Bitcoin koers stijgt weer, Amerika drukt $1.900 miljard bij en hack LiteBit

Nieuwsoverzicht: Bitcoin koers, Biden drukt $1.900 miljard bij, LiteBit hack, Arthur Hayes & John McAfee

We kijken terug op een bomvolle week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de beste uitvinding sinds het Internet. Lees het weekoverzicht van week 9 van 2021.

Bitcoin miners verkopen minder

Deze week startte met de dip naar $43.000 om woensdag naar een voorlopige top van $52.653 te stijgen en vervolgens weer te dalen naar $46.294. De koers laat op moment van schrijven weer een stijgende lijn zien met een doorbraak door $51.000.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Een typische partij die Bitcoin moet verkopen zijn miners, die dagelijks ~900 BTC bij elkaar delven. Een van de indicatoren die handig zijn om de activiteiten van miners te volgen is de zogenaamde
Miners' Position Index (MPI) van on-chain analist CryptoQuant.

Deze graadmeter zegt iets over de verhouding tussen het aantal Bitcoin dat de wallets van miners verlaat en de moving average van deze indicator. Deze waarde heeft vrij lang boven de 2 geschommeld, maar daalt nu naar een nullijn, een teken dat de verkoopdruk afneemt.

Nieuwsoverzicht: Bitcoin koers, Biden drukt $1.900 miljard bij, LiteBit hack, Arthur Hayes & John McAfee

MicroStrategy koopt wéér Bitcoin bij

MicroStrategy koopt 205 bitcoin voor $10 miljoen, waarmee de beursgenoteerde firma haar voorraad aan BTC weer flink uitbreidt. De teller staat nu op 91.604 BTC.

Biden mag steunpakket van $1.900 miljard invoeren, goed voor Bitcoin?

Ook de Amerikaanse Senaat heeft het wetsvoorstel van Joe Biden om 1.900 miljard dollar te steken in de Amerikaanse economie goedgekeurd. Dat meldt persbureau Bloomberg. Eerder ging het Huis van Afgevaardigden akkoord.

Voorstanders van het steunpakket geven aan dat veel huishoudens en bedrijven op springen staan en de steun echt nodig hebben. Tegenstanders vragen zich af of steunpakketten van deze orde van grootte wel nodig zijn.

De Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, heeft in 2020 al ruim 3.000 miljard dollar bijgedrukt om Amerikaanse bedrijven te redden in de coronacrisis. Ook hebben Amerikanen al twee keer eerder een cheque ontvangen van hun overheid, met name bedoeld om de armen in het land te behoeden van een persoonlijk faillissement.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) pompt nog 600 miljard euro extra in de Europese economie om een verdere economische neergang te voorkomen.

Bitcoin exchange Kraken wil meer geld uit de markt ophalen

In navolging van Coinbase, die binnenkort naar de beurs gaan, wil ook Kraken sneller groeien. Het bedrijf wordt geschat op een totale waarde van $20 miljard. In een nieuwe financieringsronde wil directeur Jesse Powell zijn bedrijf meer financiële daadkracht geven. Kraken wil op termijn naar de beurs, maar voorlopig zoeken ze nog naar private investeerders.

Concurrent Coinbase wordt zelfs voorbeurs geschat op 100 miljard dollar aan bedrijfswaarde. Het zijn signalen dat wisselkantoren op de Amerikaanse markt hard groeien.

Nederlandse broker LiteBit gehackt, aanvallers eisen 7 Bitcoin als losgeld

De Nederlandse broker LiteBit is deze week getroffen door een hack. Aanvallers weten een grote hoeveelheid persoonlijke data van particuliere beleggers buit te maken. Ze eisen 7 Bitcoin aan losgeld, anders komt de data op straat te liggen. LiteBit weigert hier echter voor te zwichten, zo laten ze in een reactie weten.

In ander Nederlands nieuws: de Nederlandse broker Knaken heeft de registratie binnen van de Nederlandsche Bank. Voor Hup Bitcoin spraken we met Pieter Jan Datema van Crypto2Cash, hij vertrekt naar Estland vanwege een beter vestigingsklimaat voor bitcoin bedrijven aldaar.

John McAfee verdiende $13 miljoen met 'pump en dump plannen'

De beroemde en beruchte Amerikaan John McAfee is negatief in het nieuws. Hij wordt door Amerikaanse autoriteiten aangeklaagd voor het ontduiken van (vermogens) belasting en een aantal andere strafbare feiten zoals effectenfraude en witwaspraktijken.

Het actief promoten van alternatieve cryptovaluta en Initial Coin Offerings (ICO's) is in Amerika strafbaar en McAfee heeft hier naar verluidt 13 miljoen dollar mee verdiend zonder hierover belasting te betalen.

De Amerikaan zit voorlopig overigens nog vast in Spanje, Amerika is bezig met een uitlevering.

