Bitcoin in augustus: controversiële belastingwet VS, koers BTC stijgt 15%

De maand augustus van 2021 was een veel bewogen maand. Er gebeurde veel op de bitcoinmarkt, zowel qua nieuws als qua prijs. Wat viel op in augustus?

Bitcoin prijs

Te beginnen met de prijs. De koers opende de maand rond de $41.800, maar beleefde al snel een flinke opleving.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijs schommelde geregeld tegen de $50.000 aan, maar wist deze psychologische grens niet voorgoed achter zich te laten.

De maand sloot af rond de $47.000. Toch een stijging van zo’n 15%!

Bitcoin in augustus: controversiële belastingwet VS, koers BTC stijgt 15%

Belastingwet in Verenigde Staten

Het meest spraakmakende nieuws speelde zich af in de eerste weken van de maand. Bitcoin was namelijk onderwerp van gesprek in het Sentaat in de Verenigde Staten. Oorzaak: de Infrastructure Bill, waarmee enkele politici enorm veel geld wilden vrijmaken. Het probleem was echter dat dit in de toekomst voor Bitcoin miners, node-eigenaren en software-ontwikkelaars slecht zou kunnen uitpakken.

Voorstanders van een bitcoin vriendelijk klimaat, waaronder Cynthia Lummis, wisten een compromis te onderhandelen. Dat compromis hield in dat niet de complete bitcoin industrie onder dezelfde paraplu van nieuwe regels gaat vallen.

Maar op het uur van de waarheid stak de 87-jarige senator Richard Shelby (R-Ala.) daar een stokje voor. De politicus wilde meer budget voor ‘Defensie’.

Voorbereidingen El Salvador

Tegelijk bereidt El Salvador zich voor op de in werking treding van de Bitcoin wet. Zo schreef de centrale bank van het Centraal-Amerikaanse land richtlijnen uit voor banken en financiële dienstverleners van het land. Het gaat om twee documenten:

Daarnaast deelde president Bukele ook meer informatie over de rol van de overheid. Ze gaan 200 ATM’s en 50 kantoortjes openen die horen bij de Chivo-wallet. Ook heeft de ontwikkelingsbank Central American Bank for Economic Integration (CABEI) laten weten het land te zullen bijstaan voor de nodige ’technische assistentie’.

Bitcoin voor Duits fonds

Verder mag een groot Duits fonds nu ook 5% van hun portfolio in bitcoin (BTC) stoppen. Het gaat om het Neuberger Berman Commodity Strategy Fund van $164 miljoen. Het fonds mag hun aandacht verdelen over futures en andere BTC-gerelateerde-fondsen.

Het gaat dus níet direct de markt op voor BTC zelf, maar mag investeren in beleggingsproducten. Eerder was Neuberger Berman bezig met blootstelling aan bitcoin en ether (ETH). Maar het fonds kiest voor een route van alleen bitcoin.

Verschillende andere fondsen hebben door een nieuwe wet toegang gekregen tot bitcoin. Zo’n 4.000 investeringsfondsen mogen BTC opnemen in hun portfolio sinds 2 augustus van dit jaar. Er zit zo’n €1,2 biljoen aan vermogen in dit soort fondsen. 20% van dat vermogen mag richting bitcoin.

Kritische Nederlanders

Bitvavo deelde afgelopen maand ook de resultaten van haar onderzoek onder 1.000 Nederlanders, en hun mening over Bitcoin. Zie hieronder een aantal andere conclusies:

  • 15% van de Nederlanders verwacht komend jaar te investeren in Bitcoin, tegenover 19% in België en 37% in Duitsland. 
  • Daarnaast geeft 54% van de Nederlandse respondenten aan dat hun kennis over Bitcoin ‘slecht’ of ‘zeer slecht’ is. Werk aan de winkel dus! 
  • Dit blijkt ook de belangrijkste reden te zijn om níet in bitcoin te investeren. 39% van de ondervraagden zegt er niet genoeg vanaf te weten. Een ander prominent argument is dat ze denken dat Bitcoin niet veilig genoeg is.
  • Nederlanders zijn ook erg kritisch. 44% van de ondervraagden associëren Bitcoin met iets negatiefs. 34% is neutraal en 23% positief.

Voetbalclubs stappen in

Tegelijkertijd sloten verschillende Nederlandse Bitcoin bedrijven samenwerkingen met allerlei voetbalclubs. Onder andere Knaken, Bitcoin Meester, BLOX en AnycoinDirect wisten samenwerkingen te sluiten met onder andere Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en NEC.

Cuba warmt zich op voor Bitcoin

Intussen lijkt Cuba zich heel stiekem in het kielzog van El Salvador te kruipen. Het land wil namelijk Bitcoin als betaalmiddel reguleren. Dat blijkt uit een resolutie van de centrale bank (BCC) in het land.

Hierin is (onder andere) te lezen dat ‘financiële instellingen of andere rechtspersonen virtuele activa alleen onderling mogen uitwisselen om monetaire of handelstransacties uit te voeren’. Ze omschrijven een virtuele asset als ‘een goed dat digitaal te verhandelen of over te dragen is en te gebruiken voor betalingen of investeringen’.

Apple wijzigt beleid

Apple gaat het beleid omtrent de App Store veranderen. Het is het gevolg van een juridische schikking, en het kan goed gaan uitpakken voor Bitcoin (en voornamelijk het Lightning Netwerk).

De voorgestelde schikking uit een groepsvordering, ook wel bekend als class-action rechtszaak, houdt in dat app-makers zelf betaalopties moeten kunnen toevoegen. De betalingen mogen dan buiten de App Store worden afgehandeld, en niet meer enkel via de interne manier.

Hierdoor mogen app-ontwikkelaars buiten Apple om via bijvoorbeeld e-mails met klanten deze aankopen afhandelen. Zo zouden ze 30% van de kosten kunnen besparen, door bijvoorbeeld Bitcoin te gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!