Broodje BUIDL #2: Bitcoin is nog een parel voor de zwijnen

Column – ‘Arme zielen, er is rijkdom in overvloed, maar dat zie je niet omdat je alleen met je ogen zoekt’. Was getekend Fresku. ‘Arme zielen, er is bitcoin in overvloed, maar dat zie je niet omdat je alleen met je ogen zoekt’. Believer of niet, Bitcoin en cryptocurrencies zijn niet meer weg te denken uit de 21e eeuw. They are here to stay. Wen er aan, koop het en gebruik het. Nieuwe technologie kneedt ons leven, de homo sapiens ís een homo digitalis. Nullen en énen besturen ons lijf, emotie en zelfs ethiek. Wat Twitter voor de krant was, is bitcoin voor ons geld.

Bitcoin als parel voor de zwijnen

Papier is al 5.000 jaar oud, misschien is het tijd om afscheid te nemen van papier geld? Zoals ook de stoomlocomotief, de telegraaf en de fax in een museum staan. Bitcoin hoort bij de 21e eeuw zoals Youtube, Insta en Snap. En voor de meeste, weldoorvoede kinderen in een nette aangeharkte Nederlandse doorzonwijk, waar de lentezon zich om de hoek laat zien, zal Bitcoin een appje worden. Geen probleem, want dan is ‘ons’ doel bereikt en is bitcoin geen parel meer voor de zwijnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Venezuela

2019 is nog maar net begonnen en de positieve nieuwsberichten van méér adoptie buitelen over elkaar heen. Deze week werd bekend dat het volume van Local Bitcoins in het politiek en economisch uiteengespatte land Venezuela explosief groeit. Bitcoin is daar urgent. Als je elke dag hard zwoegt, je kinderen huilend van de honger in slaapt wiegt, terwijl de overheid geld van je jat, ga je buiten de gebaande paadjes denken. Als een betaalprovider 10% of 20% gapt van elke zuurverdiende dollar die je als diaspora naar je verre familie stuurt of een lening van 30% bij je lokale bank móet afsluiten voor je business, piep je anders.

Hyperkapitalisme en corruptie

Venezuela. Zimbabwe. Argentinië, Oost-Turkije, steeds meer landen en streken grijpen naar een decentrale munt zonder macht. Geplet door een hyperliberale, geglobaliseerde machine in combinatie met een corrupte regering, zijn de opties ook schaars. Anarchie hoort bij bitcoin. Het is een digitale middelvinger van de gele hesjes naar het pluche in Brussel, Straatsburg en Genève. Voor ons westerlingen is de urgent qua betaalmiddel minder, wél bezit bitcoin en cryptocurrencies eigenschappen die (papier) geld van de derde macht niet bezit: privacy. De trend is zichtbaar dat we ons ontworstelen aan technologische dataslurpers uit Amerika. Facebook is minder populair. Misschien is privacy dan wel de ‘killerapp’ van bitcoin of crypto voor ons westerlingen? We krijgen dat grondrecht via de digitale snelweg zó weer in onze schoot geworpen.

Twitter

Nee, onzin, dat gaat níet gebeuren. Ironisch genoeg wordt bitcoin openlijk omarmd door diverse techreuzen uit Silicon Valley. Sterker nog: ze kúnnen zich ontpoppen als de motor achter méér adoptie van deze razend interessante technologie en community. Jack Dorsey, ceo van Twitter en Square, deed deze week de aftrap. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat we via de Twitter of Square app met bitcoin gaan betalen. Dit is huge!

Cash App

Even een paar feitjes. Twitter heeft per maand 275 miljoen gebruikers. Dorsey is echter ook medeoprichter van Square, een mobiele betaalprovider. Hun Cash App, een app om elkaar peer-to-peer geld te versturen, heeft circa 7 miljoen gebruikers. Het is in zekere zin te vergelijken met ‘onze’ Tikkie, een product van de ABN AMRO, maar het bereik is in de VS veel groter. Ook kun je met de Cash App elkaar rechtstreeks geld sturen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank of iDeal.

Bitcoinmaximalist

Dorsey is een bitcoinmaximalist. Hij ziet bitcoin als hét betaalmiddel van het mobiele internet zoals we dat kennen. Dorsey was ook deelnemer aan Lightning Torch, een spel waarbij iemand een klein bedrag via het Lightning Network naar de volgende speler stuurt. Ook is hij investeerder in Lightning Labs, de startup die de bouw en implementatie van het Lightning Network begeleidt.

Wat is de laatste status van het Lightning Network? Eind vorig jaar werd bekend dat de capaciteit, het aantal channels én het aantal webshops dat LN accepteert, met rasse schreden groeit. Tot eind 2018 was er 2 miljoen dollar aan transacties verwerkt via dit nieuwe betalingsprotocol. LN is een zogenaamde tweede laag dat werkt bovenop het bitcoin netwerk (een multi sig smart contract). Het doel is om sneller, veiliger en goedkoper met bitcoin te betalen zonder de vertragende factor van het ‘hoofd’-netwerk. Criticasters op LN, vooral te vinden in Bitcoin Cash en Bitcoin SV-kringen, vinden het centralistisch en technologisch zwak.

Facebook en Google

Maar in de wereld van de grote cijfers is dit vooral gesteggel in de achterhoede. Innovatie komt van binnen en adoptie komt van buiten. Logisch, zou Johan Cruijff zeggen. Silicon Valley stapt serieus de crypto-arena binnen. Facebook koopt een blockchain startup en is druk doende om een stablecoin te ontwikkelen voor Whatsapp India. Forbes meldde ook onlangs dat Google een slimme groep techneuten een aantal publieke blockchain grootschalig in kaart brengt.

Voorzichtig kunnen we concluderen: bitcoin is van iedereen. Arm of rijk. Idealist of realist. Een geel hesje of een driedelig pak. Laten we dan op deze parel dan ook zuinig zijn, voordat de zwijnen ermee vandaar gaan.

Lees eerdere edities van Broodje BUIDL of HODL

Interview Bitcoin core engineer Sjors Provoost

We spraken onlangs met Sjors Provoost, bitcoin core engineer, waarbij een aantal onderwerpen de revue passeerden zoals ook de potentie van het Lightning Network.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...