Bitcoin in november 2021: Taproot, obligaties, Bitcoin City en ION

In dit artikel lees je alles over de maand november 2021 in de wereld van bitcoin.

Bitcoin koers

Maar allereerst even die koers. Die stond aan het begin van de maand rond de $62.000. Maar niet veel later, op de 10e van november, bereikte de prijs een all-time high van bijna $69.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in november 2021: Taproot, obligaties, Bitcoin City en ION

In de loop van de maand zakte de koers, en maakte het een maandsluiting rond de $57.500. Daarmee leverde Bitcoin in november iets meer dan 7% in.

Bitcoin in november 2021: Taproot, obligaties, Bitcoin City en ION

ETF-mania in de VS

Vervolgens: aandacht voor de exchange traded funds (ETF) in de Verenigde Staten. Want ook rondom deze fondsen is er veel gebeurd.

Zo werd begin november het besluit over een spotmarkt ETF van Valkyrie uitgesteld naar januari 2022. Ook het plan van VanEck werd afgekeurd. Op 16 november ging van hen dan wel weer de Futures ETF live.

In reactie hierop deden twee Amerikaanse politici een oproep aan Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC). Ze pleiten ervoor dat de beurswaakhond ook een spotmarkt ETF goedkeurt. Tom Emmer en Darren Soto begrijpen niets van het beleid van de toezichthouder.

Ook BlockFi diende in november een aanvraag in voor een eigen ETF. Tegelijkertijd liet Bitwise de plannen voor een Futures ETF vallen: ze gaan zich vol inzetten op de spot ETF.

Tussendoor keurde het Amerikaanse congres ook nog een nieuw plan van maar liefst $1,2 biljoen goed. Deze ‘Infrastructure Bill’ heeft gevolgen voor de crypto-industrie in het land.

El Salvador

Ook vanuit El Salvador kwam er in november veel nieuws. Zo maakte president Nayib Bukele bekend dat ze 20 scholen gaan bouwen van de winsten uit het Bitcoin Trust. Eerder begonnen ze ook al aan de bouw van een dierenkliniek.

Door een samenwerking van Bitrefill, kunnen locals nu ook schoolgeld, water, elektriciteit, belastingen en verzekeringen afrekenen met bitcoin.

Maar het grootste nieuws kwam pas aan het eind van de maand: Bitcoin City en Bitcoin Bonds. De president maakte op de LABITCONF-conferentie bekend dat ze $1 miljard aan obligaties gaan uitschrijven. Van de helft van dit geld wordt bitcoin gekocht, de andere helft wordt geïnvesteerd in mining infrastructuur.

Ook maakte hij het plan bekend om een ‘Bitcoin City’ te gaan bouwen. Deze zal draaien op elektriciteit van de vulkaan (geothermie) en het zal een stad worden met lage belastingen: enkel 10% btw, that’s it.

ION

Op 8 november ging het framework voor ‘decentrale digitale online identiteiten’ live op het Bitcoin netwerk. Het gaat om ION, een project van Microsoft. ION is bedoeld voor de online authenticatie van ID’s.

Een netwerk zoals ION zou de (letterlijke) sleutel kunnen zijn tot meer gebruiksgemak: men hoeft niet langer te rommelen met wachtwoorden, e-mails en mobiele telefoonnummers en dergelijke voor verificaties. Het betreft namelijk een decentraal netwerk waarmee je jezelf kunt authentiseren voor websites.

Taproot

Op 14 november ging de grootste update van Bitcoin in jaren voltooid. Taproot is live sinds block 709.632.

Taproot maakt het makkelijker en beter om smart contracts te gebruiken op bitcoin. Het doel van Taproot is ook om een extra laagje privacy aan de betalingen te hangen. Ook kunnen er complexere dingen worden gebouwd bínnen de bestaande kaders van Bitcoin.

tbDEX

Square lanceerde in november ook officieel een nieuwe bitcoinproject. Het bedrijf van Jack Dorsey publiceerde een whitepaper voor een decentrale beurs genaamd tbDEX.

In naam is het protocol (tbDEX) decentraal. Het doel is helder, het protocol moet het makkelijker maken om in en uit bitcoin te stappen. Square: ”Wij vinden dat de economie inclusief moet zijn. We moeten wegen bouwen naar de toekomst waar iedereen toegang heeft tot en kan deelnemen aan de economie.”

Inflatie

Intussen kelderde de Turkse lira naar een all-time low, terwijl ook in Nederland de inflatie hard voelbaar werd. Het verloor zo’n 30% in één maand.

De inflatie was in november in Nederland is 5,6 procent, zo bleek uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ter vergelijking, de inflatie bedroeg in november 2020 nog maar 0,7% en vorige maand nog 3,7%.

Wat gebeurde er zoal nog meer?

MicroStrategy kocht weer even 7.002 BTC bij, voor $414 miljoen. Ook werd duidelijk dat de nieuwe Duitse regering ‘bitcoin hoog op de agenda heeft staan’. Ten derde lanceerde Invesco bij onze Oosterburen een nieuw bitcoinfonds dat 100% is gedekt door échte bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!