Bitcoin: De toekomst van geld

876 totale weergaven
BTC

Bitcoin is meer dan een digitale munt. Het is een revolutie in de manier waarop we waarde over de hele wereld verplaatsen. Sinds de introductie in 2008 door een anonieme entiteit genaamd Satoshi Nakamoto, is Bitcoin uitgegroeid tot de grootste en meest bekende cryptocurrency.

Maar wat maakt Bitcoin zo bijzonder, en waarom zou je erin moeten investeren?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin, afgekort als BTC, is een digitale valuta die is ontworpen voor het internet. Het stelt gebruikers in staat om waarde over te dragen zonder tussenkomst van een bank of betalingsverwerker. Dit opent een wereld van mogelijkheden, van snellere en goedkopere internationale betalingen tot maximale controle over je eigen activa.

Bitcoin kan dienen als:

 • Een investeringsmiddel
 • Een waardeopslag vergelijkbaar met goud
 • Een manier om waarde wereldwijd over te dragen
 • Een manier om een opkomende technologie te verkennen

De oorsprong van Bitcoin

In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een whitepaper die de basis legde voor Bitcoin. Hoewel Nakamoto’s identiteit onbekend blijft, heeft zijn of haar werk de wereld van digitale valuta’s getransformeerd. Het document introduceerde twee cruciale concepten: de private key en de blockchain ledger.

Wanneer je Bitcoin bezit, controleer je het via een private key, een reeks willekeurige nummers en letters die een virtuele kluis openen. Elke private key wordt gevolgd op een gedecentraliseerd grootboek genaamd de blockchain.

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin werkt anders dan traditionele betaalnetwerken zoals Visa of PayPal. Het is volledig open en gedecentraliseerd. Dit betekent dat iedereen met een internetverbinding kan deelnemen en dat geen enkele entiteit het netwerk beheert. Transacties worden geverifieerd door gespecialiseerde computers, bekend als mining rigs, die complexe wiskundige problemen oplossen.

Miners concurreren om nieuwe transacties te verifiëren en worden beloond met nieuwe bitcoins. Deze beloning halveert ongeveer elke vier jaar, wat de schaarste van Bitcoin vergroot. In 2024 zal de beloning dalen naar 3125 bitcoins per block.

De waarde van Bitcoin

Bitcoin heeft waarde omdat het zich heeft bewezen als een betrouwbare manier om waarde op te slaan en over te dragen. Het is schaars, veilig, draagbaar en eenvoudig te verdelen. Hierdoor kunnen transacties van alle groottes worden uitgevoerd.

Bitcoin is ook digitaal, wat betekent dat het geen fysieke vorm heeft. Dit maakt het flexibel en eenvoudig te gebruiken, zowel online als in fysieke winkels die Bitcoin accepteren.

Bitcoin en Blockchain

Alle Bitcointransacties worden vastgelegd op een virtueel grootboek genaamd de blockchain. Dit grootboek is een chronologische lijst van transacties die wordt gekopieerd over elke computer die is aangesloten op het Bitcoin-netwerk. De blockchaintechnologie is krachtig en aanpasbaar, en wordt nu ook gebruikt voor toepassingen buiten cryptocurrencies, zoals supply chain management.

Bitcoin gebruiken

Bitcoin gebruiken is eenvoudig en vergelijkbaar met betalingen met een creditcard. In plaats van kaartgegevens in te voeren, voer je het bedrag en de openbare sleutel van de verkoper in via een wallet-app. Bij fysieke transacties kan een QR-code het proces vereenvoudigen.

Met Bitcoin kun je:

 • Het verkopen voor contant geld via een exchange of Bitcoinautomaat
 • Het uitgeven bij online en fysieke winkels
 • Het vasthouden als onderdeel van je investeringsstrategie
 • Doneren aan goede doelen

Veiligheid en privacy

Bitcointransacties zijn fundamenteel veiliger dan standaard betaalmethoden. Ze vereisen geen gevoelige informatie en zijn onomkeerbaar, wat fraude voorkomt. Elke transactie is openbaar zichtbaar, wat manipulatie onmogelijk maakt.

Bitcoin is open en veilig. In meer dan tien jaar is het netwerk nooit succesvol gehackt. Het is ook gedecentraliseerd, wat betekent dat geen enkele entiteit het kan beheersen of manipuleren.

Hoe Bitcoin te verkrijgen

De eenvoudigste manier om Bitcoin te kopen is via een online exchange zoals eToro. Hier kun je Bitcoin kopen, verkopen, versturen en ontvangen zonder zelf de private keys te hoeven beheren.

Beste crypto exchange

eToro - de nummer 1 crypto exchange wereldwijd

 • Wereldwijd meer dan 30 miljoen gebruikers
 • Groot aantal cryptocurrencies beschikbaar
 • Naast crypto tal van andere projecten om in te investeren
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Dit is geen beleggingsadvies. Doe je eigen onderzoek.

 

Als je ervoor kiest om Bitcoin buiten een exchange te bewaren, ontvang je een public key (vergelijkbaar met een e-mailadres) en een private key (vergelijkbaar met een wachtwoord). Met de public key kunnen anderen Bitcoin naar je sturen, maar alleen jij kunt, met je private key, toegang krijgen tot de Bitcoin in je virtuele kluis.

De toekomst van Bitcoin

Bitcoin biedt een open financieel systeem dat efficiënter, vrijer en innovatiever is. Het stelt individuen in staat om zonder tussenkomst van banken of overheden waarde over te dragen. Dit creëert mogelijkheden voor een meer inclusieve economie.

Wil je deel uitmaken van deze revolutie? Onderzoek Bitcoin, probeer een kleine investering, en ervaar zelf de voordelen van een gedecentraliseerd financieel systeem.

 

Lees meer over:

Door: Akira de Mari

Akira is een verborgen juweel in de cryptowereld. Na jaren van zorgvuldig observeren en leren, staat ze nu klaar om haar diepgaande kennis te delen en anderen te onderwijzen over de fascinerende wereld van crypto. Met een passie voor zowel onderwijs als entertainment, streeft ze ernaar om een succes...