Bitcoin in januari 2021: $42.000, Elon twittert over BTC, rel over whitepaper

2021 was een veel bewogen jaar in de wereld van bitcoin. Het is tijd voor een terugblik.

Wat gebeurde er allemaal in januari 2021? All-time highs, regels in de Verenigde Staten en het Lightning Network blijft groeien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

3 januari: Proof of Keys

Het jaar van Bitcoin begon in stijl: Proof of Keys. Met dit evenement vraagt de community aandacht voor het feit dat je jouw bitcoin niet bij een beurs hoeft te stallen.

Exchanges zijn niet altijd blij met dit fenomeen. Zo stopte in 2019 de exchange HitBTC met bitcoinopnames, en had Bitfinex in hetzelfde jaar problemen. Vermoedelijk waren er problemen met de cold wallets. Exchanges houden een klein deel van de bitcoin in “hot wallets”. Deze hot wallets bevatten de direct beschikbare bitcoin.

Deze datum hebben we te danken aan Satoshi himself : op 3 januari blies hij Bitcoin leven in met het allereerste Genesis Block.

5 januari: regels in VS

De VS wil meer controle over bitcoinbezit van Amerikanen over de grens. Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) publiceerde op Oudejaarsdag opnieuw een voorstel.

Ze willen nu een ​​wijziging in de Bank Secrecy Act doorvoeren met betrekking tot de rapportage van buitenlandse financiële rekeningen met digitale valuta. In de nota schrijft de FinCEN dat ze deze regelgeving wil wijzigen. Hierdoor zouden Amerikaanse burgers verplicht melding moeten maken van accounts bij buitenlandse cryptobedrijven als deze meer dan $10.000 waard zijn.

Enkele dagen later communiceerde de Office of the Comptroller of the Currency (OCC) dat de Amerikaanse banken stablecoins mogen gebruiken om betalingen te verrichten of andere diensten aan te koppelen. Dat stond zelfs in een bindend advies van de OCC, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

6 januari: Strike komt naar EU

Het jaar en de maand begon goed: Strike van Jack Mallers maakte bekend dat ze in het eerste deel van het jaar naar Nederland (en Europa) gaan komen.

Je kunt met de Strike app zowel euro en Bitcoin betalingen doen en ontvangen via het Bitcoin (en Lightning) netwerk. De traditionele infrastructuur is daarbij helemaal buiten beschouwing gelaten.

Deze nieuwe technologie komt dus ook naar Europa. Hiervoor werken ze samen met Bittrex Global, een handelsplatform dat is gereguleerd in Bermuda. In The Inventors Podcast vertelde Mallers al dat ze gaan uitbreiden naar 200 landen. Volgens de blogpost ondersteunt de app naast bitcoin ook USDT, USDC, EUR, GBP en CHF.

11 januari: moon en dump

Januari was ook de maand waarin Bitcoin een nieuwe recordhoogte bereikte van maar liefst $42.000. De koers zakte echter ook met 23% terug naar de $32.350.

Rond dezelfde tijd had bitcoin wel te maken met tal van records: nog nooit was de hashrate zo hoog, en ook de volumes bij beurzen stonden op recordhoogtes. Ook het aantal actieve adressen steeg over de vorige high uit 2017.

20 januari: onderzoek criminele transacties

Volgens een onderzoek blockchain-analysebedrijf Chainalysis is er steeds minder crimineel geld dat rondgaat in zaken die gerelateerd zijn aan cryptocurrency's zoals Bitcoin (BTC). In 2020 is het getal met meer dan 53% gedaald.

Volgens het bedrijf heeft slechts 0,34% van alle activiteiten rondom cryptovaluta te maken met crimineel gedrag. Het zou gaan om overboekingen met een totale waarde van $10 miljard.

Het is een percentage en ook een bedrag dat enorm af is genomen ten opzichte van afgelopen jaren. De cijfers over criminele activiteiten die in 2019 werden gerapporteerd, waren nog rond de 2,1% van het totale transactievolume van de cryptovaluta, wat neer kwam op $21,4 miljard.

Bitcoin in januari 2021: $42.000, Elon twittert over BTC, rel over whitepaper

21 januari: Whitepaper

Januari was ook de maand van de rel rond de whitepaper. Craig Wright klaagde twee domeinen aan waarop dit document van Satoshi werd gehost. Ze beweren dat het document het auteursrecht schendt omdat 'CSW' het zou hebben geschreven.

