Bitcoin weekoverzicht: Bitonic, Microsoft, Fidelity ETF, Chainalysis en streaming sats

We kijken terug op een bomvolle week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de beste uitvinding sinds het Internet. Lees het weekoverzicht van week 12 van 2021.

Bitcoin koersdip

Afgelopen week stond in het teken van de dip. Op woensdag 24 maart daalt de koers naar $50.360 vanwege onrust op de optiemarkt. Optiehandelaren verkochten de onderliggende asset op de spotmarkt omdat de termijncontracten van maart vrijdag 26 maart afliepen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke laatste vrijdag van de maand sluiten deze contracten. Zodra de koers niet in de richting gaat van de speculant (ze maken verlies) lichten ze hun optie en verkopen ze de onderliggende bitcoin. Dat lijkt de voornaamste reden van de daling, ook omdat miners, doorgaans de voornaamste verkopers, hun hand op de wallet hielden.

De koersdaling gebeurde in een week met het nodige bullish nieuws. In de onderstaande grafiek de bietcoin koers van de afgelopen maand.

Bitcoin weekoverzicht: Bitonic, Microsoft, Fidelity ETF, Chainalysis en streaming sats

Bitonic en De Nederlandsche Bank lijnrecht tegenover elkaar in rechtbank

Bitcoin bedrijf Bitonic en de Nederlandsche Bank ( DNB) blijven lijnrecht tegenover staan na de zitting vandaag in de Rotterdamse rechtbank. De broker en de toezichthouder verschillen erg van mening over de toepassing van de verificatie-eis.

De rechter liet beide partijen op dinsdagochtend uitgebreid aan het woord in de ruim tweeënhalf uur durende zitting. Woensdag 7 april ontvangen beiden de uitspraak per mail.

Bitcoin Magazine NL organiseerde ook een liveblog rondom de gebeurtenis: lees het liveverslag hier terug.

Sats streamen naar je favoriete podcast

Bitcoin (BTC) is als digitaal geld geschikt voor tal van toepassingen. Ook in de wereld van podcasts en online media kan BTC een rol spelen.

De app van Breez gaf gisteren een boost aan het idee van Podcasting 2.0. Het bedrijf heeft namelijk een functie geïntegreerd waarmee je als gebruiker direct de content creator kunt steunen met microbetalingen. Uiteraard met Bitcoin en via het Lightning Netwerk.

Bitcoin speurder Chainalysis gewaardeerd op 2 miljard dollar

Chainalysis haalt $100 miljoen op tijdens een nieuwe investeringsronde. Het databedrijf brengt bitcoin en andere netwerken in kaart, en dat is geld waard. Niet alleen overheden of banken gebruiken hun software, ook bitcoin bedrijven hebben het nodig om aan lokale regelgeving te voldoen.

Het Amerikaanse bedrijf is gewaardeerd op maar liefst 2 miljard dollar.

Microsoft start open source ID-netwerk bovenop bitcoin

Microsoft lanceert ION v1 als tweede laag bovenop bitcoin (BTC). Het gaat om een zogenaamde Decentralized Identifier (DID) technologie. Het is bedoeld als tool om identificatie van iets of iemand te doen zonder dat daar een andere partij tussen zit.

Ook Fidelity vraagt ETF aan

Fidelity, een van de grootste financiële instellingen ter wereld, heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor een bitcoin exchange traded fund
(ETF).

Een exchange traded fund stelt particuliere beleggers in staat om blootgesteld te zijn aan de prijs(wisselingen) van bitcoin, zónder de cryptocurrency zelf te hoeven kopen en opslaan. Volgens de aanvraag wil Fidelity het fonds registreren onder de naam Wise Origin Bitcoin Trust.

Bitcoin en energieverspilling: feiten en fabels

Een long read van onze redacteur Arnold Hubach, waarin hij alle feiten én fabels omtrent het energieverbruik van het bitcoin netwerk ontrafelt.

PlanB: "Bitcoin maakt je een soeverein burger"

We spraken met de Nederlander PlanB over zijn befaamde stock-to-flow model om de schaarsheid van bitcoin te kwantificeren en een verband te leggen met prijs. Maar ook de Nederlandse politiek en individuele soevereiniteit komt aan bod in het interview voor Hup Bitcoin.

Podcast van de Week: 'Pomp' bij Lex Fridman

Anthony Pompliano, de bitcoin 'mainstream guy', was te gast bij Lex Fridman, een bekende podcaster in Amerika. Ze gaan onder meer in op bitcoin maximalisme, censuur, betaalmiddel en hoe bitcoin te kopen.

Tweet van de Week: Bitcoin halvenings en de prijs

De derde halvening uit de bitcoin geschiedenis vond 11 mei 2020 plaats. De komende halvening zal ergens in april 2024 plaatsvinden. Wat hebben deze halvenings gemeen? De block subsidy, de beloning voor het vinden van het volgende block, halveert. De huidige subsidy is 6,25 BTC.

In de onderstaande tweet geeft ChartsBTC aandacht aan de prijsontwikkeling van Bitcoin ná elke halvening.

Online cursus Arnold Hubach

Bitcoin is lastige materie voor beginners. Helemaal met de buzz van altcoins en blockjeens kan het moeilijk zijn om te begrijpen waarom Bitcoin écht iets bijzonders is, en hoe het verschilt van andere projecten. Op het internet is veel documentatie te vinden om de rabbithole mee in te duiken.

Je zou ook kunnen kiezen voor een Online Bitcoin Cursus waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
weekoverzicht

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin-logo-bull-run Nieuws
  Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

    Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

  Nieuws
  Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

  In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

  Pepe koers pump Nieuws
  PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

  De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

  Bitcoin
  BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

  Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

  Bitcoin
  HTX, voorheen bekend als Huobi, trekt zich terug voor licentie in Hong Kong

  HTX heeft zijn aanvraag voor een licentie voor een "virtual asset trading platform" in Hong...

  Lees meer