Week in Bitcoin: Bitcoin vloeit weg bij beurzen: laagste punt in 5 jaar tijd

We blikken terug op een bewogen week voor bitcoin! We hebben het meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet.

Warren Buffett dumpt 13,3 miljard dollar aan aandelen, een waarschuwing voor bitcoin?

Warren Buffett’s Berkshire Hathaway heeft $13,3 miljard aan aandelen verkocht en de blootstelling aan contanten en Amerikaanse staatsobligaties verhoogd in het eerste kwartaal van 2023, volgens het laatste kwartaalverslag.

"Amerikaanse CBDC zal voor gigantische interesse in bitcoin zorgen"

Je kunt het wel aan Michael Saylor van MicroStrategy overlaten om een bullish narratief voor bitcoin te verzinnen. Nu is het volgens Saylor een bullish ontwikkeling als de Amerikaanse overheid een Central Bank Digital Currency (CBDC) van de Amerikaanse dollar probeert te pushen.

Amerikaanse inflatiecijfers stijgen ongeveer volgens verwachtingen

Onlangs zijn de nieuwste Amerikaanse CPI-data (Consumer Price Index) gepubliceerd, die inzicht geven in de inflatie en de kosten van levensonderhoud in de Verenigde Staten. De gepubliceerde CPI-data wijzen op een inflatie van 4,9% op jaarbasis en 0,4% op maandbasis. Dit ligt iets lager dan de verwachte 5,0% op jaarbasis en is gelijk aan de voorspelde 0,4% op maandbasis. Hieruit blijkt dat de inflatie enigszins gematigd is, maar nog steeds ver boven het streefcijfer van 2% ligt dat de Federal Reserve hanteert.

Kamer van Koophandel neemt het op voor Coinbase: 'Deze chaos is opzettelijk, niet toevallig'

Een opvallende wending in Amerika. Coinbase krijgt steun uit onverwachte hoek. Op 12 mei 2023 heeft de Amerikaanse Kamer van Koophandel (US Chamber of Commerce) haar steun betuigd aan Coinbase in haar juridische strijd tegen de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder. Het invloedrijke orgaan bekritiseerde de aanpak van de SEC ten aanzien van de digitale activa-industrie.

Britse belastingdienst wil bitcoin in beslag kunnen nemen via beurzen

De HM Revenue and Customs (HMRC) wil met nieuwe regelgeving de bevoegdheid krijgen om cryptovaluta in beslag te kunnen nemen. De HMRC is de Britse versie van de belastingdienst.

Amerikaanse belastingdienst hoopt $44 miljard te innen bij failliet FTX

De Internal Revenue Service (IRS) heeft claims ingediend ter waarde van bijna $44 miljard tegen de boedel van FTX. De Amerikaanse belastingdienst denkt geld te kunnen vangen van de failliete cryptobeurs en bijbehorende entiteiten.

443.000 bitcointransacties staan in de wacht, wat is er aan de hand?

Het is druk op het bitcoinnetwerk, wat een aantal gevolgen heeft voor het doen van een bitcointransactie. Bitcoin maximalisten proberen de angst voor een mogelijke denial-of-service (DoS) aanval weg te nemen.

Bitcoin ontwikkelaar stelt voor om Ordinals en BRC-20 tokens te dwarsbomen

De handel in memecoins en NFT's op Bitcoin, veroorzaakt door Ordinals, heeft geleid tot een enorme stijging van transactiekosten. Luke Dashjr, een bekende bitcoin developer op Github, heeft andere ontwikkelaars en miners per e-mail gevraagd om "spamfiltratie" te implementeren. Dat moet gebeuren als onderdeel van Taproot-transacties om Ordinals en BRC-20-tokens te blokkeren. Volgens Dashjr had er al maanden geleden actie moeten worden ondernomen.

Aftellen naar de halving: 39% van alle bitcoin al drie jaar niet bewogen

Het maximum van 21 miljoen eenheden is één van de fundamenten van bitcoin. De absolute schaarste die aan de digitale munt gekoppeld is maakt het voor velen een waardig alternatief voor goud en een store of value waar zij op vertrouwen. Dat maximum van 21 miljoen bitcoin zit niet specifiek in de computercode verwerkt, maar komt voort uit het uitgifte-schema dat iedere 210.000 blokken de beloning voor miners halveert.

Bitcoin vloeit weg bij beurzen: laagste punt in 5 jaar tijd

Het lijkt erop dat het hodl-leger van bitcoin steeds meer vertrouwen krijgt in de toekomst als het gaat over de koers. Als we de data van Santiment mogen geloven, dan is op het moment van schrijven nog maar 5,84 procent van alle bitcoin beschikbaar bij de beurzen. De rest zit allemaal in eigen wallets. Daarmee bereikt het aantal bitcoin bij de beurzen het laagste niveau in ruim vijf jaar tijd.

Oplichter gepranked met (nep) bitcoin transactie van $450.000

Wat is de beste manier om scammers aan te pakken? Je pakt ze terug. Wat de bekende YouTuber Mark Rober al jaren doet met pakketjesdieven is nu ook doorgedrongen tot de cryptomarkt. Je geeft ze een koekje van eigen deeg.

Check eerdere weekoverzichten:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...