Bitcoin in december: 1,6 miljoen Nederlanders met crypto, wereldwijde valutacrises

De maand december (en daarmee ook het jaar 2021) ligt weer bijna achter ons. Tijd voor een korte terugblik op het nieuws, de ontwikkelingen en ook even kort de prijs.

Bitcoin prijs

Beginnend met dat laatste. De koers van bitcoin opende december rond de $57.000 en sluit het jaar (naar verwachting) net af boven de $48.000. Daarmee leverde de prijs ruim 15% in.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De geruchten gaan dat de verkoopdruk voornamelijk uit Azië kwam, omdat de Chinese cryptobeurzen voor het einde van het jaar handelaren uit China moesten weren. Vooral op Huobi was er een enorme outflow te zien van het aantal bitcoin.

Bitcoin in december: 1,6 miljoen Nederlanders met crypto, wereldwijde valutacrises

Grote aankopen

In december bleven twee mannen – op geheel eigen wijze – bitcoin aankopen. Enerzijds deed Michael Saylor dat voor MicroStrategy en anderszijds kocht Bukele (kleine beetjes) bitcoin op voor El Salvador.

Laatstgenoemde kocht op 4 december 150 BTC, om op 21 december nog eens het symbolische aantal van 21 BTC bij te kopen.

Saylor kocht voor $80 miljoen en later ook voor $94 miljoen. Daardoor hebben ze nu 124.391 BTC in bezit. Ook werd duidelijk dat MicroStrategy overweegt om hun bitcoin uit te gaan lenen tegenover rente.

Ook het Amerikaanse bedrijf Phunware kocht 100 BTC bij.

Valutacrises

Ook stond december bol van nieuws omtrent valutacrises. Te beginnen de lira, die 50% van haar waarde verloor in drie maanden. De bitcoinprijs bereikte in het land daardoor een all-time high. Na uitspraken van Erdogan veerde de waarde van de lira ten opzichte van de dollar eind december toch weer op.

Je moest zo’n 18 lira neerleggen voor één Amerikaanse dollar. In september, nog geen drie maanden daarvoor, was dit nog 8,50. Oftewel: in slechts één kwartaal halveerde de waarde van de lira (ten opzichte van de dollar).

Ook in de Verenigde Staten waren de statistieken keihard. De geldontwaarding van de Amerikaanse dollar steeg naar 6,8%! Het hoogste percentage in bijna 40 jaar.

In november was de inflatie 6,2% ten opzichte van het jaar ervoor. Destijds was het al het hoogste percentage in 30 jaar.

Industrie

Begin december lanceerde Fidelity een spot bitcoin exchange traded fund (ETF) in Canada. De vermogensbeheerder nam daarmee het heft in eigen hand en omzeilt de stugge houding van de Amerikaanse beurswaakhond.

Ook in Zweden kwam er een soortgelijk financieel product op de markt. Nasdaq Stockholm noteerde twee ‘fysiek door cryptovaluta gedekte’ exchange-traded notes (ETN) op haar Zweedse handelsplatform. Het financieel product komt uit de koker van 21Shares.

Daarnaast onderging het bedrijf Square een rebranding. Het heet nu Block. De speciale bitcoindivisie genaamd Square Crypto heet nu Spiral. Zij kwamen in december met een promotievideo om hun Lightning Development Kit (LDK) aan het licht te brengen.

Adoptie Nederland

Volgens een rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de ‘adoptie’ van cryptovaluta in Nederland weer toegenomen.

Zo blijkt dat ongeveer 67% van de Nederlanders die cryptovaluta hebben, hier minder dan €2.500 in heeft gestopt. Iets minder dan de helft daarvan handelt zelfs met minder dan €500.

Er zijn circa 1,6 miljoen Nederlanders die beleggen in cryptocurrency’s zoals bitcoin. Een derde stapte zelfs dit jaar in. Dat is de voornaamste uitkomst van de Crypto Investor, een onderzoek uitgevoerd door Kantar Nederland, voorheen bekend als TNP NIPO.

Lightning

Omtrent Lightning kwam er nog meer goed nieuws naar buiten. Zo integreerde de populaire wallet Exodus het Lightning Netwerk. Wel op een custodial-manier, door gebruik te maken van de software van Wallet of Satoshi.

Tegelijk maakte Chainalysis bekend om ook diensten te gaan aanbieden om betalingen met Lightning te kunnen monitoren. Ondanks dat ze niet veel details bekend maakten, zijn de schijnwerpers nu ook op deze schaalbaarheidsoplossing gericht.

Craig Wrong

Craig Wright kreeg van een Amerikaanse rechtbank te horen gekregen dat hij $100 miljoen aan schadevergoeding moet betalen. Hij bedroog over een overleden vriend en ‘zijn’ intellectueel eigendom in de vorm van cryptovaluta.

De Australische computerwetenschapper beweert al jaren dat hij de bedenker van Bitcoin is. Waar hij met bakken geld smijt om zijn gelijk te krijgen, maar bewijs achterwege laat, lopen er daarnaast ook tal rechtszaken (veelal aangespannen door Wright zelf).

Deze keer kreeg hij een ‘boete’ aan zijn broek hangen in de zaak met de familie van wijlen Dave Kleiman.

Overvallen

In december kwamen ook opvallend vaak ‘fysieke overvallen’ voorbij, waarbij de misdadigers het gemunt hadden op bitcoin. Zo werd trendwatcher Vincent Everts in zijn huis overvallen terwijl hij met Maurice de Hond een livestream aan het opnemen was. Hij kwam er goed vanaf en joeg de mannen zijn huis uit.

Bij een man in Leeuwarden liep het minder goed af. Hoewel het voorval eerder dit jaar al gebeurde, berichte Opsporing Verzicht begin december van een mishandeling.

De overvallers zeiden alles te weten over de 39-jarige man en ook dat hij een Ledger heeft en cryptovaluta bezit. Na een marteling met stokslagen gaf de man zijn pincode af en zo kregen de overvallers toegang tot het digitale geld. Het is niet bekend om welk bedrag het ging.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!