Bitcoin weekoverzicht: prijs dip deel 2, Turkse beurzen offline en transactie van $321 miljoen

We kijken terug op een enerverende week met nieuws
over de prijs, de markt
en de technologie rondom Bitcoin,
de beste uitvinding sinds het Internet. Lees het weekoverzicht
van week 16 van 2021.

Bitcoin koersdip onder $48.000

Het was de week van de dip, de daling, de duikeling. Een prijs onder de $48.000 was sinds begin maart niet meer voorgekomen. De beursgang van Coinbase zorgde voor veel extra euforie in de markt. Dat deed de prijs stijgen naar bijna $65.000, een nieuw record.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd was er sprake van de grootste daling in de rekenkracht van het netwerk sinds november 2018 door explosies in kolenmijnen in Noordwest China. Daardoor konden miners minder snel een nieuw block vinden, hoewel het voor de overgebleven miners weer relatief gemakkelijk werd.

Daar bovenop kwam het gerucht dat de Amerikaanse president Joe Biden de vermogensbelasting wil verhogen voor vermogende Amerikanen.

Daarnaast waren optiehandelaren gedwongen hun opties te sluiten want ze hadden op een veel te hoge koers voor april ‘gegokt’.

Deze factoren zetten de prijs onder druk, waardoor de prijs kelderde.

Twee Turkse bitcoin exchanges offline, oprichters opgepakt

Gedoe in Turkije, een land dat al geraakt wordt door een zwakke lira en waar de interesse in bitcoin groeit.

Klanten van de Turkse bitcoin
beurs Vebitcoin kunnen niet meer bij hun geld. De handelsplaats is
plotseling gestopt met al hun diensten. Naar verluidt heeft bedrijf
financiële problemen.

Eerder deze week was de Turkse beurs Thodex al aan de beurt. Daarbij zijn 391.000 klanten gedupeerd.

Whale in actie! Bitcoin transactie van $321 miljoen

De grootste bitcoin transacties onderschept de radar van Whale Alert, een account op Twitter dat het gedrag van de grote jongens in de gaten houdt.

De meeste grote transacties waren te traceren naar één wallet van bitcoin custodian Xapo, het bedrijf waarvan de institutionele tak in augustus 2019 werd gekocht door Coinbase.

In eerste instantie stuurde de whale 6.000 bitcoin ter waarde van $321 miljoen in één transactie. 251
bitcoin van die 6.000 bitcoin gingen naar een onbekende wallet die tot
op heden meer dan 306.000 bitcoin ontving en verstuurde.

Taleb kraakt Bitcoin: ‘Piramidespel en gimmick’

De veelgelezen en veelgeprezen auteur Nassim Taleb heeft het niet zo meer met Bitcoin. De statisticus en commentator noemt de cryptomunt een ponzi-scheme en een gimmick. Het is toch opmerkelijk, gezien de Libanese Amerikaan lange tijd voorstander van bitcoin leek te zijn.

Morgan Stanley haalt bijna $30 miljoen op

Het nieuwe bitcoin fonds van Morgan Stanley is al een van de grootste fondsen van de bank als je kijkt naar het aantal investeerders. Een van de privé fondsen haalde in twee weken al $29,4 miljoen op bij 322 investeerders.

De zakenbank is ook aandeelhouder van NYDIG, binnen de VS een belangrijke stem in de institutionele wereld en die de verhaallijn over bitcoin goed te berde brengt.

Podcast van de Week: Robert Breedlove & Jeff Booth

Robert Breedlove is een denker over geld en monetaire geschiedenis en bekend van diverse bitcoin podcasts. De What is Money podcastserie is een aanrader omdat het het onderwerp ‘geld’ vanuit allerlei invalshoeken uitdiept.

De serie met Michael Saylor was al interessant Saylor is de ceo van MicroStrategy die ruim 2,2 miljard dollar in BTC stak, een investering dat nu ruim 4,5 miljard dollar waard is (rendement 200%).

Zijn tweede gast is de Canadese ondernemer Jeff Booth (52), auteur van het veelgeprezen boek ‘The Price of Tomorrow, Why Deflation is Key to an Abundant Future’.

De eerste drie delen met Jeff Booth zijn inmiddels gepubliceerd en er volgen er nog acht of negen. De kern is dat technologie het huidige geldstelsel uitholt.

Technologie zorgt voor minder banen, terwijl politici en economen een ander verhaal vertellen. Inflatie eet je arbeid cq. tijd op, een negatief gevolg van het huidige geldstelsel.

Pluspunt: Booth durft ook kritisch te kijken naar bepaalde verhaallijnen in de bitcoin wereld: zo ziet hij ook goedbedoelde plannen van de overheid en lost bitcoin echt niet alles op. Hoe ziet de toekomst mét bitcoin er eigenlijk uit?

Start met aflevering 1

Tweet van de Week: Bitcoin vs. goud

Waarom is bitcoin een betere uitvinding dan goud? Michael Saylor van MicroStrategy legt het in onderstaande video fijntjes uit.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent.
Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je
eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je
(eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Online cursus Arnold Hubach

Bitcoin is lastige materie voor beginners. Helemaal met de buzz
van altcoins en blockjeens kan het moeilijk zijn om te
begrijpen waarom Bitcoin écht iets bijzonders is, en hoe het
verschilt van andere projecten. Op het internet is veel documentatie
te vinden om de rabbithole mee in te duiken.

Je zou ook kunnen kiezen voor een Online
Bitcoin Cursus
waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Bitcoin nieuws, een nieuwe Android app

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
weekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...