Bitcoin (BTC) maand mei samengevat in 11 belangrijke nieuwtjes

De maand mei van 2021 was een veel bewogen maand. Er gebeurde veel op de bitcoinmarkt, zowel qua nieuws als qua prijs. Tijd voor een overzicht. Wat waren de meest opmerkelijke momenten in de maand mei van dit jaar?

1. Bitcoin prijs duikelt tot $30.000

Maar eerst beginnen we met de Bitcoin prijs. Deze stond aan het begin van de maand nog op $58.000. Nog geen twee weken later stortte de boel in: tot $30.000. Debet hieraan lag de onrust rondom de energiekwestie, afkomstig uit de koker van Elon Musk. Uiteindelijk corrigeerde de prijs en sloot het de maand mei af op ongeveer $36.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op moment van schrijven schommelt de koers 43,5% onder de all time high van medio april, toen een hoogtepunt van $63.895 werd bereikt.

Bitcoin (BTC) maand mei samengevat in 11 belangrijke nieuwtjes

2. Protocol update Taproot

Naast de prijs speelde er ook op technisch vlak iets interessants: de activatie van Taproot, een verbetering op het gebied van privacy- en programmeerbaarheid.

Op 2 mei startte het eerste epoch waarin miners kunnen signalen of ze voor of tegen Taproot zijn. Als meer dan 90% van de miners bínnen twee weken achter deze update staan, zal deze geactiveerd worden. Het wordt berekend op basis van de blocken die gemaakt worden.

De eerste twee periodes haalden het niet, omdat de mining pools druk bezig waren om de software te updaten naar de nieuwste versie van Bitcoin Core. Hierdoor waren sommige pools lange tijd aan het ‘knipperlichten’. De derde periode begon op de laatste dag van mei en deze lijkt wel succesvol te zijn.

3. Nieuwe hodlers

Ook mochten we weer een aantal grote jongens verwelkomen die bitcoin aanschaften:

MercadoLibre

Het Latijns-Amerikaanse e-commerce- en fintech-bedrijf MercadoLibre maakte bekend dat ze bitcoin op de balans hebben gezet. Dat bleek uit een document dat het bedrijf bij de waakhond aanleverde.

“Als onderdeel van de strategie rondom haar schatkist heeft MercadoLibre besloten om $7,8 miljoen aan bitcoin te kopen (…) en als digitale activa voor onbepaalde tijd binnen onze immateriële activa aanhouden.”

Palantir

Het software- en analysebedrijf Palantir is in 2003 opgericht door Peter Thiel, Joe Lonsdale en CEO Alex Karp. Ze leveren vooral software aan overheidsdiensten, zodat het bedrijf onder bitcoiners die hechten aan (financiële) privacy er slecht op staat.

Wat opviel tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers: Palantir is van plan om een deel van haar cash om te wisselen in bitcoin. Daarnaast wil men BTC gaan accepteren als betaalmidddel.

Wells Fargo

Wells Fargo staat ook klaar om bitcoin te omarmen. De Amerikaanse bank wil actief een ‘cryptocurrency portfolio’ gaan managen. Dit is een ander product dan een passief beleggingsfonds waarbij je via een bank of instantie een aandeel koopt. Er wordt actief in- en uitgestapt.

Carl Icahn

Investeerder Icahn maakte ook bekend dat hij met zijn bedrijf Icahn Enterprises op “een grote manier” in bitcoin en crypto wil stappen. Hij noemt bedragen die richting de anderhalf miljard dollar gaan.

4. Elon Musk en de energie-FUD

Wat niet mag ontbreken in het maandoverzicht van mei is de oproer die Elon Musk veroorzaakte. Op 13 mei deelde de Tesla-topman mee dat zijn autobedrijf stopte met het accepteren van bitcoin betalingen. De reden? Een Bitcoin betaling zou slecht zijn voor het milieu vanwege de uitstoot door miners.

Als reactie hierop kelderde de koers van bitcoin met 20%.

Echter, Tesla maakte ook bekend dat ze hun bitcoin in kas níet verkopen. Het gaat om 43.200 BTC volgens de laatste cijfers. Op 26 april verkocht het bedrijf wel voor $272 miljoen een deel van hun digitale goud. Musk ontkrachtte zelf een eerdere uitspraak, waarin hij hintte naar de verkoop van de bitcoin van Tesla.

