Week in Bitcoin: dollarstop bij Binance

Het was weer een roerige week voor bitcoin. In dit weekoverzicht vind je het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws.

Duitse inflatie zakt naar diepste punt in 5 maanden

De Duitse consumentenprijsindex is in januari naar het diepste punt in vijf maanden tijd afgedaald. Die daling is mede het gevolg van de beslissing van de Duitse overheid om een deel van de energiekosten van huishoudens op zich te nemen. Op het moment van schrijven klokt de Duitse consumentenprijsindex binnen op 9,2 procent, terwijl de index in december nog op 9,6 procent lag.

Federal Reserve beleidsmaker: “Tempo renteverhogingen kan omlaag”

De focus van vrijwel de gehele financiële markt ligt sinds de start van
de renteverhogingen van de Federal Reserve in maart 2022 op de
Amerikaanse centrale bank. Inmiddels lijkt het einde van de cyclus in
zicht, zo lijkt ook New York Fed President John Williams te erkennen tijdens een evenement van de Wall Street Journal.

Bezorgde beleidsmaker Bank of England: “De rente is momenteel al te hoog”

De grote beleidsmakers van de Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, zijn het op dit moment niet eens over het te bewandelen pad voor de Britse rente. Waar Gouverneur Andrew Bailey zich druk maakt om de onzekerheid over de inflatie, zijn er anderen binnen de centrale bank die van mening zijn dat de rente momenteel al te hoog is.

SEC opent aanval op staking, Kraken is het eerste slachtoffer dat diensten moet stoppen

Cryptobeurs Kraken gaat zijn cryptostaking dienst stopzetten. Daarnaast moeten ze een boete van $30 miljoen betalen aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Dollarstop bij Binance

Cryptobeurs Binance zegt dat het alle bankoverschrijvingen in Amerikaanse dollar pauzeert. Het bedrijf van frontman Changpeng “CZ” Zhao maakt het nieuws zelf op Twitter bekend.

“Vanaf 8 februari schorten we tijdelijk alle bankoverschrijvingen in USD op. Slechts een klein deel van onze gebruikers zal hierdoor worden beïnvloed en we werken er hard aan om de service zo snel mogelijk weer op te starten. Alle andere methoden voor het kopen en verkopen van crypto blijven onaangetast.”

Rusland subsidieert nieuwe bitcoin miners in Siberië

Er komt meer bitcoin mining hardware in Siberië. BitRiver krijgt subsidie van de Russische overheid om 30.000 bitcoin mining rigs te laten draaien.

‘Bitvavo sluit principeakkoord met Digital Currency Group over terugbetaling’

Bitvavo heeft een principeakkoord gesloten met Digital Currency Group (DCG), het moederbedrijf achter Genesis. De Nederlandse exchange had 280 miljoen euro uitgeleend aan Genesis, maar die cryptobank zit momenteel in een faillissementsprocedure chapter 11.
Bitvavo, één van de grootste cryptobeurzen van Europa, zegt in een update dat het 80 tot 100 procent van het uitgeleende terugkrijgt.

Bitcoin Focus: 1e maand voor 1 euro

Er is iets bijzonders aan de hand in de bitcoinmarkt. In de afgelopen periode is de prijs van bitcoin gestegen van $17.000 naar $24.000. De recente prijsstijging van bitcoin is in belangrijke mate veroorzaakt door een shortsqueeze.
Op Bitcoin Focus schrijft
analist Maarten over deze shortsqueeze. Hierbij worden handelaren die
speculeren op een lagere prijs van bitcoin uit hun posities geforceerd.

In editie #163 van Bitcoin Focus schrijft hij over de verhouding tussen de spotmarkt en de derivatenmarkt.

Het hele verhaal lees je als premium artikel
op Bitcoin Focus. Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS
kun jij voor 1 euro voor een volle maand alle toffe verhalen (terug)lezen
, terwijl
je drie keer per week nieuwe edities kunt lezen.

LocalBitcoins stopt ermee

LocalBitcoins stopt ermee. Dat maakt
het bitcoin peer-to-peerplatform bekend vandaag. Op het platform, meer
dan tien jaar geleden opgericht, kon je bitcoins inruilen tegen dollars
of andere valuta of goederen. Wereldwijd bedienen ze 8 miljoen klanten,
naar eigen zeggen samen goed voor 2,3 miljard dollar aan handelsvolume.

Super Bowl verbiedt crypto advertenties

De Super Bowl trekt een harde lijn voor adverteerders: cryptocurrency reclames zijn verboden dit jaar. Beurzen en brokers moeten ergens anders campagne voeren.

Het grootste Amerikaanse sportevenement werd vorig jaar nogal gekscherend ‘Crypto Bowl’ genoemd door de vele reclames. Volgens uitzender Fox network komt er dus een totaalverbod.

Al 11.000 NFT’s aangemaakt op bitcoin

Nog altijd hebben jpegs impact op bitcoin. De groei blijft de laatste dagen doorzetten: er worden exponentieel meer nieuwe NFT’s gemaakt, blocken worden groter en de jpegs maken een steeds groter deel uit van de blockruimte.

Nieuwe versie van hardware wallet Coldcard

Coinkite lanceert een nieuwe hardware wallet. Het betreft een nieuwe versie van de Coldcard, deze keer met een groter scherm en ook een toetsenbord.

Volgens deze 2 grafieken is er een exodus gaande bij beurzen

Er is sinds 2020 een ware exodus gaande bij cryptobeurzen. Circa 1,1 miljoen bitcoin is sinds maart 2020 bij exchanges opgenomen. Het vertrouwen in centrale partijen is tanende bij een deel van de markt. Op maart 2020 was er nog sprake van een all-timehigh van 3,2 miljoen btc dat bij beurzen gestald was.

Podcasttip: Harry Sudock bij What Bitcoin Did

‘Er is sprake van échte adoptie zodra mensen hun salaris in bitcoin willen ontvangen’, zegt bitcoinondernemer Harry Sudock in de aflevering ‘Evolution of Bitcoin Narratives’ van de What Bitcoin Did podcast.

Lees meer over:
weekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...