Bitcoin prijs zakt naar $17.114

Bitcoin heeft vandaag flink ingeleverd. De koers is even naar $17.114 gezakt op de Bitstamp grafiek. Inmiddels is er sprake van een bounce naar $18.300 op moment van schrijven.

Het is de dag dat er veel donkere wolken hangen boven FTX, qua volume de derde cryptobeurs wereldwijd. Het verhaal kort samengevat. Binance heeft als minderheidsaandeelhouder besloten om een grote hoeveelheid FTT tokens te verkopen, dat is exchange token van de FTX exchange. Het gaat om minstens 584 miljoen dollar aan FTT.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Doordat CEO Changpeng Zhao deze transactie in alle openheid communiceert op Twitter, ontstaat er direct onrust op de cryptomarkt. Zo daalde bitcoin koers vanochtend al onder de $20.000.

Ook klanten van FTX raken in paniek. Naar verluidt is er de afgelopen 72 uur circa 6 miljard dollar aan crypto-tegoeden opgevraagd bij FTX. De koers van de token was zelfs even 3 dollar waard.

Uit pure noodzaak heeft FTX de opnames vandaag moeten stopzetten, hoewel dat nooit officieel is gecommuniceerd. Maar de blockchaintechnologie is transparant, onderzoekers van The Block zagen geen uitgaande transacties uit de exchange wallets sinds 12.30 uur Nederlandse tijd vanmiddag. FTX kon namelijk de bankrun niet stoppen en had simpelweg te weinig geld in kas om aan de verzoeken van de klanten voldoen. Ze moesten snel op zoek naar vers geld om deze gapende 'loophole' te dichten.

Uit onderzoek van de publicatie Semafor zou blijken dat CEO Sam Bankman Fried naarstig op zoek is geweest naar miljardairs die hem konden helpen met zijn levensgrote probleem.

Vanmiddag was er ineens witte rook: een mogelijke deal tussen Binance (!) en FTX waarbij de eerstgenoemde partij voor 1 op 1 financiële dekking zorgt van de uitstaande verplichtingen van FTX.

De koers van bitcoin reageert nogal wispelturig op alle gebeurtenissen. Na het nieuws van de mogelijke Binance-FTX deal schoot de koers terug omhoog boven de $20.000 omdat vrij snel daarna weer in te zakken naar bijna $17.000.

Al het nieuws van de dag even samengevat:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...