Podcast van de Week: Raoul Pal

Raoul Pal, oprichter van Real Vision en gepokt en gemazeld in de professionele beleggingswereld is door hardcore bitcoiners uitgekotst omdat hij ook geld steekt in alternatieve cryptocurrency's. Maar in deze uitzending met zijn landgenoot Peter McCormack ontspint zich een interessant gesprek over de mechanismen in de huidige bitcoin markt.

Waarom Bitcoin bijvoorbeeld een 'perfect fit' voor verzekeraars en hoe de besluitvorming bij de grote partijen héél traag gaat. Het duurt in de ogen van Pal gemiddeld 9 tot 12 maanden voordat een institutie tot een daadwerkelijke investering overgaat.

Ook bespreken ze een veelgehoord probleem voor de particuliere belegger: 'Waar ligt de top van de koers van bitcoin?'

Volgens Pal gaat de koers nog vóór juli naar een voorlopige top van 100.000 dollar per stuk en dat is in zijn ogen ook het moment dat particuliere beleggers deels winst nemen. Ze hebben namelijk een kortere investeringshorizon dan professionele beleggers, die een asset voor decennia op hun balans zetten. Ook het voorbeeld van MassMutual, die 100 miljoen dollar aan Bitcoin kocht, komt aan bod.

Beluister hier de uitzending

Tweet van de Week: Arthur Hayes

Arthur Hayes is medeoprichter van de 100X Group, dat is de moedermaatschappij achter BitMEX, de vermaarde beurs waar je in bitcoin swaps (futures zonder vooraf vastgestelde einddatum) kunt handelen.

Hayes wordt door de Amerikaanse autoriteiten verdacht van het bedienen van Amerikaanse handelaren zonder handelslicentie, en is voortvluchtig. Niettemin vindt hij de tijd om te schrijven, onder meer deze interessante blog waarin hij ingaat op het failliete monetaire stelsel, inflatie en de positie van Bitcoin in relatie tot andere investeringscategorieën.

Een van de stelling van Hayes in het artikel: een stijgende rente is de "nucleaire optie" voor centrale banken. Die optie ligt momenteel niet voor de hand, omdat het ook catastrofale gevolgen kan hebben voor het rendement van staatsobligaties en ook vastgoed. Zoals bekend zijn pensioenfondsen verplicht om een x percentage aan staatsobligaties aan te houden.

Online cursus Arnold Hubach

Bitcoin is lastige materie voor beginners. Helemaal met de buzz van altcoins en blockjeens kan het moeilijk zijn om te begrijpen waarom Bitcoin écht iets bijzonders is, en hoe het verschilt van andere projecten. Op het internet is veel documentatie te vinden om de rabbithole mee in te duiken.

Je zou ook kunnen kiezen voor een Online Bitcoin Cursus waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

"Bitcoin dipt naar $52.600, maar nemen bulls vandaag over?"

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

391.000 Turkse beleggers gedupeerd door bitcoin oplichter

De handel bij de Turkse bitcoin - en cryptobeurs Thodex is plots gestopt. 391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden,...

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

De bitcoin dominantie in de markt is gedaald onder de 50%. Het is ruim drie jaar geleden dat hier sprake van was. Ook de tota...

Bitcoin Update: daalt prijs door richting $50.000?

Bitcoin (BTC) beleeft een roerige week. We bekijken de grafieken en bespreken de mogelijke scenario's. Sinds de crash op 18 a...

Verboten! Britse bank weigert bitcoin klanten te helpen

NatWest weigert klanten die transacties met bitcoin of andere cryptomunten faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan een broker of b...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

'Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro'

Circa de helft van de Nederlanders staat open voor een betaalrekening voor digitale euro's. Dat blijkt uit onderzoek van de N...

'Bitcoin kan goed zijn voor het milieu', volgens onderzoek Square

Financieel dienstverlener Square heeft gisteren een whitepaper gepubliceerd, waarin het bedrijf schetst hoe Bitcoin de mogeli...

BitMEX 'boefjes' slaan nieuwe weg in met legitieme Bitcoin diensten

Het roer gaat om bij derivatenbeurs BitMEX. Het handelshuis raakte in 2020 verzeild in verschillende rechtszaken met Amerikaa...

Lees meer

Net binnen

Communistische partij Cuba gaat serieus naar cryptocurrency's kijken

De Communistische Partij in Cuba lijkt niet onwelwillend naar bitcoin te kijken. Afgelopen weekend nam de regering een voorst...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

Bitcoin fonds van Morgan Stanley haalt $29 miljoen op in 2 weken

Het nieuwe bitcoin fonds van Morgan Stanley is al een van de grootste fondsen van de bank als je kijkt naar het aantal invest...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

BUX haalt 67 miljoen euro op, WeChat eigenaar doet mee

BUX heeft 80 miljoen dollar (67 miljoen euro) opgehaald aan nieuwe investeringen. De Nederlandse broker biedt ook cryptovalut...

Lees meer