Bitcoin in april 2021: Coinbase naar de NASDAQ, problemen door kolenmijn China
De maand april van 2021 was een veel bewogen maand. Er gebeurde veel op de bitcoinmarkt, zowel qua nieuws als qua prijs. Tijd voor een overzicht. Wat waren de meest opmerkelijke momenten in de maand april van dit jaar?
Bitcoin (BTC) prijs
De koers opende op de eerste van april rond de $58.000, en eindigde op 30 april nagenoeg rond dezelfde prijs. Tussendoor gebeurde er echter van alles. Zo schoot de koers eerst naar een all-time high van ongeveer $64.800, om vervolgens in te storten.
De daling kwam door een reeks FUD wat de prijs omlaag trok: Biden sprak over de verhoging van de vermogenswinstbelasting en tegelijk daalde de rekenkracht van het netwerk met ongeveer 30% door nieuws vanuit China.
De koers krabbelde vervolgens weer op, om vanaf het dieptepunt rond $47.000 toch op een mooi niveau te sluiten.
1 april: Morgan Stanley
Begin april werd duidelijk dat de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley blootstelling zoekt aan bitcoin (BTC). Verschillende fondsen van de grote financiële instelling kunnen onder andere een positie innemen in de wereld van bitcoin futures. Daarnaast mag er ook geld worden gestoken in ‘echte’ bitcoin via het Grayscale Bitcoin Trust.
5 april: verjaardag!
5 april 1975. Het zal veel mensen niet veel zeggen, maar afgelopen maand was het de verjaardag van Satoshi Nakamoto, het pseudonieme genie achter Bitcoin. Het is echter niet zomaar een feestje, maar eentje met een diepere lading.
Met 5 april verwijst Satoshi naar de dag dat de Executive Order 6102 in de Verenigde Staten werd getekend. Dit was een verordening die in 1933 werd ondertekend, waardoor het bezit van goud illegaal was.
Met het jaar 1975 verwijst Nakamoto naar het jaar dat het verbod werd opgeheven. Sinds dit jaar, ironisch genoeg vier jaar na het afschaffen van de gouden standaard, werd het weer legaal om goud in bezit te hebben.
7 april: DNB versus Bitonic
Bitonic bepaalde begin april een kleine overwinning in de rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De rechter in Rotterdam is het eens met de bezwaren van de broker over de (te strenge) verificatie-eisen van de toezichthouder. Ook werden er kritische vragen gesteld over de registratieprocedure.
”Bij de voorzieningenrechter bestaan echter twijfels of DNB, gelet op de (Europese) wet- en regelgeving, het registratievereiste heeft kunnen uitwerken op de wijze waarop zij dat in dit geval heeft gedaan.”
De strenge verificatie-eisen gingen niet direct van tafel. Wel riep de rechter DNB op om binnen zes weken een beslissing te nemen over het bezwaar van Bitonic.
9 april: Robeco
Een aantal dagen later kwam er nog meer nieuws van eigen bodem. Investeerder en marktanalist Jeroen Blokland van Robeco schreef in een notitie dat hij een mooie rol voor bitcoin ziet in beleggingsportfolio’s.
Robeco is een Nederlandse vermogensbeheerder met ruim 160 miljard euro op de balans. Blokland benoemt de marktkapitalisatie van $1.000 miljard van BTC en de verschillen met andere assets. Daarnaast hint hij voorzichtig naar een 1% allocatie voor BTC in je portfolio. De deur staat ook bij Robeco op een kier, zo lijkt het.
13 april: CIA-bull
Bitcoin kreeg halverwege april ineens steun vanuit onverwachte hoek. Een voormalig directeur van de Central Intelligence Agency (CIA) publiceerde een paper waarin hij stelt dat Bitcoin veel meer is dan wat de minister van Financiën Janet Yellen verkondigt.
De persoon in kwestie is Michael Morrell, een 62-jaar oude veteraan die 33 jaar het land diende. Hij publiceerde een onafhankelijk document in opdracht van de nieuwe lobbygroep Crypto Council for Innovation (CCI).
