opsplitsen in verschillende delen (shards). Vervolgens kan er maar één deel per keer worden verstuurd binnen een bepaalde tijd. Je kunt het ook ’timed released’ transacties noemen. Ook kun je kunt zelf instellen hoeveel tijd er tussen de bitcoin transacties mag zitten.

Wanneer er een beetje BTC die in een kluis zit wordt verstuurd, kan de eigenaar op de hoogte worden gesteld via watchtowers. En zo kan de rest van de Bitcoin alsnog veilig gesteld worden.

De gebruiker kan vervolgens een transactie signeren en BTC naar andere adressen (een aparte hot wallet) sturen. Door een speciale constructie in het on-chain (!) contract, zou een hacker in zo’n geval weinig buit kunnen maken.

Dit idee is nog niet operationeel omdat dan eerst BIP 119 moet worden goedgekeurd en geïmplementeerd.

Heb je vragen over Bitcoin? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  Lees meer