Week in Bitcoin: koers tikt $21.000 aan na diep dal

Het was weer een roerige week voor bitcoin. In dit weekoverzicht vind je het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws.

Bitcoin schiet omhoog: +22% in één week

De bitcoin koers heeft zijn start behoorlijk geroerd afgelopen week en schoot omhoog. Op de Bitstamp grafiek is een voorlopig hoogtepunt van $21.247 genoteerd. Een van de verklaringen is dat Amerikaanse inflatiecijfer meeviel deze week. Experts waarschuwen wel voor een correctie de komende week.

Update: Bitvavo krijgt eerste aanbod van Digital Currency Group

Update - Het Nederlandse Bitvavo heeft een aanbod van Digital Currency Group (DCG) afgeslagen. De vermogensbeheerder uit New York heeft gisteren toegezegd circa 70 procent van de openstaande 280 miljoen euro terug te betalen.

Het voorstel van DCG zou neerkomen op circa 196 miljoen euro, circa 84 miljoen euro lager dan het openstaande bedrag aan stakinggelden. Bitvavo gaat hier echter niet mee akkoord, waarna de onderhandelingen nog open liggen.

Nieuwe speler op de Nederlandse cryptomarkt: Finst

Nederland is een nieuw cryptoplatform rijker. Met Finst willen ex-medewerkers van DEGIRO een stap zetten in de industrie. Het bedrijf geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) als Crypto Service Provider.

In Nederland zijn er bijna 1.500 bitcoinnodes

Terwijl de hashrate van bitcoin zich vooral in de Verenigde Staten bevindt, is datzelfde te zeggen over de nodes. Maar ook het aantal nodes in Duitsland en ook Nederland is hoog. Ons land telt bijna 1.500 bitcoinnodes.

'Genesis heeft $3 miljard schuld'

Cryptobedrijf Genesis heeft ruim drie miljard dollar aan schulden openstaan. Moederbedrijf Digital Currency Group (DCG) overweegt om zijn investeringsportefeuille te verkopen dat 500 miljoen dollar moet opleveren.

Ook gaat de Securities & Exchange Commission (SEC) Genesis aanklagen vanwege het handelen met klantentegoeden van Gemini, een grote bitcoinbeurs in Amerika, die 900 miljoen dollar naar Genesis stuurde binnen hun Earn-programma. Dit renteproduct is namelijk een effect en daarvoor hebben Gemini en Genesis niet de juiste papieren.

Grootste bitcoinfonds ter wereld blijft hoopvol over bitcoin ETF: 'De zaak loopt voorspoedig'

Grayscale gaat opnieuw in verweer tegen het beleid van Amerikaanse toezichthouders. Men wil het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) met 643.000 bitcoin ombouwen naar een gunstigere vorm. Tot nu toe wordt de stap naar een bitcoin exchange-traded fund (ETF) echter tegengehouden.

MicroStrategy verkoopt 13,5% aandeel aan Group One

Handelsfirma Group One koopt een belang van 13,5% in MicroStrategy, een beursgenoteerd bedrijf met veel bitcoin op de balans. Het bedrijf heeft 1.261.744 gewone aandelen van klasse A gekocht, wat blijkt uit een bekendmaking bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Samsung start nieuw bitcoinfonds

Investeerders in Hong Kong kunnen nu exposure krijgen op bitcoin via een nieuwe ETF van Samsung die op vrijdag 13 januari lanceert. Overigens gaat het niet om de eenheid van Samsung die verantwoordelijk is voor technologie, maar om de Samsung Asset Management Hong Kong (SAMHK). Dat zusterbedrijf komt morgen dus met de Samsung Bitcoin Futures Active ETF.

Slachtoffers van BitConnect piramidespel krijgen $17 miljoen aan restitutie

Honderden slachtoffers van piramidespel BitConnect zijn gevoed met hoop op uitbetaling. Nadat de miljardenscam enkele jaren geleden instortte, is er nu een paar miljoen dollar teruggevonden. Het zou gaan om een bedrag van $17 miljoen.

Iemand stuurt 4 bitcoin naar Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto - wie dat ook mag zijn - krijgt nog steeds geld toegestuurd. Eergisteren stuurde iemand zelfs 4 BTC naar de pseudonieme bedenker van bitcoin!

Podcast van de Week: Dylan LeClair bij What Bitcoin Did

Analist Dylan LeClair neemt in de podcast What Bitcoin Did de handel en wandel van FTX en Digital Currency Group en geeft zijn visie op de macro-ontwikkelingen in relatie tot bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...