Bitcoin weekoverzicht: BTC schrijft record én dipt hard, Coinbase naar Nasdaq

305 totale weergaven

We kijken terug op een enerverende week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de beste uitvinding sinds het Internet. Lees het weekoverzicht van week 15 van 2021.

Prijs record van $64.895 naar dip van $51.541 in één week

Een opvallende week: woensdagochtend 14 april vestigde BTC een nieuw record bij $64.895. Om zaterdagnacht Nederlandse tijd naar $51.541 te dippen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De stijging én de daling zijn te verklaren. Vooropgesteld: de cryptomunt zit in een bullmarkt. Er is simpelweg meer vraag dan aanbod momenteel. Koersdalingen worden redelijk snel opgekocht door bedrijven én particulieren die in BTC sparen voor de lange termijn. Beleggers halen hun munten bij beurzen weg en de meeste miners verkopen voorlopig niet of amper.

Structureel is er veel geld op de markt vanwege de coronacrisis. Dat geld gaat niet alleen naar aandelen, vastgoed en edelmetalen, maar ook naar bitcoin en andere cryptovaluta.

De beursgang van Coinbase gaf de markt legitimiteit én het digitale goud extra glans. Beleggers leken de beursgang ook te 'frontrunnen', anticiperend dat de beursgang sowieso tot extra interesse zou leiden voor bitcoin en daarmee tot meer vraag.

Zaterdagnacht dipte de koers naar $51.541 en verloor de munt in korte tijd $10.000. Een forse klap, maar een blik op de maandgrafiek relativeert de emotie van de dag enigszins. Het laagste punt van de maandgrafiek is ~$50.400 en die bodem is niet geraakt.

Bitcoin weekoverzicht: BTC schrijft record én dipt hard, Coinbase naar Nasdaq

Bitcoin netwerk: rekenkracht op laagste punt sinds eind 2017

Wat niet meezat, is dat ook de rekenkracht van het netwerk een flinke deuk opliep door een aantal ontplofte kolenmijnen in China. Doordat een belangrijke aantal mining locaties offline raakten, daalde de rekenkracht van het netwerk met ruim 30%.

Het was de grootste daling in hashrate sinds november 2017. Een significant signaal dus, ook omdat het netwerk de hartslag onder de cryptomunt is.

In het onderstaande draadje zoekt on-chain analist Willy Woo een verklaring voor de prijsdaling. Hij bestudeert patronen op de bitcoin blockchain en trekt er conclusies uit over de markt. In zijn ogen heeft een whale 9.000 bitcoin naar Binance gestuurd, wat de daling triggerde.

Meer ervaren handelaren verkochten hun perpetual kwartaalfutures, ze hoeven hun futures niet tot de einddatum vast te houden namelijk. Deze twee gebeurtenissen deed de prijs zakken onder $59.000, waardoor automatisch andere futures geliquideerd raakten.

In totaal zijn er 1 miljoen accounts geliquideerd, ter waarde van 9,3 miljard dollar inclusief de altcoin markt. Bitcoin contracten alleen waren al goed voor 4,9 miljard dollar aan liquidaties.

Coinbase naar de beurs

Het event van de afgelopen week: de grootste beurs van Amerika naar de Nasdaq, waarover veel gezegd en geschreven is. De koers schommelde tussen 310 dollar en 429 dollar de afgelopen week en sloot de week af op 342 dollar.

Turkije verbiedt bitcoin als betaalmiddel

De centrale bank van Turkije gaat het gebruik van cryptocurrency's als betaalmiddel voor goederen en diensten verbieden. Het nieuws volgt een week nadat de Turkse autoriteiten informatie bij beurzen hebben opgevraagd.

De Centrale Bank van Turkije (CBRT) publiceert de nieuwe wetgeving van de een op de andere dag in staatscourant de 'Resmi Gazette'. Het is heel simpel: cryptocurrency's en andere digitale activa die zijn gebaseerd op gedistribueerde ledgers zijn niet te gebruiken als betaalmiddel. Een verbod op decentraal geld dus.

Bitcoin Core Update: eerste voorstel Taproot activatie

Taproot, een grote update van het Bitcoin protocol, is weer een stapje dichterbij. Met een zogenoemde 'Speedy Trial' lijkt er een manier gevonden te zijn om de activatie van de update op een schappelijke manier te laten verlopen.

Taproot is een van de grootste updates in Bitcoin Core van de laatste jaren. Het is een combinatie van Schnorr Signature en een MAST-structuur, waardoor betalingen gecamoufleerd in de blockchain kunnen komen. Dit helpt zowel voor de privacy als voor de manier waarop smart contracts kunnen worden opgezet.

Podcast van de Week: Greg Foss bij Preston Pysh

Greg Foss is een expert van traditionele financiële markten, in het bijzonder de obligatiemarkt, maar hij is ook een bitcoiner. Hij was afgelopen week te gast bij Preston Pysh en zijn Investor's Podcast Network.

Luister de aflevering via deze link terug!

Tweet van de Week: netwerk stoot géén CO2 uit

Pierre Rochard, werkzaam bij de Kraken exchange, gooide er deze week een paar tweets uit over het energiegebruik van het bitcoin netwerk.

In dit kader is het onderstaande artikel interessant: we bespreken de feiten, trends en een toekomstbeeld van de wereld van bitcoin mining.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Online cursus Arnold Hubach

Bitcoin is lastige materie voor beginners. Helemaal met de buzz van altcoins en blockjeens kan het moeilijk zijn om te begrijpen waarom Bitcoin écht iets bijzonders is, en hoe het verschilt van andere projecten. Op het internet is veel documentatie te vinden om de rabbithole mee in te duiken.

Je zou ook kunnen kiezen voor een Online Bitcoin Cursus waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
weekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...