Bitcoin weekoverzicht: censuur, banken en einde marktcycli

De wereld van bitcoin staat niet stil. Elke week verzamelen we de belangrijkste nieuwtjes op één plek, zo mis je niets van het laatste bitcoin nieuws.

Banken stappen in, een Amerikaanse miner censureert transacties en is de 4-jarige cyclus van bitcoin voor goed voorbij?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Week 18 van het jaar 2021 zit er alweer bijna op. Tijd voor een samenvatting van deze week.

De markt van bitcoin is aan het veranderen

Gaat de bitcoin markt naar een situatie toe zonder cycli van 4 jaar? Volgens de anonieme Nederlandse analist Dilution Proof gaan we uiteindelijk naar een situatie toe waarin we niet meer aftellen naar een halving voor een nieuwe fase.

Als de markt en het ecosysteem van bitcoin écht volwassen wil worden, moeten we ook daar vanaf zien te komen. In een uitgebreide analyse lees je hoe dit staat te gebeuren en hoe het ecosysteem er nu uitziet.

Banken

Het lijkt een kwestie van tijd tot commerciële banken in Amerika de poorten richting bitcoin open gaan zetten.

Goldman Sachs, JPMorgan, maar ook tal van kleinere banken proberen ieder op hun eigen manier te profiteren van de huidige interesse in bitcoin.

Jamie Dimon, directeur van JPMorgan, gaf onbedoeld mooi de situatie weer. De bankier vindt bitcoin zelf onzin, maar door interesse van klanten begint de bank wel met diensten rondom de digitale munt.

Amerika kent ook een aantal bedrijven die deze interesse van banken al aan hadden zien komen. Een bedrijf als NYDIG biedt software en infrastructuur aan grote financiële instellingen om gemakkelijk bitcoin diensten aan te bieden.

Denk bijvoorbeeld aan banken die een koop, verkoop en opslagmogelijkheid willen aanbieden. NYDIG denkt dit jaar nog honderden Amerikaanse banken te helpen met het starten met bitcoin.

In Nederland lijkt deze trend nog niet echt gaande, ondanks een paar eerdere proefballonnetjes (zoals de Wallie en de Rabobit).

Indirect biedt een bank als ABN Amro bitcoin aan via een Duitse app. Maar er is nog niets bekend over eventuele aankopen direct vanuit je bankrekening.

Bitcoin kopen

Net als iedere week zijn er nu ook weer genoeg nieuwtjes te vinden over grote bitcoin aankopen. Sparen in bitcoin doen niet alleen particulieren, ook steeds meet bedrijven leggen een spaarpotje aan in BTC.

Censuur

MARA Pool is een mining pool uit Amerika met een opvallende manier van werken. Zij hanteren namelijk een zwarte lijst voor transacties en adressen.

Als miner mag je zelf bepalen welke transacties je verwerkt. Normaal gesproken pakken miners gewoon de transacties die het meeste opleveren. Je wil namelijk zoveel mogelijk verdienen met je werk.

MARA Pool zet iets gevaarlijks in gang: zij gaan bepalen welke betalingen wel of niet er door komen. Niets binnen het bitcoin protocol voorkomt dit. Miners mogen ook géén transacties verwerken als ze een block vinden.

Voorlopig gaat het om een organisatie met weinig daadkracht en weinig hashrate. Daarnaast verzwakt het hun concurrentie positie. De foute transacties worden opgepikt door andere miners die wél hun werk doen.

In het verlengde hiervan hebben we ook een situatie in Iran. Het land ziet de waarde van bitcoin en wil er onder andere importbetalingen mee doen. Maar er komen nu geluiden naar buiten dat ze buitenlands bitcoin willen verbieden.

Dat lijkt in de praktijk niet haalbaar en zeker niet op grote schaal. Je kunt regels maken, maar je moet ze ook kunnen handhaven. Dat lijkt onmogelijk.

Data delen

Sommige mensen wanen zich anoniem als ze met bitcoin of andere crypto aan de slag gaan. In de praktijk valt dat vaak vies tegen. Zeker als je gewoon handelt bij bekende grote beurzen.

Coinbase kreeg duizenden vragen van overheden. Ook de Nederlandse belastingdienst of bijvoorbeeld de politie doen wel eens navraag bij beurzen en/of brokers.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Online cursus Arnold Hubach

Bitcoin is lastige materie voor beginners. Helemaal met de buzz van altcoins en blockjeens kan het moeilijk zijn om te begrijpen waarom Bitcoin écht iets bijzonders is, en hoe het verschilt van andere projecten. Op het internet is veel documentatie te vinden om de rabbithole mee in te duiken.

Je zou ook kunnen kiezen voor een Online Bitcoin Cursus waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Bitcoin nieuws, een nieuwe Android app

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...