Week in Bitcoin: holders kopen na FTX-crash in recordtempo bitcoin weg

De wereld van bitcoin (BTC) staat nooit stil. Wat is er de afgelopen week allemaal gebeurd? Een selectie van het nieuws van afgelopen week.

FTX-drama samengevat

Wat een week! De ondergang van FTX is het verhaal van de afgelopen week en aan het verhaal worden dagelijks steeds nieuwe hoofdstukken toegevoegd. Cointelegraph heeft een mooie samenvatting gemaakt, waarvan we gebruikmaken als bron.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

12 november: toezichthouder in Bahama's weigert opnames van klanten FTX

De Securities Commission of The Bahamas (SCB) geeft klanten die woonachtig zijn op de Bahama's geen toestemming om hun cryptomunten bij de FTX beurs op te nemen. Zo wil men voorkomen dat deze klanten voorrang krijgen in de grote rij van gedupeerde klanten wereldwijd.

12 november: SBF wil naar Dubai vluchten

Sam Bankman-Fried zit vast op de Bahama's en wil vluchten naar Dubai, meldt Cointelegraph. Volgens een anonieme bron staan de voormalige CEO van FTX Sam Bankman-Fried en twee voormalige medewerkers 'onder toezicht' van autoriteiten op de Bahama's. Sam Bankman-Fried ontkent naar Argentinië te zijn gevlucht. Het voordeel van Dubai is dat het geen uitleverovereenkomst heeft met Amerika.

12 november: FTX bevestigt hack, Tether zet $ 31,4 miljoen USDT op de zwarte lijst

Een beheerder van de Telegram-groep van FTX heeft bevestigd dat de exchange is gehackt. Zij adviseren om de website niet te gebruiken vanwege veiligheidsproblemen. Na de bevestiging van de hack, heeft stablecoin uitgever Tether 31,4 miljoen dollar aan USDT tokens op de zwarte lijst gezet die zijn gekoppeld aan de hackers. Volgens schattingen van analysebedrijf Elliptic is er in totaal 477 miljoen dollar buitgemaakt bij deze digitale roof.

12 november: verdachte transacties uit FTX-wallets

Wallets die worden gekoppeld aan FTX laten verdachte transacties zien. Er worden fondsen gestuurd naar een 'gewoon' ether adres. Het zou gaan om ruim 83.000 ether, ruim 105 miljoen dollar waard.

11 november: manager bij FTX Ventures-hoofd neemt ontslag

Amy Wu, een aandeelhouder van FTX en hoofd van FTX Ventures, de durfkapitaaltak van het bedrijf, heeft naar verluidt, het zinkende schip verlaten. Ze was sinds januari dit jaar werkzaam bij FTX op de Bahama's getuige haar Linkedin-profiel.

11 november: FTX US schort opnames op

Opnames op het FTX.US, de Amerikaanse exchange van FTX, heeft opnames opgeschort. Gebruikers wordt geadviseerd om al hun openstaande handelsposities te sluiten.

11 november: FTX vraagt uitstel betalingen aan, CEO stapt op

Alameda Research en FTX hebben een Chapter 11-faillisement aangevraagd. In de faillissementsaanvraag van Alameda Research staat onder meer dat het bedrijf dat meer dan 100.000 schuldeisers heeft.

11 november: medewerker Zane Tackett klapt uit school, 'FTX heeft tekort van $8 miljard'

Het hoofd van de institutionele verkoop van FTX heeft ontslag genomen. Zane Tackett zegt compleet verrast te zijn door de financiële situatie in het bedrijf en de praktijken van zijn baas, Sam Bankman-Fried. Hij doet op Twitter ook een boekje open over de abominabele financiële situatie van FTX.

11 november: Alameda-medewerkers nemen collectief ontslag

Volgens bronnen dichtbij Alamade Research, het zusterbedrijf van FTX, hebben alle medewerkers het werk neergelegd.

11 november: regelgever in Californië start onderzoek

Het Department of Financial Protection and Innovation (DFPI) van de staat Californië heeft aangekondigd dat het de ondergang van FTX gaat onderzoeken.

11 november: FTX-accounts in Bahama's nemen voor miljoenen dollars op

In eerste instantie konden accounts met de Bahama's als woonplaats wél cryptotegoeden opnemen. Dat leidde tot misbruik, want deze accounts werden als stroman gebruikt door andere klanten buiten de Bahama's. Een dag later heeft de toezichthouder op de Bahama's ook een opnamestop voor deze account afgekondigd.

10 november: FTX-activa bevroren door Bahamaanse toezichthouder

De Securities Commission van de Bahama's heeft de activa van de lokale entiteit FTX Digital Markets bevroren en alle activiteiten laten stilleggen. FTX-activa zijn niet te verplaatsen zonder schriftelijke goedkeuring van de hoogste rechter op het eiland.

10 november: FTX.US kondigt aan dat handel binnenkort stopt

FTX.US, de Amerikaanse arm van de FTX Group kondigt aan dat de handel binnen enkele dagen gaat stoppen. Later wordt deze aankondiging ook werkelijkheid. Ook is de exchange geen lid van de Amerikaanse innovatietank Crypto Council for Innovation.

10 november: Tom Emmer beschuldigt SEC-voorzitter Gary Gensler van medeplichtigheid

Tom Emmer, een afgevaardigde in het Huis van Afgevaardigden namens de Republikeinse partij, heeft SEC-voorzitter Gary Gensler beschuldigd. Hij vindt dat Gensler te nauw heeft samengewerkt met FTX en zijn ceo Sam Bankman-Fried. Hij gaat onderzoek hoe ver die samenwerking is gegaan.

10 november: Binance CEO bevestigt dat El Salvador geen rekening bij FTX had

De CEO van Binance, Changpeng 'CZ' Zhao heeft bevestigd dat El Salvador geen rekening bij FTX heeft lopen. Er gingen geruchten dat dat zo was.

10 november: Voorzitter Financial Services Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waarschuwt

Maxine Waters, de voorzitter van de Financial Services Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dringt aan op federaal toezicht op cryptobeurzen zoals FTX om liquiditeitsproblemen zoals deze te voorkomen.

10 november: on-chaindata zou bevestigen dat FTX mondjesmaat weer opnames toelaat

Er was nog geen sprake van een hack, maar op 10 november zou uit on-chaindata blijken dat FTX weer opnames zou toelaten na de eerdere opnamestop sinds 8 november. De hot wallet van de beurs zou een positief saldo van 469 miljoen dollar hebben.

10 november: Japanse financiële toezichthouder verzoekt FTX Japan te stoppen

FTX Japan moet al zijn activiteiten staken, zo eist de beurswaakhond in het land op basis van de Payment Services Act en Financial Instruments and Exchange Act.

10 november: Sam Bankman-Fried getuigt spijt

'Het spijt me' en 'ik heb het verkloot'. De gevallen CEO Sam Bankman-Fried gaat diep door het stof op Twitter.

10 november: Sequoia Capital brengt belang van $214 miljoen terug naar 0

Durfkapitaalfirma Sequoia Capital heeft zijn belang van 214 miljoen dollar teruggebracht naar 0 dollar. Daarmee nemen ze het verlies in hun boeken op.

9 november: FTX-website offline, kan opnames niet verwerken

De website van FTX was 9 november enkele uren offline en kon de opnames niet verwerken. Een signaal dat het goed mis is.

9 november: SBF zoekt 8 miljard dollar

Op 9 november sijpelen er berichten dat de CEO van FTX met de pet moet rondgaan in Wall Street en Silicon Valley. Het zou gaan om een bedrag tussen de 8 en 10 miljard dollar.

9 november: bitcoin in het rood

Bitcoin bereikt een tweejarig dieptepunt van $15.600 en ook de rest van de cryptomarkt kleurt dieprood.

9 november: redding door Binance blijft uit

Binance gaat zijn vingers niet branden aan FTX, zo maakt CEO 'CZ' bekend na het doen van uitvoering onderzoek naar FTX en het inzien van hun boeken.

8-9 november: SBF verwijdert tweet "assets are fine", FTX-websites offline

Sein rood bij FTX. Sam Bankman-Fried heeft zijn 'assets are fine' op Twitter verwijderd en alle FTX websites (FTX.com, FTX Ventures en Alameda Research) gaan op zwart.

