De Week in Bitcoin: prijs schiet omhoog en Binance ligt verder onder vuur

We kijken terug op een enerverende week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd?

Binance, Binance, Binance...

Een nieuwtje met nogal wat impact op handelaren in Nederland, want Binance stopt met derivaten in onder meer Nederland. Het nieuws sloeg nogal in als een bom in de community.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Binance is de belangrijkste handelsplaats voor cryptomunten wereldwijd, maar ligt bij diverse toezichthouders onder het vergrootglas. Maleisië bijvoorbeeld heeft de mobiele app van Binance verboden.

De beurs van Changpeng Zhao doet de nodige aanpassingen om te voldoen aan compliance regels. Probleem is dat per land deze regels anders zijn, een behoorlijke uitdaging voor het bedrijf. Door het openen van één hoofdkantoor op een nader te bepalen plek doet de exchange weer wat water bij de wijn.

Maar de opnamelimieten zijn ook naar beneden bijgesteld, net zoals de hefboom: van x100 naar x20. Collegabeurs FTX, waar Binance een minderheidsaandeel in heeft, deed hetzelfde. Het kan op termijn leiden tot minder volatiliteit van de koers.

Voor Nederlanders geldt ook nog steeds: storten via iDeal of SEPA is nog steeds niet mogelijk.

Duitse fondsen mogen per 2 augustus in bitcoin stappen

In Duitsland zijn er qua regels ook weer de nodige stappen gezet. Eerder werd bekend dat ~4.000 investeringsfondsen met een gezamenlijk vermogen van 1.200 miljard euro een deel van dit vermogen in cryptovaluta mogen steken. Dat mag per aanstaande maandag 2 augustus.

Ook Dekabank, één van de grootste vermogensbeheerders in het land, overweegt om een klein percentage van haar vermogen in bitcoin te alloceren.

Bullish nieuws dus vanuit onze Oosterburen. Let wel op: de besluitvorming van fondsen gaat traag, verwacht niet direct een effect op de prijs.

Bitcoin netwerk laat gezonde cijfers zien

Afgelopen week is ook de rekenkracht én de moeilijkheidsgraad van het bitcoin netwerk weer automatisch aangepast.

Let op: de hashrate is een schatting maar volgens on-chain bureau Glassnode ligt het zevendaagse gemiddelde rond de 100 exahash per seconde.

Dat is toename van ~20% ten opzichte van 3 juni, ongeveer het dieptepunt nadat veel Chinese miners noodgedwongen maar tijdelijk offline gingen.

Dat het netwerk weer gezonder is, laat ook de tweewekelijkse aanpassing van de moeilijkheidsgraad zien. Deze is zaterdagochtend met 6% naar boven gesteld, dus is het voor miners weer wat moeilijker om het volgende block te vinden zodra hun rekenkracht wat ze naar het netwerk sturen gelijk blijft.

Bitcoin on-chain update: de supply shock

Deze week was er weer volop prijsactie en dat is voor houders van bitcoin altijd een fijn gegeven. Na het breken van de $40.000 werd ook het level van $42.000 even gebroken. Het is de komende dagen tot weken wachten of de koers een gooi gaat doen naar de $50.000.

In een vraaggesprek met Peter McCormack heeft on-chain analist Willy Woo daar géén twijfel over: 'Na het breken van de $42.000 is nagenoeg de weg vrij voor de $50.000'.

In onze dagelijkse on-chain updates zien we een herhalend patroon opdoemen: houders van bitcoin die lang in bitcoin zitten kopen munten van mensen die net komen kijken en in paniek verkopen bij een plotse daling.

Daarbij komt dat ~78% (wellicht zelfs iets meer) van de geminede voorraad niet op de markt is. Er is dus slechts ~20 tot 22% beschikbaar om te verhandelen. De trend is: het liquide aanbod neemt af, dus bitcoin wordt steeds schaarser.

Een van de kenmerken van bitcoin als schaars goed: de prijs neemt toe naarmate de vraag toeneemt. Het is één van de verklaringen waarom de prijs in één week met 20% is gestegen, vaak in combinatie met bullish nieuws zoals recent met Tesla en Amazon.

De maandagochtend prijsstijging was nieuwsgerelateerd. Amazon zou BTC gaan accepteren als betaalmiddel, maar dat bleek onjuist. Maar handelaren, veelal uit Azië, pompten de prijs op boven de $40.000, maar toen het gerucht niet waar bleek te zijn is de prijs minder gecorrigeerd dan het steeg.

Willy Woo ziet dat elke entiteit, klein of groot, aan het kopen geslagen is.

Interesse in nog meer nieuwsoverzichten? Bekijk ze hieronder terug.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Lees meer