Bitcoin beurs BitMEX likt haar wonden: ‘We willen de regels volgen’

BitMEX wil af van het verleden en gaat zich volledig richten op het volgen van de regels. Tenminste, dat is wat de huidige CEO, Alexander Hoeptner, vertelt in gesprek met CoinDesk.

Het handelsplatform kreeg het in 2020 zwaar te verduren. Verschillende aanklachten van onder andere de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en het ministerie van Justitie in de VS bleken uiteindelijk teveel. Topmannen werden opgepakt voor onder andere witwassen het het opereren zonder de juiste papieren en/of licenties. Het bedrijf had op het moment van de publieke aanklachten zo’n 193.000 BTC in kas.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BitMEX

BitMEX hoopt met Hoeptner een nieuwe weg in te slaan. Voordat het doek viel voor onder andere oprichter Arthur Hayes was BitMEX een van de populairste beurzen voor bitcoin derivaten.

De tijd van bitcoin derivaten aanbieden aan jan en alleman is dus voorbij. Met name op de Amerikaanse markt moet BitMEX goed opletten. Hoeptner kan niet ingaan op de situatie met lokale regelgevers. Hij is specifiek aangesteld om volgens de regels te spelen, iets wat zijn voorganger(s) niet deden.

Voorheen was het mogelijk om zonder strenge controles aan de slag te gaan met verschillende financiële producten op het platform. En dat is iets wat de toezichthouders in bijvoorbeeld Amerika niet graag zien. BitMEX dwong hun klanten binnen twee weken een identificatieprocedure te doorlopen.

Educatie

Volgens Hoeptner is de markt nu in een volgende fase belandt: ” e moet de wereld informeren over de mogelijkheden, dit is iets dat de crypto-industrie op zich had moeten nemen.” Oude regels en richtlijnen werken niet altijd even goed meer, er zijn nieuwe richtlijnen en regels nodig.

Dat laatste zien we wereldwijd gebeuren, steeds meer overheden proberen bitcoin en de industrieën er omheen in een wettelijk kader te duwen.

BitMEX maakt voorlopig een pas op de plaats en betreedt pas officieel de Amerikaanse markt als er helderheid is over de richtlijnen voor hen.

Regeltjes

Bitcoin is van origine ontworpen en in het leven geroepen om overheden geen zeggenschap te geven over het netwerk. Er is voldoende consensus nodig om op protocol niveau veranderingen door te voeren. Ofwel: het merendeel van de actieve actoren op het netwerk moeten het eens zijn.

In de praktijk betekent dit dat een lokale regelgever, bank of politicus niet zomaar transacties kan stoppen. Dat geldt voor transacties óp het netwerk.

Buiten het netwerk zelf heb je nog altijd te maken met partijen die je tegen kunnen werken. Recentelijk is met name cryptobeurs Binance op dat gebied in het nieuws. Het handelsplatform krijgt te maken met steeds meer tegen wind.

Verschillende financiële dienstverleners in Groot-Brittannië hebben inmiddels transacties naar de beurs stopgezet. Deze stappen worden gezet na berichten vanuit verschillende financiële waakhonden.

Dit soort dingen spelen ook een rol voor bitcoinbedrijven. Je bent afhankelijk van lokale regelgeving en ondanks bitcoin ben je daar niet immuun voor. Sterker nog: je ligt tegenwoordig misschien wel onder een vergrootglas. Je kunt simpelweg niet in elk land dezelfde diensten aanbieden, zeker niet als je voornamelijk zonder licenties en registraties werkt.

De top van het ‘oude’ BitMEX ondervond daarvan de gevolgen. Hoe het de rest van de industrie vergaat gaan we meemaken.

Lees meer over:
BitMEX

  By Robin Heester

  Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Bitcoinmagazine.nl opgebouwd, inmiddels verkocht en nog steeds actief om een deel van de redactie te runnen. Hup bitcoin! :)

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  crypto kopen en bewaren Nieuws
  XRP, SOL, ADA Bullish In Supercycle: Welke Altcoin Gaat Exploderen

  De cryptomarkt beleeft een indrukwekkende comeback, aangevoerd door Bitcoin, dat de weg wijst met een...

  Plan B Bitcoin Data en Analyse
  Nederlandse Analist PlanB onthult: Bitcoin Bullmarkt Begint met Ongekende FOMO Golf – $100K in Zicht?

  Volgens PlanB, een Nederlandse analist en de maker van het stock-to-flow (S2F) model voor het...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Lees meer