Week in Bitcoin: 'S&P 500 kan binnenkort crashen'

Week in Bitcoin: 'S&P 500 kan binnenkort crashen'

Een bewogen week voor bitcoin! We hebben het meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet.

Aandeel Silicon Valley Bank dipt 60%, wat betekent dit voor bitcoin?

Veel onrust bij 'normale' banken in Amerika. Van tientallen commerciële banken daalden de aandelenkoersen omdat ze verlieslatende obligaties op hun balans hebben staan. De Silicon Valley Bank (SVB), de belangrijkste financier van vele Silicon Valley startups, is de eerste dominosteen. De koers kelderde 60% en de Amerikaanse overheid moet instappen om een bankrun te voorkomen. In de VS gaan er al stemmen op dat er mogelijk een overheidsfonds of zelfs - bank komt om de paniek in te dammen.

Circle, de uitgever van stablecoin, komt ook in de problemen omdat het geld had staan bij SVB. De dekking daalde naar 91% op enig moment, waarna onder meer Binance instapte en handelsparen met UDSC aan zijn platform toevoegde. Toen nam de vraag weer toe en daarmee ook de dekking.

Signature Bank lijkt volgende cryptobank met problemen

Contagion is een Engels woord wat vaak valt in de nieuwsberichten en commentaren. Besmetting. We hebben het ook gezien op de cryptomarkt: de dominostenen zijn aan elkaar verbonden met draden en zo is het ook tussen de commerciële bankenwereld en de cryptowereld. Daarnaast hebben commerciële banken hun eigen problemen, zie SVB.

Waarom is de bitcoin koers vandaag gedaald?

Bitcoin weet vooralsnog niet van deze onrust te profiteren, de koers kelderde naar $19.569 in deze bewogen week. Op moment van schrijven ligt de koers weer boven de $20.000.

De bitcoin koers is vandaag naar zijn laagste punt sinds midden-januari gevallen en de paniek keert langzaam terug in de markt. Op het moment van schrijven tikt de koers binnen op 19.666 dollar en lijkt de daling nog niet voorbij. De grote vraag is natuurlijk wanneer de daling stopt en wat de oorzaak van deze correctie is.

De uitspraken van Federal Reserve Jerome Powell hebben er ook mee te maken. Powell zei in zijn toespraak dat de beleidsrente op blijft lopen om de aanhoudende inflatie in te dammen.

Biden wil einde maken aan belastingvoordeel bij cryptoverliezen

De Amerikaanse president Joe Biden komt vandaag met een begrotingsvoorstel. Het plan moet het tekort op de overheidsbalans de komende tien jaar met 3.000 miljard dollar verlagen. Crypto speelt ook een kleine rol op het gebied van belastingen.

Biden heeft namelijk ook een zogenaamde voorziening laten opnemen om een einde te maken aan een fiscaal voordeel in het geval van verlies met cryptovaluta.

Amerika verplaatst 880 miljoen dollar aan bitcoin van Silk Road hacker

De Amerikaanse overheid is een grote hoeveelheid bitcoins aan het verplaatsen. Dat blijkt uit data van Glassnode. Het gaat om circa 40.000 bitcoin, omgerekend 880 miljoen dollar. Het zijn bitcoin die vorig jaar in beslag is genomen van de zogenaamde Silk Road hacker.

Amerikaanse Justitie in beroep tegen miljardendeal Binance US

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen de overname van Voyager door Binance US. De deal heeft een waarde van circa 1 miljard dollar.

Een opmerkelijke wending, want eerder deze week gaf de faillissementsrechtbank van New York wel groen licht voor de koop. Nu wil de Amerikaanse overheid een gooi doen om de deal te blokkeren.

Eerder deze week is ook Kucoin op de vingers getikt in de staat New York: ze hebben crypto's aan New Yorkers aangeboden zonder licentie.

Opnieuw uitstel in zaak tussen Mt Gox en duizenden bitcoiners

De soap rondom Mt Gox gaat door. De bitcoinbeurs was in de periode van 2013 en 2014 veruit de grootste handelsplaats voor BTC. In 2023 wachten schuldeisers nog steeds op hun geld na een hack en het sluiten van de deuren.

'Kraken op schema om een bank te worden'

Kraken ligt op schema om een bank te lanceren in thuisland Amerika. Dat ondanks een uitdagend regelgevingsklimaat, zo bericht The Block, en het feit dat de cryptobeurs onlangs de stakingdienst moest stoppen na een aanklacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Palihapitiya: 'S&P 500 kan binnenkort crashen'

Chamath Palihapitiya is iemand die in de beginjaren van bitcoin naar eigen zeggen ongeveer 5 procent van de volledige supply in handen had. Nu waarschuwt de succesvolle investeerder zijn volgers over de Amerikaanse aandelenmarkt, die volgens hem op het punt van instorten staat. In zijn All-In Podcast deelt de miljardair een grafiek waarin een groot gat zichtbaar is tussen de inkomsten en de cashflows van S&P 500 bedrijven.

PlanB: 'Bitcoin RSI zit vast op cruciaal niveau'

Als je het aan de Nederlandse analist PlanB vraagt, dan zit bitcoin momenteel in een vreemde fase. Aan de ene kant rept de populaire analist continu over de start van een nieuwe bullmarkt, terwijl er aan de andere kant ook wat problemen opspelen, bijvoorbeeld als we kijken naar de RSI.

Podcast van de Week: Lyn Alden bij TFTC

Macroeconome Lyn Alden is op bezoek bij de podcast TFTC van Marty Bent. Een essentiële analyse van het huidige systeem en haar weeffouten.

Lees meer over:
Bitcoin weekoverzicht

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan