Week in Bitcoin: koers keurt groen na 3 rode maanden

De koers van bitcoin krabbelt deze maand weer op. Daarnaast gebeurde er nog genoeg andere opmerkelijke zaken. De inflatie in Nederland komt voorbij, ook bespreken we een gebrek aan bitcoin experts.

Bitcoin kleurt groen na 3 rode maanden

De bitcoin koers is erg volatiel. We zijn nog erg ver verwijderd van de recordprijs van $69.000. Tijd voor wat perspectief.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2013 brak de koers van BTC voor het eerst de grens van $100. In dat jaar sloot bitcoin echter 5 maanden in het rood af. In de jaren die daar op volgde was het nooit alleen maar goed nieuws en nieuwe records. Een daling van 50-80% in enkele weken komt vaak voor.

Week in Bitcoin: koers keurt groen na 3 rode maanden

Inflatie in Nederland schiet naar 11,6%

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie in Nederland vorige maand opgelopen tot 11,6%.

Het betreft de geldontwaarding in de maand juli ten opzichte van precies een jaar geleden. Het CBS gebruikt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) om tot dit percentage te komen.

Het betreft een eerste raming op basis van nog onvolledige data. De echte cijfers worden naar verluidt volgende week donderdag gepubliceerd.

Hoe dan ook: je kunt minder waar kopen met dezelfde euro ten opzichte van juli 2021.

Gebrek aan bitcoin experts een ‘groot probleem’ voor EU-banktoezichthouder

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft moeite met de regelgeving rondom bitcoin en ‘crypto’. Voorzitter José Manuel Campa verwacht in 2025 pas duidelijke richtlijnen op de tokens waar hij toezicht op moet houden.

De EBA is een Europese autoriteit met het formele doel om duidelijke en consistente regelgeving en toezicht in de Europese bankensector te bereiken. Een lastige taak in een tijd waar bitcoin een rol speelt in de financiële wereld.

Klanten van Celsius krijgen een extra tegenslag te verwerken

Klanten van Celsius krijgen een extra tegenslag te verwerken. Het bedrijf is bijna failliet en heeft nu ook te maken met een datalek.

Het datalek vond plaats bij Customer.io. Dit platform wordt door veel bedrijven gebruikt voor klantencontact. Volgens Celsius heeft een medewerker van hun partner de emailadressen van Celsius ingezien en doorgegeven aan een ander.

Bitcoin streamen naar podcasters? Alby gaat samenwerken met RSS.com

RSS.com gaat samenwerken met lightningbedrijf Alby. Ze willen het eerste podcasting-hostingbedrijf ter wereld worden dat Value 4 Value-betalingen inbouwt.

Door het lightning netwerk, een laag bovenop bitcoin voor snelle en goedkope betalingen, kun je nieuwe business en rewardmodellen bedenken. Een daarvan is Podcasting 2.0.

CZ van Binance klaagt Bloomberg aan voor lasterlijke cover van tijdschrift

Het gedoe tussen de CEO van Binance en Bloomberg is nog niet over. De oprichter de cryptobeurs klaagt de uitgever van de Chinese editie van Bloomberg Businessweek aan voor laster.

Het gaat om schade die Zhao Changpeng zegt te hebben geleden door een “lasterlijke” cover van het tijdschrift. De CEO van Binance diende de zaak maandag in bij het Hooggerechtshof van Hong Kong.

Babel Finance verloor 8.000 bitcoin met handelen

Babel Finance verbraste $280 miljoen door de handel met klantenfondsen. Het gaat om 8.000 bitcoin en 56.000 ether, dat meldt The Block.

De leningverstrekker stopte eerder dit jaar met het accepteren van opnames. Een veel genoemde reden passeerde ook hier de revue: een gebrek aan liquiditeit. Er was simpelweg niet voldoende kapitaal om aan de vraag te voldoen.

Dollartegoeden van klanten Voyager toch niet verzekerd door FDIC

De Amerikaanse banktoezichthouders van de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) uitten hun kritiek op cryptobedrijf Voyager Digital. Het gaat zelf zo ver dat er een verbod is uitgevaardigd.

Ze beschuldigen Voyager er van dat ze met “valse en misleidende claims” aan klanten vertellen dat hun geld door de overheid was verzekerd. Ze verwezen naar een zogenoemde FDIC-insured licentie die door een samenwerking met de Metropolitan Commercial Bank van toepassing zou zijn.

Dubai geeft FTX goedkeuring om bitcoin diensten aan te bieden

Cryptobeurs FTX heeft goedkeuring gekregen om aan de slag te gaan in Dubai. Het betreft een akkoord om als exchange en clearinghouse in de emiraat haar diensten aan te bieden

FTX richt zich eerst exclusief op institutionele beleggers in Dubai. Het gaat zowel om custody als ook handel in cryptovaluta, zowel qua spotmarkt als ook middels derivatenproducten.

Pro-Russische militanten ontvingen $2,2 miljoen aan cryptodonaties

Bitcoinbetalingen zijn neutraal. Het wordt wel eens ‘het geld van de vijand’ genoemd. Dit krijgt een letterlijke betekenis in Oekraïne. Volgens onderzoek van Chainalysis is er meer dan $2,2 miljoen aan cryptovaluta gesponsord aan pro-Russische milities.

Het gaat om donaties aan pro-Russische groeperingen die in Oekraïne aanwezig zijn. Chainalysis schrijft dat ze 54 organisaties in kaart hebben gebracht die hebben geprofiteerd van cryptodonaties.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...