Anoniem Tether versturen? 15 miljoen nieuwe USDT op Liquid sidechain

15 miljoen aan Tether USDT is via een blockchain-to-blockchain swap verplaatst naar de Liquid sidechain van het bitcoin netwerk.

Tether heeft op 7 januari j.l. een zogenaamde cross-chain swap uitgevoerd van 15 miljoen aan Tether. Deze stonden op het ethereum netwerk en zijn verplaatst naar Liquid, een sidechain onder beheer van Blockstream.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In november vorig jaar is er al een andere voorraad Tether (1,5 miljoen USDT) naar Liquid verplaatst, vanuit crypto exchange Bitfinex.

Tether USDT en Liquid

Een sidechain is een blockchain die parallel loopt met de basislaag (layer 1) van het bitcoin netwerk. Het is bedoeld om deze layer 1 op te schalen. Net zoals het Lightning Network kan een sidechain niet zónder layer 1 draaien.

De stablecoin is sinds juli 2019 al technisch beschikbaar op Liquid sidechain.

‘Front running’

De conversie van grote hoeveelheden aan Tether heeft invloed op de bitcoin markt. Een van de gevolgen is dat er een nieuwe voorraad aan semi-anonieme USDT op de markt komt.

De sidechain van Liquid maakt het namelijk mogelijk om transacties op de blockchain af te schermen, een functionaliteit die nog ontbreekt op de basislaag van bitcoin.

Dat biedt bijvoorbeeld handelaren voordeel. Traders kunnen namelijk hun bitcoin zonder ‘zich zorgen te maken over front-running, zo legt de pseudo-anonieme Grubles uit aan Coindesk.

Als een handelaar nu grote hoeveelheden bitcoin verplaatst, schudt dat de markt wakker door een dienst als Whale Alert. Door het ‘afschermen’ van transacties op Liquid, moet die marktdynamiek verleden tijd zijn.

Grubles legt uit:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ook de verplaatsingen van Tether zijn te volgen op het ethereum netwerk. Maar dat is waardevolle informatie en daar anticiperen andere handelaren op. In de context van cryptohandel is het een logische stap om deze Tether-voorraad af te schermen'[/penci_blockquote]

Stablecoin markt

Afgelopen jaren is er een wildgroei aan stablecoins geweest, cryptomunten die de dollar of andere valuta als dekking gebruiken. Onder handelaren blijft echter USDT een populaire optie.

Zo heeft deze coin 75 keer meer handelsvolume dan Paxos Standard (PAX), zo blijkt uit de Stablecoin Index van marktvorser Messari. Dat er nu Tether-reserves semi-anoniem zijn, maakt de munt alleen maar aantrekkelijker, aldus Grubles.

Zijn collega Samson Mow, CSO bij Blockstream voegt toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Diensten zoals Whale Alert werken niet in combinatie met Liquid. Dit is de eerste stap naar een semi-anonieme stablecoin.'[/penci_blockquote]

Niettemin is tether gewoon via de Blockstream block explorer te volgen.

Semi-anonieme Tether

Al in april 2017 ontstond het idee van ‘vertrouwelijke assets’ (confidential assets). Bedenkers zijn bitcoin onderzoekers Andrew Poelstra, Adam Back, Mark Friedenbach, Gregory Maxwell en Pieter Wuille.

In de onderzoekspaper (PDF) is beschreven hoe transacties zijn te valideren zónder dat de output (UTXO) zichtbaar is. De bedragen van de transacties zijn op Liquid dus niet zichtbaar. Omdat er minder kennis is over het verstuurde kapitaal, is deze sidechain ook robuust voor aanvallen van buitenaf.

ERC20

Naar verwachting gaan we het komende jaar meer conversies zien van ERC20 token Tether USDT naar Liquid. Want op het ethereum netwerk zijn de transacties namelijk ook niet privé.

Tether is in juli 2014 in de markt gezet als RealCoin. Op moment is er 4,78 miljard aan USDT digitaal geprint.

Tether en haar zusterbedrijf Bitfinex roept bij menigeen scepsis op. Onder meer vanwege het gerechtelijk onderzoek door de openbaar aanklager van de staat New York.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Lees meer