Morell kwam in zijn paper met een sterk verhaal waarin hij twee belangrijke conclusies trekt.
- Men generaliseert het gebruik van bitcoin bij illegale financiering; het wordt aanzienlijk overschat.
- De analyse van de blockchain is een zeer effectieve tool voor de bestrijding van misdaad en het is ook een goede manier om informatie te verkrijgen.
14 april: Coinbase naar de beurs
Het grootste nieuws van de maand kwam uit de Verenigde Staten. Coinbase is sinds april namelijk een beursgenoteerd bedrijf. De exchange staat met hun aandeel ‘COIN’ op de Amerikaanse techbeurs NASDAQ.
Coinbase start op $381 per aandeel, dat komt neer op een waarde van $99,5 miljard voor alle COIN. De prijs schoot vervolgens even omhoog richting $415. Het aandeel sloot eerste handelsdag op $328.
Also read
Coinbase (COIN) schiet naar $415, maar maakt nu vrije val
Coinbase aandeel sluit eerste beursdag af met $328 per aandeel
16 april: Chinese miners in problemen
Ander nieuws dat de maand april overschaduwde, kwam uit China. Verschillende Bitcoin mining pools ondervonden namelijk grote problemen toen het complete lokale elektriciteitsnet plat kwam te liggen. hierdoor moesten ze aanzienlijk aan rekenkracht inleveren. De oorzaak ligt bij een explosie van een kolenmijn in de Chinese regio Xinjiang.
Als gevolg van het nieuws, ontstond er een verstopping op het Bitcoin netwerk. De transactiekosten liepen op en de mempool raakte voller. Antpool scheen bijna 25% in het rood te staan, BTC.com leverde 18,9% in, en de hashrate van de Binance pool daalde met 20%.
Also read
‘Explosie kolenmijn China zorgt voor daling 30% rekenkracht Bitcoin’
Moeilijkheidsgraad Bitcoin mining daalt met 12,6%, grootste verandering in 2021
20 april: WeWork
Sinds april accepteert WeWork bitcoin als betaalmiddel én gaat erin sparen. De aanbieder van flexwerkplekken werkt hiervoor samen met BitPay. Misschien wel het meeste opmerkelijke aan het nieuws: WeWork gaat niets omwisselen en houdt de ontvangen BTC op haar bedrijfsbalans. Daarmee zijn ze het volgende bedrijf dat in decentraal geld gaat sparen.
23 april: Problemen in Turkije
De Turkse autoriteiten hebben 62 mensen vastgezet vanwege mogelijke betrokkenheid bij de grootschalige oplichting bij bitcoin beurs Thodex. Een paar dagen ervoor meldde de exchange doodleuk dat de handel stil wordt gelegd voor minstens 4 werkdagen.
391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden. De Turkse media hebben de zaak massaal opgepakt, waardoor de druk op de autoriteiten toenam om in te grijpen.
Ondertussen is de oprichter en CEO Faruk Fatih Özer spoorloos verdwenen. Op sociale media circuleren geruchten dat hij woensdagmiddag een vlucht heeft genomen van Istanbul naar vermoedelijk Albanië.
Even later volgde er wel goed nieuws. Het ministerie van Financiën maakte bekend binnen twee weken een plan te delen waarin het uitlegt dat er géén verbod komt op Bitcoin.
Also read
Tweede Turkse bitcoin beurs in korte tijd gesloten, fondsen zijn bevroren
Turkije maakt zich op voor nieuwe regels rondom Bitcoin, binnen 2 weken duidelijkheid
Turkije arresteert familieleden van gevluchte CEO bitcoin beurs
29 april: uitstel ETF
Het laatste nieuws betreft een uitstel van de SEC over het oordeel op de Bitcoin ETF van VanEck. Het voorstel ging halverwege maart de volgende stap van de procedure in, waardoor de aanvraag officieel binnen 45 dagen meer duidelijkheid zou moeten krijgen.
Eind april maakte de onafhankelijke overheidsinstantie bekend dat ze iets meer tijd nodig hebben om het verzoek goed te kunnen beoordelen. De nieuwe deadline is gesteld voor juni.
Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!