Bitcoin in juli: Prijs van $11.350, Twitter hack en Amerikaanse banken
De maand juli ligt weer achter ons en dus is het weer tijd om deze zoals gebruikelijk kort door te nemen. Op het eerste gezicht lijkt de prijspump van Bitcoin (BTC) het meest memorabel, maar er was veel meer.
Maar toch eerst even de prijs. Aan het begin van de maand koste één BTC nog ‘maar’ $9.100. Aan het einde van de maand hing de prijs om en nabij de $11.600. Daarmee is Bitcoin in een maand met ruim 28% gestegen.
2 juli: Betalingapp via Lightning
In het begin van de maand lanceerde Strike de Lightning wallet als open bèta. Strike is software waarmee je betalingen via het Bitcoin Lightning Network kunt doen met een doorsnee betaalpas of bankrekening. Het is daarmee uniek in zijn soort. De app is vooralsnog enkel te gebruiken voor Amerikaanse bankpashouders.
I just published Announcing Strike Public BETA
— Jack Mallers (@jackmallers) July 2, 2020
A new #Bitcoin era is born. @ln_strike BETA is available for all to download.
Your debit card can now pay Lightning invoices. Your bank account now speaks Bitcoin.
Ready for liftoff 🚀🔥😃🌚https://t.co/KDhKA3BTl1
8 juli: Bitcoin van beurzen
Op 8 juli werd er 20.660 meer Bitcoin (BTC) bij beurzen weg gehaald dan dat er naar toe werd gestuurd. Dat bleek uit data van Glassnode. Deze outflow was de grootste van het jaar 2020 tot dusver.
Doorgaans is dit een bullish teken. De personen die deze Bitcoin op zak hebben, zien geen reden om deze in het orderboek te zetten middels een sellorder. Mensen nemen het liever in eigen beheer.
Interessant was dat alleen Coinbase al goed was voor een netto-uitstroom van 20.787 BTC. Dat was het hoogste van alle beurzen.
12 juli: Coinbase verkoopt software
De Amerikaanse bitcoin beurs Coinbase levert blockchain analyse software aan de Amerikaanse Secret Service. Het gaat om de software met een de toepasselijke naam Coinbase Analytics.
In mei van dit jaar kreeg Coinbase een vierjarig contract om de Secret Service te helpen met hun blockchain analyses. Het gaat om een opdracht van ‘slechts’ $183.750 en eindigt dus vier jaar later in mei 2024.
De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) is ook geïnteresseerd in de software van Coinbase. Naast de DEA hoopt Coinbase ook de belastingdienst van het land als klant binnen te hengelen. Hier lijkt echter voorlopig nog geen deal gesloten.
16 juli: Grayscale koopt $751 miljoen aan Bitcoin in Q2
Afgaand een rapport van 16 juli is te stellen dat vermogensbeheerder Grayscale in het tweede kwartaal hoge ogen heeft gegooid.
In Q2 van 2020 heeft de digital asset manager namelijk $905,8 miljoen aan digitale activa aan haar fondsen toegevoegd. Dat is bijna het dubbele van het vorige kwartaal-record. In Q1 van dit jaar was dat namelijk nog $503,7 miljoen.
Maar liefst $751 miljoen van dit totaalbedrag was voor het Bitcoin Trust (GBTC). Hiermee kun je als investeerder de risico’s voor het bewaren van de Bitcoin bij Grayscale leggen. Zij regelen namelijk alles omtrent het veilig opslaan van de private keys.
16 juli: Twitter hack
Halverwege de maand werd de Bitcoin community opgeschrikt door rare berichten op Twitter. Eerst kwamen er op de accounts van Binance en ‘CZ’ oplichtingsteksten voorbij. Al snel bleek het te gaan op een van de grootste hacks uit de geschiedenis van social media en waren veel meer grote accounts slachtoffer.
Bloomberg, Ye, Elon Musk en Geert Wilders verloren door de actie tijdelijk de toegang over hun account. In totaal werd ~13 Bitcoin buit gemaakt. De hackers probeerden de Bitcoin wit te wassen via de Wasabi wallet.
Coinbase gaf nog aan 1.100 transacties in de richting van een van de drie adressen te hebben tegengehouden. Ruim twee weken later zijn er drie vermoedelijke daders opgepakt.
17 juli: Mining in China
Coinmetrics, Coinshares en het Cambridge Centre for Alternative Finance hebben een grootschalig onderzoek gedaan naar het minen van Bitcoin. Het bleek dat slechts 50% van de rekenkracht afkomstig is uit China. Eerdere onderzoeken berichtten van aanzienlijk hogere getalen (rond de 65%).
20 juli: Anti nepadvertenties campagne
De Fraudehelpdesk, Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Facebook slaan de handen ineen met een campagne tegen bitcoin advertenties.
Met de campagne ‘Online fraude kent vele gezichten’ trachten de drie partijen een einde te maken aan de oplichtingspraktijken die via verschillende social media verspreid worden.
22 juli: Bitcoin bij de bank
Kun je bitcoin opslaan bij Amerikaanse banken? De waakhond voor nationale banken zette halverwege juli de deur wagenwijd open.
De Comptroller of the Currency (OCC) gaf aan dat banken in de VS mogelijk bitcoindiensten mogen aanbieden. De OCC is een overheidsorgaan die toezicht houdt op de nationale banken. Zij houden de handhaving van de wetten in de gaten.
Het gaat dan met name om custody-diensten, het opslaan van bitcoin dus.
24 juli: 1.000 Bitcoin op Lightning
Eind juli bereikte het Lightning Network voor het eerst in bijna anderhalf jaar weer een mooie mijlpaal. De grens van 1.000 BTC die in (publieke) betaalkanalen zit werd namelijk weer aangetikt. Het was voor het eerst sinds mei 2019 dat dit (weer) gebeurde.
24 juli: Inschrijvingen DNB
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft voor 21 mei 2020 48 registratie aanvragen ontvangen van aanbieders van bitcoindiensten in Nederland. Dat meldde de centrale bank op haar website.
De Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn is per 21 mei ingegaan. In de volksmond ook wel de cryptowet genoemd.
De DNB houdt vanaf deze datum toezicht op aanbieders van bitcoin en wallets. Het zijn bedrijven die een product of dienst aanbieden waarbij een euro omgewisseld wordt in bitcoin en vice versa. Eind juli werd duidelijk dat het dus om 48 van dit soort bedrijven zou gaan.
26 juli: Bitcoin is geld
Bitcoin (BTC) is een vorm van geld, dat vond het Hooggerechtshof in Amerika eind juli.
Larry Dean Harmon, de operator van een bitcoin handelsplatform, probeerde in de rechtbank onder zijn aanklacht uit te komen. Hij werd ervan verdacht een ongelicenseerd geldbedrijf te runnen.
Hij probeerde onder de straf uit te komen door aan te geven dat Bitcoin geen geld is. Hierin kreeg hij echter ongelijk. “Bitcoin is wél geld.”
28 juli: Bitcoin ‘moont’
Eind juli was dan eindelijk het nieuws waar we het maandoverzicht ook mee begonnen. De koers knalde door de $10.000 heen tot een hoogtepunt van $11.350. Daarmee steeg de koers 20% in een week tijd. Vlak voor het sluiten van de maandelijkse candlestick tikte de koers nog even de $11.600 aan, een hoogtepunt voor 2020.
Dat was de maand juli alweer. Kom ook eens langs in onze Telegram chat om gezellig mee te praten over alle ontwikkelingen in de markt en de industrie.