Bitcoin Focus: Paypal, Argentinië en Liquid

Bitcoin Focus: Is het al weekend? Bijna, maar niet voordat je weer compleet op de hoogte bent van deze bitcoinweek. Met onder andere: een nieuwe bitcoinbaas voor PayPal, inzichtelijke code van sidechain Liquid, verdampt fiatgeld in Argentinië en on-chain bitcoin doorstuurbetalingen. En uiteraard het vrijdagse kijkje op ons zeer druk bezochte donatiedashboard!

PayPal

We beginnen dit weekoverzicht met veel PayPal-nieuws. Het leek wel het tegenovergestelde van komkommertijd te zijn bij de cryptotak van het bedrijf.

Beginnend met een nieuwe CEO. De Raad van Bestuur heeft Alex Chriss aangesteld als baas en opvolger van Dan Schulman. Hij zal zijn nieuwe functie op 27 september betreden. Leuk detail: Chriss zat al vroeg in bitcoin, getuige zijn tweet uit 2013 (toen de koers nog rond de $100 stond):

“I just sold 2 bitcoin with @Coinbase! best ROI EVER!!!!!!!! “

Vervolgens lanceerde het bedrijf de zogenoemde Cryptocurrencies Hub, een functie waarmee klanten hun cryptovaluta in hun account kunnen beheren. Het zijn praktisch de bestaande cryptodiensten in een nieuw jasje voor een select groepje klanten.

Eén van de cryptovaluta’s die centraal staan in deze Hub is de PYUSD, de PayPal USD. Had je er al van meegekregen? In de vorige vrijdageditie las je hoe de betaalverwerker haar eigen PayPal stablecoin uitgaf en hoe ze dit geld kunnen bevriezen.

Verder goed nieuws voor Amerikanen en slechts nieuws voor Britten. Amerikaanse Ledger-gebruikers die tevens een geverifieerd PayPal-account hebben, kunnen sinds deze week bitcoin kopen vanuit de Ledger Live-app en het daarmee direct in eigen beheer nemen.

Britse PayPal-klanten kunnen echter géén bitcoin meer kopen vanaf 1 oktober. Het bedrijf hoopt de dienst in 2024 weer beschikbaar te kunnen stellen, als ze hebben voldaan aan de regels van de Financial Conduct Authority (FCA). Vanaf 1 september moeten bedrijven zich namelijk houden aan bepalingen van de Travel Rule.

Je leest een korte versie van de Bitcoin Focus nieuwsbrief. Schrijf je in op bitcoinfocus.nl en ontvang de nieuwste edities.

Rondje langs de velden

Verder in het korte nieuwsbulletin uit de industrie:

 • Het Amerikaanse failliete bedrijf achter cryptobeurs Bittrex en haar CEO hebben een schikking getroffen met de Securities and Exchange Commission (SEC) voor een bedrag van $24 miljoen. De toezichthouder klaagde het bedrijf aan voor het opereren als niet-geregistreerde beurs.
 • ‘Miningkartel’ BMC verdient bitcoin met elektriciteit die uit een 64% groene energiemix komt, zo blijkt uit een nieuwe publicatie. Deze Bitcoin Mining Council is goed voor ruim 43% van de wereldwijde rekenkracht.
 • De SEC stelt het besluit over de bitcoin spot exchange traded fund (ETF) van ARK nog even uit. De komende drie weken kan het publiek commentaar indienen. De vijf weken daarna gaat de toezichthouder zich over de reacties buigen. Definitief uitsluitsel laat dus nog twee maanden op zich wachten.
 • Sam Bankman-Fried mag niet langer thuis zijn onontkoombare straf afwachten. De borgtocht van de oud-CEO van cryptobeurs FTX is ingetrokken en dus moet hij de cel (weer) in. Zijn strafproces is gepland voor 2 oktober 2023.
 • Crypto-custodial Prime Trust heeft de befaamde chapter-11 faillissementsbescherming aangevraagd. Uit de ingediende documenten blijkt dat het bedrijf tussen de $100 miljoen en $500 miljoen aan schulden heeft, maar niet voldoende activa om dit terug te betalen. De waarde van de assets zijn geschat op $50 miljoen tot $100 miljoen.
 • Bitmain lanceert eindelijk een nieuwe serie miners, na jaren hebben geteerd op de zeer succesvolle S19’s. Het gaat om de S21 en de S21 Pro, die goed voor respectievelijk 210 TH/s en 255 TH/s. Je kunt ze voor $5.800 en $7.000 aanschaffen, met een levertijd niet voor april 2024.
 • Het Rode Kruis in Singapore accepteert lightning donaties door een samenwerking met betaalverwerker Triple-A.

