Week in Bitcoin: bitcoin koers van 25.000 dollar zou shorts in gigantische problemen brengen

Het was weer een roerige week voor bitcoin. In dit weekoverzicht vind je het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws.

60% van Nederlanders heeft alle cryptovaluta in één wallet

Hoe staat het er voor met bitcoiners in Nederland? MultiScope heeft een onderzoek gedaan en komt met een aantal opmerkelijke conclusies. Twee derde van de cryptobezitters heeft geen back-up van hun wallet, zo schrijft het onderzoeksbureau. Daarnaast geeft slechts 44% van de bezitters iemand anders (zoals familie) toegang tot hun wallet.

Update: 'Oplossing tussen Bitvavo en Digital Currency Group dichterbij'

Update - Bitvavo meldt vooruitgang in de onderhandelingen met Digital Currency Group (DCG). De Nederlandse beurs is nog altijd hoopvol over het terug krijgen van zo'n 280 miljoen euro.

Kredietverstrekker Genesis (dochterbedrijf van DCG) is verwikkeld in een zogenoemd Chapter 11-proces. Dat is in de praktijk een herstructureringsproces waarbij een bedrijf bescherming krijgt voor een faillissement. Het doel is het terugbetalen van schuldeisers en zelfs een doorstart ligt op tafel.

Coinbase krijgt miljoenenboete van DNB

Coinbase Europe Limited krijgt een boete van De Nederlandsche Bank (DNB). De Amerikaanse cryptobeurs krijgt een bestuurlijke boete van 3.325.000 euro.

Net als veel andere internationale handelshuizen leverde Coinbase diensten aan Nederlanders zonder de vereiste registratie voor het aanbieden van cryptodiensten in Nederland. Dat meldt de centrale bank op haar website.

Bitcoin hashrate voorbij bijzondere mijlpaal, netwerk blijft groeien

De bitcoin koers is in 2023 aan een kleine wederopstanding bezig, de volatiliteit is terug en ook de activiteit op het netwerk neemt toe. Met die stijgingen keert ook het optimisme van de geplaagde miners terug, want de hashrate is volgens MiningPoolStats op 26 januari richting een nieuwe all-time high gesprongen.

Tesla heeft niet verkocht in bearmarkt

Tesla verkocht geen bitcoin in het vierde kwartaal van 2022. Dat blijkt uit het kwartaalverslag van de autofabrikant.

Blockstream haalt $125 miljoen aan investeringen op

Blockstream haalt $125 miljoen op uit converteerbare obligaties en secured leningen. Het Canadese bitcoinbedrijf wil met het geld bitcoin mining hostingdiensten uitbreiden.

Vastgoedreus accepteert bitcoin

Bin Faqeeh, een van de grootste vastgoedbedrijven van Bahrein, is gestart met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel. Spoiler: ze gebruiken daarvoor wel Binance als tussenpersoon.

Dat maakt Ahmed Radhi, de senior relationship manager bij Bin Faqeeh, bekend in onderstaand promotiefilmpje. Via Binance Pay kunnen kopers de som geld overmaken naar de vastgoedreus. Ze zijn daarmee één van de eerste bedrijven in de oliestaat die bitcoin accepteert.

El Salvador betaalt $800 miljoen gewoon terug, ondanks kritiek op bitcoinplannen

El Salvador heeft $800 miljoen aan leningen afbetaald. Daarmee komt er een einde aan geruchten dat het Centraal-Amerikaanse land dankzij bitcoin-investeringen in gebreke zou blijven.

Analisten bullish over de koers

Diverse analisten zijn de afgelopen week bullish over de bitcoin koers. Kan deze de verwachtingen ook écht waarmaken of is er sprake van een bulltrap?

Bitcoin koers van 25.000 dollar zou shorts in gigantische problemen brengen

Een stijgende koers kan marktparticipanten flink in de problemen brengen. Met name degenen die speculeren op een lagere koers en een shortpositie op een beurs hebben openstaan. Een automatische liquidaties ligt altijd op de loer.

[TRAILER] Bitcoin Island in de Filipijnen

Ben je er klaar voor? Vanaf volgende week staat Bitcoin Focus elke dinsdag in het teken van de Filipijnen. We trappen af met iets nieuws, iets unieks en iets super gaafs: een documentaire en een vijftal artikelen over een circulaire bitcoineconomie. De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met een videoreportage over Bitcoin Island.

Bitcoin Focus wil de focus scherphouden. Prijs, trading en speculatie verdwijnt daarbij naar de achtergrond. Bitcoin als spaarmiddel en een betaalmiddel naar de voorgrond.

Als Focus abonnee ontvang je de documentaire netjes in je mailbox. Updates vind je op de socials van Focus, maar ook bij Arnold zelf.

Je kunt ons steunen met een donatie of een abonnement. Met een abo krijg je toegang tot veel meer wekelijkse artikelen, en als bonus kun je alle eerdere uitgekomen verhalen teruglezen. Oh, en het delen van deze nieuwsbrief of onze video’s helpt natuurlijk ook.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...