Na Coinbase willen deze 5 bitcoin bedrijven naar de beurs

Na Coinbase willen deze 5 bitcoin bedrijven naar de beurs

Vandaag wordt er geschiedenis geschreven: Coinbase gaat naar de beurs met een openingsprijs van naar verluidt 250 dollar per aandeel COIN. De prijs lag in de private handel vooraf aan de beursgang met gemiddeld 340 dollar veel hoger.

Coinbase kiest voor een directe notering. Er komen géén nieuwe aandelen bij voorlopig. Met een openingsprijs ligt de bedrijfswaarde op circa 250 miljard dollar.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Gaan andere bedrijven het voorbeeld van Coinbase volgen? We zetten vijf mogelijke kandidaten op een rij.

Bitcoin is 'hot', bedrijven worden meer waard

Vooropgesteld: bitcoin is 'hot' momenteel en dat drijft de waarde van elke marktparticipant op.

De koers zelf is door de $64.000 geschoten, opnieuw een nieuw record. De totale waarde van de bitcoin markt ligt nu op 1.200 miljard dollar oftewel 1,2 biljoen dollar. Rekenen we andere munten mee, dan ligt de totale market cap op ruim 2.200 miljard dollar.

Het zijn vooral handelsplatformen die daar van profiteren. Zij faciliteren de vraag en het aanbod en krijgen voor elke order een commissie.

Vrijwel alle beurzen maken dan ook winst en wensen graag dezelfde route als Coinbase: een beursgang. Het is nog steeds een middel om bestaande aandelen waardevoller te maken. Welke spelers zijn dit en wat zijn hun plannen? Decrypt heeft enkele kandidaten geclusterd.

1. Kraken

Is na Coinbase de meest populaire exchange uit de VS, eveneens gevestigd in het hart van Silicon Valley: San Francisco. Tegenover nieuwszender CNBC was CEO Jesse Powell heel duidelijk. 'We willen een beursgang in 2022 en dan net zoals Coinbase een directe notering'.

Een directe notering voorkomt veel administratieve rompslomp. Je hoeft bijvoorbeeld niet met een aantal investeringsbanken vooraf kopers te zoeken voor de nieuwe aandelen.

Kraken heeft ~6 miljoen klanten wereldwijd en qua handelsvolume de nummer 3 van de markt na Coinbase Pro, het handelsplatform voor professionele handelaren van Coinbase, en nummer 1 Binance.

Ze groeien hard: 400% aan nieuwe registraties sinds het tweede kwartaal van 2020. Powell zegt geen haast te hebben. Eerst eens kijken hoe Coinbase presteert op de Nasdaq exchange.

2. eToro

Een bekende naam in de beleggingswereld. Aanbieder van zogenaamde contract for difference (CFD's), dat is een derivatenvorm waarbij je handelt tegen de broker.

In dit geval is de onderliggende asset cryptovaluta zoals bitcoin. Feitelijk ga je op bitcoin 'long' als tegen een bepaalde prijs een CFD koopt. Komt dat binnen een vooraf bepaalde periode je 'voorspelling' uit, dan betaalt de broker je het prijsverschil (je winst) aan je uit.

Typisch een product voor professionele handelaren die bereid zijn risico's te nemen en absoluut niet voor beginners. Een van de nadelen is dat de 'spread', het verschil tussen de 'ask' en 'bid' vrij groot is. Dat kan tot plotse schommelingen leiden.

De onderneming uit Israel kondigde in maart naar de beurs te willen. Ze gaan daarvoor fusie aan met een zogenaamde special purpose acquisition company (SPAC) met de naam FinTech Acquisition Corp.

Dat is een investeringsmaatschappij met financiele steun van het Japanse Softbank en onderneemster Betsy Cohen. Het fusiebedrijf wordt geschat op 10 miljard dollar, waarbij de bestaande aandeelhouders van eToro na de fusie circa 90% van hun bedrijf in handen blijven houden.

Deze vrij ingewikkelde exercitie moet in het derde kwartaal van 2021 afgerond zijn. eToro is in Nederland géén aanbieder meer van cryptocurrency CFD's, na een verbod op hun product in het Verenigd Koninkrijk. De Financial Conduct Authority oordeelde dat het product te risicovol is voor consumenten.

Niettemin is eToro nog zeer populair met hun handel in landen als Amerika, Rusland en Japan.

3. BlockFi

BlockFi is een moderne bitcoin bank. Je krijgt rente als je daar je bitcoin stalt of ze verstrekken tegen bepaalde voorwaarden een lening met je bitcoin als onderpand. Ze richten zich nog niet specifiek op Europa en Nederland, maar die plannen zijn er wel.

Tegenover nieuwssite The Block vertelde CEO Zac Prince dat 'voor de tweede helft van 2021' een beursgang is gepland.

Het is een scale up die onlangs nog 350 miljoen dollar wist op te halen in een nieuwe financieringsronde. Het bedrijf wordt geschat op 3 miljard dollar.

4. Robinhood

Toegegeven, geen typisch bitcoin bedrijf, maar wel een broker die bitcoin aan de man brengt bij vooral jonge Amerikanen. In een blogpost bevestigt de broker een eerder bericht van CNBC dat ze een beursgang voorbereiden.