8 november: FTX erkent financiële problemen, zoekt hulp bij Binance

SBF erkent dat zijn bedrijf in diepe financiële problemen en zoekt hulp bij Binance. Ze tekenen een niet-bindende overnameovereenkomst. De bitcoin koers reageert positief op deze mogelijke doorbraak. Later zou Binance zich terugtrekken en zakt de koers naar een dieptepunt.

8 november: prijs van FTT token duikelt, net zoals van bitcoin

De prijs van de FTT token duikelt naar beneden, de rest van de markt heeft er last van, ook bitcoin.

7 november: CZ weigert OTC-deal met Alameda

Binance wil zijn FTT tokens kwijt en weigert een over-the-counterdeal met Alameda Research, een transactie buiten de markt om.

7 november: de beroemde 'assets is fine' tweet van SBF

SBF probeert de boel te sussen en zegt dat alles ok is bij FTX. Ook zoekt hij toenadering naar CZ van Binance om onrust te voorkomen.

7 november: bankrun bij FTX gaande, beurs heeft moeite om opnames te verwerken

Door de onrust en de vrees dat FTX failliet gaat is er een bankrun bij FTX gaande. De exchange kan de opnames niet, in 72 uur willen klanten naar verluidt minstens 6 miljard dollar opnemen.

6 november: Alameda CEO biedt aan om Binance's FTT-tokens te kopen

De CEO van Alameda Research biedt aan om te FTT tokens van Binance te kopen buiten de markt om. Binance gaat niet op dit aanbod in.

6 november: Binance gaat FTT-tokens liquideren vanwege te weinig vertrouwen in FTX

CZ maakt op Twitter dat Binance zijn verkochte aandeel in FTX, ongeveer 2,1 miljard aan Binance USD en FTT token, gaat verkopen. Aanleiding is een brisant artikel in Coindesk, dat inzage geeft in de balans van Alameda Research.

5 november: blockchaintrackers zien aanzienlijke FTT-fondsen bewegen naar Binance

Op 5 november heeft het Twitter-account Whale Alert, dat belangrijke crypto-bewegingen in de keten volgt, zijn gebruikers laten weten dat bijna 23 miljoen FTT naar Binance beweegt. De transactie van 584 miljoen dollar blijkt onderdeel van de verkoop van Binance, zo bevestigt CZ op Twitter.

2 november: de start van het drama, Coindesk onthult balans Alameda Research

Coindesk heeft samen met Corey Klippsten de bedrijfsbalans van Alameda Research ontleed. Opvallend is dat er een grote hoeveelheid aan FTT tokens op de balans, net zoals heel veel volatiele cryptomunten. Zeer riskant, zo oordelen experts. Later zou blijken dat SBF miljarden dollars aan klantentegoeden naar Alameda Research stuurde om speculatief mee te handelen.

Bitcoin Focus: de totale ineenstorting van FTX

Lees ook deze editie van Bitcoin Focus: de totale ineenstorting van FTX.

In ander nieuws:

"Holders kopen na FTX-crash in recordtempo bitcoin weg bij de grote beurzen"

De ineenstorting van FTX heeft de bitcoin koers een tik van ruim 20 procent gegeven, maar daar laat het HODL-leger zich duidelijk niet door afschrikken. "Het is bizar om te zien in welk tempo mensen bitcoin op dit moment van de beurzen afzuigen. We weten ook allemaal dat boomer coin (bitcoin) geen decentrale beurzen kent, dus deze verdwijnen allemaal in de zakken van holders", aldus Checkmate.

Oprichter Brownstone Institute: "Bitcoin gaat naar 10.000 dollar"

Bitcoin is er niet in geslaagd om zich boven de 20.000 dollar te handhaven. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de ineenstorting van FTX, maar daar heeft de markt geen boodschap aan. Als FTX niet was gevallen, dan was bitcoin nu waarschijnlijk aan een klim begonnen vanwege de positieve inflatiecijfers vanuit de Verenigde Staten.

Grootste bitcoinfonds ter wereld bereikt nieuw dieptepunt

Het is bij de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) mogelijk om 'bitcoin' te kopen met een korting van 41 procent. Dit betekent dat de aandelen van het fonds momenteel 41 procent lager handelen dan de koerswaarde van de bitcoin die bij het fonds op de balans staan. De korting van 41 procent markeert een absoluut record voor het fonds.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...