Lees hier alles over deze Tesla-energie-soap:

Later in de maand besloot Musk samen met Saylor en een groep Noord-Amerikaanse miners om de zogenoemde ‘Bitcoin Mining Council’ op te richten. Ze wilden meer transparantie over het energiegebruik bereiken én bij andere miners in de hele wereld lobbyen om dit ook te doen.

Bitcoin-fanaten fileerden dit energieplan van Tesla topman Elon Musk, omdat het erg veel weg had van een kartel. Later kwam Saylor met uitleg: ze wilden niets geheims doen. “We moeten vechten tegen het anti-crypto-verhaal, en niet tegen elkaar.”

5. NYDIG

Mei was ook een goede maand voor NYDIG. Het Amerikaanse bedrijf kwam geregeld in het nieuws. NYDIG staat voor New York Digital Investment Group en ze komen steeds meer in de publiciteit:

  1. ‘Bitcoin beschikbaar bij honderden banken in Amerika in 2021’, zegt NYDIG
  2. Bitcoin-bedrijf NYDIG haalt financieel directeur weg bij grootste hedgefonds
  3. NYDIG gaat de Bitcoin (BTC) van Skybridge fonds bewaren

6. Kunst en bitcoin

Begin mei werd duidelijk Sotheby’s bitcoin ging accepteren als betaalmiddel. Dat verklaarde Charles F. Stewart, de CEO van het veilinghuis. Het eerste kunstwerk waar liefhebbers op konden bieden is ‘Love is in the Air’, een bekende piece van de pseudonieme Britse straatartiest Banksy.

Sotheby’s is voor de acceptatie een samenwerking aangegaan met Coinbase Commerce. Dat is een speciale tak binnen Coinbase die het voor bedrijven gemakkelijker moet maken om transacties met cryptocurrency’s in goede banen te leiden.

7. DCA-service Bittr is terug!

Sinds begin mei is ook het Nederlandse bedrijf Bittr terug op de markt. Ruben Waterman heeft een doorstart gemaakt vanuit Zwitserland. Met GetBittr kun je automatisch bitcoin kopen volgens een vast schema. Dit staat ook wel bekend als DCA, Dollar Cost Averaging.

8. Belangrijk patent Sony

Sony vroeg in mei ook een patent voor een ‘e-sports betting platform’ met een koppeling met bitcoin (BTC). Dat bleek uit documenten van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO). Het patent is gericht op Amerika.

Sony is een Japans conglomeraat en richt zich vooral op consumentenelektronica en heeft met de PlayStation een van de sterkste merken in de gaming industrie. Op een toekomstig platform kun je mogelijk inzetten met BTC op de uitkomst van gamewedstrijden.

9. Bitonic verslaat de centrale bank van Nederland

De Nederlandse Bitcoin broker Bitonic kreeg afgelopen maand gelijk van De Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrijf mocht hierdoor het walletverificatie-proces van hun platform verwijderen.

De walletverificatie-eisen betekenen in de praktijk dat klanten van bitcoin beurzen en brokers in Nederland elk bitcoinadres die zij willen gebruiken moeten laten verifiëren. Na een eerdere uitspraak van de rechter wordt het nu makkelijker om bitcoin te kopen:

”Na heroverweging komt DNB tot het oordeel dat deze door DNB gegeven invulling van artikel 2, tweede lid, RtSw onvoldoende recht doet aan de ruimte die een instelling heeft om deze norm risico georiënteerd in te vullen. DNB heeft het registratievereiste daarom ten onrechte als voorwaarde gesteld voor de registratie van Bitonic.”

10. Pizza Day

In mei stonden we ook stil bij Bitcoin Pizza Day! Het was elf jaar geleden dat de eerste commerciële transactie werd gedaan met de grootste cryptomunt.

Deze editie markeerde markeert het de verjaardag van de dag waarop Laszlo Hanyecz twee pizza’s betaalde. Schik niet: hij legde 10.000 BTC neer voor twee pizza’s van Papa John’s Pizza.

11. PayPal

Tot slot maakte PayPal bekend dat Bitcoiners ook hun aangeschafte satoshi’s van het platform af kunnen gaan halen. Voorheen was het alleen mogelijk om deze binnen het gesloten ecosyteem te gebruiken: kopen, verkopen en versturen naar mede-Paypallers.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
maandoverzicht