Liquid open source

Sinds deze week is de broncode van Liquid open source in te zien. Op Twitter schrijft het team achter deze bitcoin sidechain:

“Vanaf vandaag is de functionele broncode van Liquid gratis en open-source voor het publiek. Met de release kan iedereen de code (…) auditen en hun eigen Liquid-achtige netwerk maken met vertrouwelijke transacties en de uitgifte van activa.”

Liquid komt uit de koker van Blockstream. Het idee is dat je met een federatie van aangesloten bedrijven een network optuigt dat andere functies biedt die bitcoin niet kan of wil bieden. Momenteel zijn er 67 deelnemers en 15 “functionarissen” die op maat gemaakte hardwarebeveiligingsmodules (HSM’s) en gespecialiseerde software draaien. Liquid is in wezen een parallel netwerk met bitcointokens die zijn vrijgegeven op basis van échte bitcoin in een 11-uit-15 multi-sig wallet.

Door bitcoin op de basislaag op slot te zetten, kun je er op de sidechain L-BTC voor terugkrijgen. Deze kun je dan gebruiken voor “nieuwe” dingen, zoals confidentiële transacties.

De functionary code van Liquid is sinds deze week open source te zien op GitHub. Deze regels aan softwarecode zijn nuttig als je wilt weten hoe:

 • Unsigned Liquid blocken worden gemaakt (in Elements);
 • Liquid blocken worden ondertekend en gedistribueerd;
 • UTXOs naar een Federate addres worden “gesweeped” als ze dichtbij de verloopdatum komen;
 • Peg-outs worden geanalyseerd en afgehandeld.

Argentinië

Argentinië is weer een stap dichterbij een nieuwe president. Javier Milei heeft de voorverkiezingen gewonnen en is daarmee een grote kanshebber bij de presidentsverkiezingen dit najaar. Hij kreeg meer dan 30 procent van de stemmen.

Bekend is dat Milei tégen centrale banken en het huidige peso-beleid is en wel oren heeft naar de Oostenrijkse School en ook bitcoin. Dat laat hij dan ook blijken in veel van zijn (politieke) uitlatingen.

“Bitcoin vertegenwoordigt de terugkeer van geld naar zijn originele ontwikkelaar, de private sector.”

Hij wil echter vooral graag dat de Argentijnse economie de Amerikaanse dollar gaat gebruiken als nationale valuta, net als Panama, Ecuador en El Salvador dat bijvoorbeeld al doen.

De reden is simpel: de eigen valuta is kapot. Dat bleek ook wel, vlak na het nieuws. De centrale bank verhoogde de rente op de Argentijnse peso naar 118% en zette de wisselkoers van de peso met de dollar op 350.

Let wel: in 1992, het jaar toen de peso werd ingevoerd, was dit nog 1. Je had toen één peso nodig om één dollar te kopen. Nu dus 350 (keer zoveel) dollars.

Het lijkt er níet op dat Argentinië als natie snel bitcoin gaat omarmen. Dus reken je nog niet rijk. Het laat echter wel zien dat fiat in dit geval écht “fiat” is. Elke munt van een centrale bank vereist verschillende vormen van ‘goedkeuring’ of ‘permissie’. Met één besluit wordt de koopkracht van de bijna 50 miljoen Argentijnen aangetast.

Zet je de bitcoinkoers af tegen ARS (Argentijnse peso), dan zien we dat BTC op een all-time high staat in Argentinië. In dollars (en euros) zitten we daar nog ver vandaan.

Lees de rest van de nieuwsbrief hier.

Kijktip

Tot slot nog een leuke kijktip. Zoals Focus-volgers weten ben ik (Arnold) regelmatig in El Salvador te vinden. Ik heb een zwak voor bitcoineducatie, in het bijzonder voor het werk dat de non-profit organisatie My First Bitcoin doet.

In editie #207 nam ik je al eens mee naar Apopa; naar een school waar 80 jongeren een bitcoindiploma uitgereikt kregen na het volgen van een negen weken lang lessenprogramma.

Ik was niet de enige die hier verslag van deed. Max DeMarco maakte er een mini-documentaire van zo’n 12 minuten, eentje die we jou niet willen onthouden!

Fijn weekend!

Arnold

Lees meer over:
Bitcoin Focus