Terugblik: Bitcoin in september 2021

De maand september van 2021 zat vol met opmerkelijk bitcoinnieuws. We hebben de belangrijkste gebeurtenissen van deze maand voor je op een rij gezet.

Bitcoin prijs

Maar eerst even kort de prijs. Die stond begin september om en nabij de $48.000, maar maakte in de eerste week een opmars tot $52.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toch sloot de koers in het rood af, mede dankzij een flinke daling op ‘legal tender day’ en het ‘Evergreen drama’. Daarover later meer. De koers sloot de maand op de 30e rond de $44.000, waardoor Bitcoin in september zo’n 8% inleverde.

Terugblik: Bitcoin in september 2021

El Salvador

Dan het nieuws waar het écht om draaide: El Salvador. Op 1 september kwamen de afgevaardigden van de Finance Commission of the Legislative Assembly tot een akkoord voor het Trust van $150 miljoen. Daarmee kwamen de laatste details rond voor 7 september, de dag waarop Bitcoin een wettig betaalmiddel werd.

Op diezelfde dag kocht president Bukele ook ‘zijn’ eerste Bitcoin uit de markt. Het begon met 150 BTC, een aantal dat hij in de dagen daarna liet oplopen tot 700 BTC.

Ook werd op ‘legal tender day’ duidelijk dat grote Amerikaanse ketens zich aan de wet hielden. Onder andere Starbucks, McDonalds en PizzaHut accepteerden allemaal Bitcoin. De uitrol van de Chivo-app ging wat minder soepel, met problemen rondom verificaties en downloads vanuit de verschillende App- en PlayStores.

Een krappe week later werd ook bekend dat de grootste bank van het land, Bancoagrícola, Bitcoin had geïntegreerd.

Ook plaatste het land 50 ATM’s in de Verenigde Staten, om de remittances nóg wat makkelijker te maken. Ook downloaden elke dag zo’n 150.000 locals de Chivo-app, zo maakte de president bekend. Ook startte het land eind september met het minen van bitcoin. De eerste sats zijn naar verluidt al verdiend.

Lees een uitgebreid verslag hierover in onderstaande blogpost:

Twitter

Het andere grote nieuws uit september had te maken met Twitter. Het social media platform maakte namelijk bekend dat ze Lightning-app Strike hadden geïntegreerd. Daardoor kon (een nog beperkt aantal Twitteraars) satoshi’s ontvangen vanuit de hele wereld.

De ontvanger heeft de Strike-app nodig, maar als verzender kun je met iedere (Lightning) wallet meedoen.

Mede door het nieuws van El Salvador en Twitter steeg de capaciteit van het Lightning Netwerk tot 2.900 BTC. Een record! Nog nooit eerder was er zoveel liquiditeit in alle publieke betaalkanalen te vinden.

PayPal

Ten vierde breidde PayPal ook officieel uit. Zo werden de Bitcoindiensten ook beschikbaar gesteld voor de klanten in het Verenigd Koninkrijk. Ook lanceerde de betaalverwerker hun nieuwe ‘super app’ waarin Bitcoin een belangrijke rol speelt.

Evergrande

Te midden van al dit positieve nieuws, sloot de Bitcoin koers zogezegd de maand dus wel lager af. Dit was mede te wijden aan het nieuws uit China over Evergrande.

Dit is het op één na grootste vastgoedbedrijf van China. Ze zitten met een schuld zit van bijna 2 biljoen dollar. De toenemende zorgen omtrent de liquiditeit en oplopende schuldenberg van Evergrande heeft verschillende markten hard geraakt.

Aandelenbeurzen in de hele wereld leverden procenten in. Bitcoin deelde in de malaise.

Rekenkracht

Halverwege september konden we nog een goede conclusie trekken: de rekenkracht van het Bitcoin netwerk krabbelde weer op.

Volgens het dashboard van The Block bereikte de gemiddelde rekenkracht van alle Bitcoin miners tezamen ongeveer 135 exahashes per seconde (EH/s). Dat was 50% meer dan het dieptepunt van enkele maanden daarvoor.

MicroStrategy

Tussendoor deed ook MicroStrategy er nog een schepje bovenop. Klaarblijkelijk had Michael Saylor nog ergens wat wisselgeld liggen, wat hij nog moest omzetten naar BTC. Op 13 september kocht MicroStrategy 5.050 bitcoin (BTC) bij.

Het Amerikaanse softwarebedrijf betaalde daar ruim $242 miljoen voor. In totaal hebben zij nu 114.042 BTC op de balans voor een gemiddelde aankoopprijs van $27.713 per bitcoin.

Bitcoin.org gehackt

Tot slot werd in september de website bitcoin.org lijkt gehackt. De website is normaal een van de beste plekken om informatie te vinden over bitcoin, maar er prijkte vandaag een scam op de pagina.

Het domein promoot momenteel een giveaway vanuit The Bitcoin Foundation met iets dat we al langer kennen. De boeven beloven jouw bitcoin te verdubbelen. Het enige wat je moest doen is eventjes de QR-code gebruiken of direct geld sturen naar het bitcoin adres. Lariekoek natuurlijk.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!