Geheel volgens Silicon Valley stijl, zal het een onconventionele beursgang zijn met zo min mogelijk "Wall Street" namen. De onderneming blijft hard doorgroeien, ook omdat mensen meer thuis zitten vanwege de (nasleep van de) corona pandemie.

Ze hadden in 2020 13 miljoen klanten in totaal en ze handelen steeds meer in cryptovaluta. Eind 2020 stond de teller nog op 1,7 miljoen klanten met cryptocurrency's en dat getal is hard gegroeid naar 9,5 miljoen klanten.

5. Bakkt

Gelanceerd in de tweede helft van 2020: Bakkt een handelsplatform die futures en opties aanbiedt en deze zowel in dollars als in bitcoin 'settled'.

Qua volume moet het een exchange als CME voor zich dulden, maar Bakkt timmert ook aan de weg als custodians. Een custodian is een partij die de sleutels van bitcoin voor derden beveiligd en verzekerd in bewaring heeft.

De Intercontinental Exchange (ICE) is de eigenaar van Bakkt en bezit tevens de New York Stock Exchange. In januari 2022 is de beursgang gepland.

Net zoals bij eToro is ook hier een SPAC fusie nodig tussen Bakkt en VPC Impact Acquisition Holdings met een gezamenlijke, geschatte bedrijfswaarde van 2,1 miljard dollar. Onder meer Microsoft en Boston Consultancy Group zijn aandeelhouders in Bakkt.

Andere gegadigden zijn Gemini, de onderneming van de Winklevoss broers Tyler en Cameron. Binance is marktleider op het gebied van spot én derivaten trading, maar CEO Changpeng Zhao ziet een beursgang niet zitten.

In een recent interview zei hij: 'We hebben genoeg cash op de balans om verder te groeien. Daar is geen beursgang voor nodig.'

Zelfs een naam als Blockchain.com wordt genoemd, bekend als exchange, wallet en data provider in de industrie.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Column: Bitcoin is saai, en dat is goed

Bitcoin is saai. De laatste grote aanpassing aan het netwerk is inmiddels ruim drie-en-een-half jaar geleden doorgevoerd met ...

Bitcoin sluit futures gap op $37.325, hoe start de koers het weekend?

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Volgens deze 3 indicatoren zit bitcoin nog in een bullmarkt

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpar...

Chinese regio gaat bitcoin mining verbieden, shake-out van miners dreigt

De populaire bitcoin mining regio Sichuan in China grijpt hard in. Per 25 juni is het energieleveranciers verboden om stroom...

Goldman Sachs versterkt diensten rondom Bitcoin met extra liquiditeit

Goldman Sachs Group heeft een bitcoin trading groep. Dat was eerder te lezen in een memo voor medewerkers van de grote invest...

Grootste bank in Denemarken is sceptisch over Bitcoin

Danske Bank, de grootste bank in Denemarken heeft op 17 juni in een officieel statement laten weten erg voorzichtig om te gaa...

Goldman Sachs intern verdeeld over Bitcoin als investering

Analisten van de gerenommeerde zakenbank Goldman Sachs zijn wederom 180 graden gedraaid wat betreft hun mening over bitcoin....

Bitcoin hub in Iran? Een minister wil 'crypto-vriendelijk' eiland maken

Als het aan de Iraanse minister van Informatie en Communicatie (ICT) ligt, krijgt zijn land een 'eigen Malta'. De minister he...

Goedemorgen Bitcoin: Opgelet voor oplichters met nep-Ledgers

Goedemorgen! Begin de dag met een bitcoinontbijt. We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet.De Wereldbank heeft h...

Amerikaans senator Cynthia Lummis: "Ik ben all-in op Bitcoin"

Dat bitcoin (BTC) ook voet aan de grond krijgt in de wereldpolitiek is inmiddels wel duidelijk. Onder andere vanwege de ontwi...

Lees meer

Net binnen

Spaanse bank start met Bitcoin trading services voor rijke klanten

De Spaanse bank BBVA start met Bitcoin trading diensten in Zwitserland. De bank richt zich op rijke klanten. BBVA lanceert di...

Goldman Sachs versterkt diensten rondom Bitcoin met extra liquiditeit

Goldman Sachs Group heeft een bitcoin trading groep. Dat was eerder te lezen in een memo voor medewerkers van de grote invest...

Amerikaans senator Cynthia Lummis: "Ik ben all-in op Bitcoin"

Dat bitcoin (BTC) ook voet aan de grond krijgt in de wereldpolitiek is inmiddels wel duidelijk. Onder andere vanwege de ontwi...

Bitcoin Mining Council wil mining transparanter maken

De Bitcoin Mining Council, een coalitie van in Noord-Amerika gevestigde bitcoin miners, is officieel gelanceerd. Afgelopen wo...

Grootste bank in Denemarken is sceptisch over Bitcoin

Danske Bank, de grootste bank in Denemarken heeft op 17 juni in een officieel statement laten weten erg voorzichtig om te gaa...

Lees meer