Week in Bitcoin: investeerders kopen 50.000 bitcoin in aanloop naar mogelijke kerstrally

Het was weer een roerige week voor bitcoin. In dit weekoverzicht vind je het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws.

Dit is waarom een recessie vanaf de zomer van 2023 onafwendbaar is

De Amerikaanse Federal Reserve voert momenteel een ware oorlog tegen de inflatie met de meest agressieve renteverhogingen sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. Inmiddels is het ze gelukt om de inflatie wat omlaag te drukken, maar de vraag is ten koste van wat. Vrijwel alle analisten zijn het er momenteel over eens dat er een recessie aankomt.

Inflatie loopt terug en Amerikaanse dollar zakt naar laagste niveau sinds augustus

Het lijkt erop dat de Amerikaanse centrale bank de inflatie eindelijk onder controle krijgt. Op woensdag sprak Federal Reserve voorzitter Jerome Powell over de mogelijkheid om het tempo van de renteverhogingen in december al te verlagen. Dat veroorzaakte een kleine tuimeling van de Amerikaanse dollar, die daarmee op het laagste punt sinds afgelopen augustus staat.

Ook lijkt er op dat de Federal Reserve binnenkort iets gaat doen wat bitcoin nooit doet: plots het monetair beleid veranderen.

Schuldenberg goed nieuws voor bitcoin?

Het is algemeen bekend dat de Verenigde Staten een gigantische overheidsschuld in de boeken heeft staan. Wat minder mensen weten is dat de rentebetalingen op die schuldenberg een groeiend deel van het bruto binnenlands product (BBP) bestrijken.

Italië wil winst op bitcoin tot 26% belasten

Italië kijkt naar het heffe van winstbelasting op bitcoin (BTC). Alle winst boven €2.000 moet een belasting van 26% krijgen. Het is nog slechts een voorstel. Maar veel landen hebben nog geen duidelijke winstbelasting op winst op bitcoin. En in tijden van crisis is dat (blijkbaar) toch wel interessant. Bitcoin wordt nu nog gezien als een buitenlandse valuta. Daar geldt geen winstbelasting voor.

CTFC-voorzitter ziet bitcoin als uitzondering

De ineenstorting van FTX en aanverwanten zorgt voor veel reuring. Ook in de wereldpolitiek laat men van zich horen. Deze keer is het de beurt aan Rostin Benham. Hij is voorzitter van de Commodities Futures Trading Commission (CFTC). Ook een belangrijke senator ziet bitcoin als een commodity en niet als effect.

Blog van ECB: 'Stabilisatie van bitcoin is waarschijnlijk laatste adem'

Bitcoin is onderweg naar totale irrelevantie. Dat is te lezen in een blogpost op de website van de Europese Centrale Bank (ECB) Het gaat hier om de mening van de twee auteurs: Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf.

Check ook de vrijdageditie van onze premium nieuwsbrief Bitcoin Focus, waarbij Robin ingaat op de ECB blog.

Slechtste maandsluiting bitcoin in 2 jaar tijd

Bitcoin heeft de maand november afgesloten met een min van 16 procent. Het is de slechtste maandelijkse sluiting van de afgelopen 24 maanden. Analisten blijven mild optimistisch en kijken naar $16.700 als een belangrijk supportlevel. Op moment van schrijven schommelt de koers boven de ~$17.000.

PlanB: "Bitcoin sluit november af op 17.170 dollar, bodem bereikt?"

We speculeren al maanden over de bodem van deze zware en lange bearmarkt voor bitcoin. Na de implosie van FTX maakte bitcoin een laatste klapper naar ongeveer 15.652 dollar en daarmee zou de bodem weleens aangetikt kunnen zijn. PlanB denkt daar ogenschijnlijk hetzelfde over.

Bloomberg-strateeg herhaalt voorspelling voor diepe bitcoin bodem

In een interview op 26 november herhaalde Mike McGlone van Bloomberg nog maar eens zijn voorspelling over de mogelijke bodem voor bitcoin. Uiteindelijk ziet de grondstoffen-expert van Bloomberg bitcoin een koers van 10.000 tot 12.000 dollar aantikken de komende periode.

Onchain-update: snelle groei illiquide bitcoin, hardste stijging in 5 jaar

Bijna 78% van het alle bitcoin die in omloop is, is illiquide. Dat stelt Glassnode op basis van on-chain data die ze hebben geanalyseerd.

Investeerders kopen 50.000 bitcoin in aanloop naar mogelijke kerstrally

Het jaar 2022 laat zich tot en met november karakteriseren door stevige dalingen. Daar laat een groot deel van de bitcoiners zich echter niet door afleiden. In de hoop op een traditionele 'kerstrally' kochten mensen de afgelopen 5 dagen bijna 50.000 bitcoin in. Kunnen we ons opmaken voor een groene kerst?

Influencers vliegen naar Bahama's op zoek naar oud FTX-baas

Na de ineenstorting van cryptobeurs FTX, gaan tal van crypto-influencers op zoek naar voormalig CEO Sam Bankman-Fried.

Podcast van de Week: Dylan LeClair bij Preston

Analist LeClair prikt de cryptobubbel door met een vlijmscherp bitcoinzwaard. Luistertip!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...