Week in Bitcoin: Britse banken blokkeren transacties naar cryptobeurzen

Een bewogen week voor bitcoin! We hebben het meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet.

Twee Britse banken blokkeren betalingen naar cryptobeurzen

De HSBC en de Nationwide Building Society zijn volgens Bloomberg de nieuwste grote banken in het Verenigd Koninkrijk die cryptogebruikers lastig vallen. Beide banken leggen een verbod op crypto-aankopen van hun klanten.

De stap volgt op een bericht van de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA). Ze noemen cryptovaluta een investering met een hoog risico.

Volgens de berichtgeving heeft HSBC consumenten vorige maand verboden om crypto-aankopen te doen met hun creditcards. Volgens de bank nemen ze deze beslissing vanwege een duidelijk financieel risico voor klanten.

Federal Reserve is extreem hawkish, slecht nieuws voor bitcoin

Op woensdag 1 maart spraken verschillende beleidsmakers van de Federal Reserve zich uit over de toekomst van de Amerikaanse rente, die steeds verder omhoog kruipt om de plakkerige inflatie onder controle te krijgen. Sommige beleidsmakers voelen dat er hogere rentes nodig zijn, terwijl anderen de rente juist langer op dit niveau willen houden.

Inflatie in Nederland loopt weer op, nu naar 8,0 procent

Iedereen die dacht dat de inflatie in Nederland wel weer zal teruglopen, had het mis. Voor het eerst in maanden loopt de geldontwaarding weer op, zo meldt de NOS.

In februari steeg de inflatie van 7,6 naar 8,0 procent. Eind vorig jaar kostten producten en diensten nog 14 procent meer dan het jaar ervoor. Sindsdien daalde het percentage gestaag (richting de 7,6 procent) om nu dus weer de weg omhoog in te slaan.

Silvergate sluit Exchange Network voor digitale assets na onrust

Silvergate Bank sluit zijn betalingsnetwerk voor digitale activa, het Silvergate Exchange Network (SEN), vanwege een “risicogebaseerde beslissing”. Dit nieuws komt na de daling van meer dan 59% van de aandelen van de bank in de afgelopen vijf dagen vanwege bezorgdheid over een mogelijk faillissement. Silvergate heeft ook aangekondigd dat het $9,9 miljoen zal terugbetalen aan BlockFi nadat de rechtbank de bank had opgedragen dit te doen.

BlockFi is een crypto-bedrijf dat net als Silvergate werd getroffen door de ineenstorting van FTX vorig jaar. Silvergate had liquiditeitsproblemen vanwege de bear-markt voor cryptovaluta en werd ook getroffen door aanzienlijke uitstroom in het vierde kwartaal van 2022, wat resulteerde in een nettoverlies van $1 miljard.

Opgelet! Nieuwe Trezor-oplichters proberen je bitcoin te stelen

Trezor waarschuwt voor nieuwe phishing-aanvallen. De hardwarefabrikant benadrukt dat je nooit je private keys online moet invullen.

De phishing-campagne houdt in dat aanvallers zich voordoen als Trezor en slachtoffers benaderen via telefoongesprekken, sms-berichten of e-mails waarin wordt beweerd dat er sprake is van een beveiligingslek of verdachte activiteit op hun Trezor-account. In de praktijk proberen ze jou dus data in te laten vullen op bijvoorbeeld een website of in een app. Die platformen lijken op die van Trezor, maar zijn slechts namaak en dus nep.

Bitcoin Beach versus Bitcoin Island

Bitcoin lijkt soms een vaag internetmuntje dat z’n online leventje leidt onder nerds en criminelen. Althans, dat is vaak hoe het in de publieke opinie geschetst wordt. Maar er zijn wel degelijk plekken op de wereld waar je er mee kunt betalen. Zoals in de Filipijnen.

Zoals je ongetwijfeld hebt meegekregen nam Bitcoin Focus een kijkje op Boracay. Intussen is er alweer een einde gekomen aan de serie artikelen en sloten we de Boracay-reeks af met een vergelijking tussen Bitcoin Island en Bitcoin Beach in El Salvador.

WSJ: Tether gebruikte schimmige constructies om toegang te krijgen tot banken

Een nieuwe rapportage van The Wall Street Journal beweert dat Tether, het bedrijf achter de USDT stablecoin, valse documenten en schimmige bedrijven heeft gebruikt om zijn moederbedrijf toegang te geven tot het banksysteem.

Het artikel citeert e-mails en documenten waaruit blijkt dat het bedrijf door verschillende hoepels moest springen om verbonden te blijven met het traditionele financiële systeem. Op deze manier kon Tether bankrekeningen blijven openen.

Celsius start deels met opnames voor gedupeerde klanten

Kredietverstrekker Celsius Network heeft aangekondigd dat ze de opnames van bepaalde klanten weer zullen toestaan. Dit is een positief teken nadat het bedrijf vorig jaar in juni de opnames stopzette.

Er werd gewezen naar ‘extreme marktomstandigheden’. Wat zoveel betekent als een combinatie van omvallende bedrijven, dalende koersen, slecht marktsentiment én twijfelachtige bedrijfsvoering.

Block gaat bitcoin reserves inzetten op lightning

TBD van Block heeft een nieuwe dienst ontwikkeld voor het lightning netwerk. Het krijgt wederom een cryptische naam: c=.

Block heette voorheen Square en met Square Crypto hadden ze destijds ook al een aparte bitcointak. Momenteel heet dit Spiral, en daarnaast werken ze met wéér een andere tak genaamd TBD aan DeFi op bitcoin.

Er komt weer een nieuwe dienst in de suite van het bedrijf van Jack Dorsey: eentje specifiek voor lightning.

Het doel van c= is om “infrastructuur aan te bieden met bitcoin uit de reserves van Block om het lightning netwerk bruikbaarder en betrouwbaarder te maken voor ontwikkelaars, bedrijven en de eindgebruikers van die bedrijven”.

Van banken tot berichten, bitcoin is overal

“Build fast and break things.” Het is een oud Silicon Valley-motto dat voor bitcoin normaal gesproken niet echt opgaat. We hebben liever niet dat er iets kapot gaat, maar er wordt wel degelijk veel en snel rondom het protocol gebouwd.

We zien tal van technische snufjes voorbij komen. De meeste sterven een (langzame) dood, maar sommige ontwikkelingen blijven hangen en slaan aan. Van verbeteringen voor transacties tot aan nieuwe sociale netwerken die kracht worden bijgezet met bitcoin als valuta.

Strateeg denkt niet dat Mt. Gox uitbetaling grote impact heeft op bitcoin

Het is een donkere wolk die zo nu en dan weer boven de bitcoinmarkt hangt: het geld van Mt. Gox crediteuren dat voor flinke verkoopdruk zou kunnen zorgen. Volgens een strateeg valt het echter allemaal wel mee.

Een strateeg van UBS, een investeringsbank, stelt dat de uitbetalingen van de klantentegoeden van het failliete Mt. Gox géén enorme impact zullen hebben op de bitcoinprijs.

Speculanten verwachten dat de vrijgekomen bitcoin die in handen van de oud-klanten komen, zullen zorgen voor meer liquidaties. De koers stond een stuk lager toen ze hun satoshi’s verloren en daarom gokken sommigen dat men winst zal pakken.

Lees meer over:
weekoverzicht

  By Robin Heester

  Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Bitcoinmagazine.nl opgebouwd, inmiddels verkocht en nog steeds actief om een deel van de redactie te runnen. Hup bitcoin! :)

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Lees meer