Na een korte discussie op GitHub en Twitter tussen ontwikkelaars en andere Bitcoiners, kwam Bitcoin er alleen maar sterker uit. Want hoewel werd overwogen om te luisteren naar Wright, is de whitepaper nu op honderden andere (nieuwe) websites geplaatst.

De meest bijzondere plekken: overheidswebsites van Estland en Colombia deden mee! En ook de burgemeester van Miami droeg zijn steentje bij.

Deze internetrel was voor lead maintainer Wladimir van der Laan de druppel: het is tijd voor meer decentralisatie en minder Wladimir. In een blogpost legde hij uit hoe Bitcoin Core in zijn ogen nóg minder centraal kan worden.

21 januari: Drukte bij Skybridge

Het Bitcoin fonds van Skybridge Capital is in haar eerste weken gegroeid tot $360 miljoen. Dat vertelde operationeel directeur Brett Messing aan Decrypt. De waarde van dit fonds steeg enorm door toenemende interesse en de stijgende bitcoin prijs: "We hebben een positie die is te waarderen op ongeveer $360 miljoen dollar."

Enkele dagen later wilden 6.000 geïnteresseerden meer weten over het fonds middels een Zoom call. De aandacht was zó groot, dat het systeem het niet aan kon. Het bedrijf was genoodzaakt om daarom een tweede call inplannen.

21 januari: double spend

We zagen ook FUD voorbij komen. Er ging verkeerde berichtgeving rond over een dubbele-uitgave, ook wel bekend als een double spend. Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen en ligt het genuanceerder.

Er kwam een stale block waardoor twee kanten van het netwerk tegelijk een block verifieerden met daarin eenzelfde transactie. Uiteindelijk was de betaling niet dubbel uitgegeven en ging het om een RBF-transactie, terwijl de kortste chain ongeldig werd.

Lang verhaal kort: Iemand stuurde twee verschillende transacties van dezelfde herkomst, en ze werden tegelijkertijd in twee verschillende blocken opgenomen. Al snel werd de kortste keten 'waardeloos' geacht door het netwerk, en was dus alleen de andere transactie werd geldig. BitMEX concludeert dit als volgt:

23 januari: Lightning

OKCoin maakte bekend dat ze het Lightning Netwerk gaan ondersteunen vóór maart 2021. Op deze manier kunnen hun klanten goedkoper, sneller en makkelijker hun satoshi's van het platform afhalen.

Een betaling via het Lightning Netwerk gaat letterlijk bliksemsnel. Je kunt binnen enkele seconden en voor enkele centen jouw Bitcoin verplaatsen. Voor mensen die handelen op OKCoin is dit dus een perfecte manier om 'sats' in eigen beheer te nemen.

Na Bitfinex is OKCoin de tweede grote beurs die deze schaalbaarheidslaag wil implementeren. Ook Kraken heeft aangegeven het voor de zomer 2021 af te voltooien.

27 januari: Bitonic

Bitonic stapte eind januari naar de rechter gestapt vanwege een te strenge eis van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat maakte het bitcoin bedrijf bekend via een persbericht. De aanbieder wil dat de zogenaamde wallet-verificatie-eis opgeschort wordt.

Nederland is tot dusverre de enige Europese lidstaat die deze eis aan de markt stelt. Ook bedrijven die nog niet in het register zijn opgenomen, voeren de extra eisen door zoals onlangs Bitstamp.

29 januari: Twitter hype

Eind januari was er een ware hype op Twitter rondom Bitcoin. Elon Musk, de rijkste man ter wereld, zette de hashtag #Bitcoin in zijn bio op het social media platform. Hij stuurde ongeveer tegelijkertijd een cryptische tweet:

Al snel volgden er meer prominente namen: van Mr.Beast, de oprichter van Reddit tot Russell Okung en Anthonu Scaramucci. De koers van Bitcoin schoot een paar duizend dollar omhoog, waarna het ook weer corrigeerde.

29 januari: meer Bitcoin voor MicroStrategy

MicroStrategy wil haar voorraad Bitcoin continu uitbreiden en zoekt daarvoor "diverse manieren". Dat was op te maken uit de kwartaalrapportage van de Amerikaanse ICT-firma. Hoewel ze al meer dan 70.000 BTC in kas hebben, is het dus nog niet genoeg volgens CEO Michael Saylor.

Op 22 januari kochten ze nog een paar honderd extra bitcoin bij.

Lees meer over:
maandoverzicht