Bitcoin in maart 2021: fondsen, Bitonic en ETF’s

Het jaar 2021 is bijna voorbij. Het is tijd voor een uitgebreide terugblik op dit veel bewogen bitcoinjaar.

Maart was een roerige maand waarin de koers door de $61.000 heen schoot, maar waarbij er ook veel nieuws kwam vanuit de hoek van regelgevers. Ook kijken we terug op ons gesprek met Plan B.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo was er een rechtszaak tussen Bitonic en De Nederlandsche Bank en meldde India zich met een nieuw wetsvoorstel. Toch was er overwegend positief nieuws: vanuit Noorwegen, Nieuw Zeeland tot Israël en China. Je leest alles over maart 2021 in dit overzicht.

Bitcoin prijs

Te beginnen met de koers. De maand opende met een prijs rond de $45.500. Al snel veerde de koers om op 13 maart de voorlopige all-time high te maken rond de $61.700. Later deze maand zakte de koers terug naar de $51.000, om vervolgens weer op zoek te gaan naar een nieuw record.

Bitcoin in maart 2021: fondsen, Bitonic en ETF's

Begin maart: MicroStrategy

De maand begon met MicroStrategy die twee bescheiden aankopen deed: $15 miljoen op 1 maart en $10 miljoen op 5 maart. Met deze twee aankopen bereikte de spaarpot van het bedrijf van Michael Saylor de 91.064 BTC. MicroStrategy is een beursgenoteerd bedrijf en moet dit soort zaken melden bij de toezichthouders van de Verenigde Staten.

7 maart: China doet mee

Twee dagen later volgde het Chinese Meitu met een aankoop van bijna $20 miljoen aan bitcoin. De techgigant kocht de bitcoin rond de koers van $47.000 en heeft dus in de maand maart al een kleine winst mogen noteren. Het was voor het eerst dat openlijk bekend werd dat een Chinees bedrijf de stap van MicroStategy, Square en Tesla volgt.

8 maart: Ook Noorwegen stapt in

Nog weer een dag later meldde Noorwegen zich op het strijdtoneel, in de vorm van Seete. Dit is een nieuw bedrijf dat is opgericht vanuit Aker ASA, een Noors bedrijf dat zich bezighoudt met allerlei zaken in verschillende industrieën. Van dienstverlening rondom olie, gas en zeevisserij tot investeringen in industriële software, fintech en groene energie.

Deze speciale unit staat als apart bedrijf geregistreerd onder de naam Seetee AS. Het heeft een startkapitaal van 500 miljoen Noorse kronen, wat neer komt op $58,6 miljoen. Het plan is om deze liquide middelen in bitcoin aan te houden, meldde Reuters. Met de eerste aankoop kochten ze al 1.170 BTC op.

Vlak voor het einde van de maand volgde concullega en tevens Noors zakenmagnaat Øystein Stray Spetalen. Hij kocht naar verluidt voor ~$50 miljoen aan bitcoin. De reden is eenvoudig: Bitcoin kan het fundament van een nieuwe financiële wereld zijn, aldus de topman.

ETF's in Canada

Maart was ook de maand van Canada: op 9 maart werd de derde exchange traded fund (ETF) goedgekeurd door de toezichthouder van de effectenbeurs. Het betrof de aanvraag van CI Global Asset Management. Galaxy Digital Asset Management, ook wel bekend als GDAM, is een dochteronderneming van het door Michael Novogratz opgerichte Galaxy Digital.

Niet veel later maakte Purpose Investments bekend dat ze $1 miljard aan beheerd vermogen hebben voor hun Canadese ETF. De aanbieder van eerste van drie Canadese exchange traded funds (ETF) behaalt deze mijlpaal al in de eerste maand na lancering.

ETF's in Amerika

Het nieuws rondom ETF's kwam echter niet alleen uit Canada. Ook de Amerikaanse bitcoinbedrijven deden haar uiterste best om een goedgekeurd fonds te krijgen. Zo deed WisdomTree een aanvraag voor een ETF en ook Skybdridge en Fidelity diende een verzoek in bij de SEC.

Momenteel lopen er naast deze drie verzoeken ook nog aanvragen van VanEck, Valkyrie en NYDIG. Daarnaast is Grayscale bezig om een apart team op te zetten voor een ETF.

Tussendoor meldde de Digital Currency Group (DCG) nog even dat ze voor $250 miljoen investeerden in de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Pensioenfondsen Nieuw Zeeland en Israël

Op 11 maart maakte de Israëlische assetmanager Altshuler Shaham bekend dat ze $100 miljoen hebben geïnvesteerd bitcoin. Ze hebben deze aankoop eveneens gedaan via de GBTC-Trust van Grayscale.

KiwiSaver Growth Strategy, een pensioenplan uit Nieuw Zeeland dat wordt beheerd door New Zealand Wealth Funds Management, deed hetzelfde. Ze hebben in totaal $350 miljoen beheer en hebben naar verluidt 5% van hun activa toegewezen aan bitcoin. Zij deden dit echter al maanden geleden, toen de koers nog veel lager stond.

15 maart: India verbod

Tussen al het bullish nieuws, kwam ook India in het nieuws voorbij. Volgens anonieme bronnen wil de overheid boetes gaan opleggen aan degenen die bitcoin bezitten, erin handelen of versturen.

Het nieuws is gebaseerd op uitlatingen van een hoge functionaris van de Indiase regering, aldus Reuters. Daarmee komt er een vervolg aan de soap die al maanden speelt in het Aziatische land.

Het wetsvoorstel zou een van de strengste maatregelen opwerpen die er nu in de wereld van zijn. Handel, bezit, mining en het overdragen van de cryptomunt wordt volgens de ambtenaar niet toegestaan.

23 maart: Bitonic versus DNB

Eind maart vond er een rechtszaak plaats tussen de Nederlandse bitcoin broker Binonic en onze nationale centrale bank. De twee stonden lijnrecht tegenover in een zitting in de Rotterdamse rechtbank. De rechtszaak veranderde weinig aan deze situatie.

De broker en de toezichthouder verschillen erg van mening over de toepassing van de verificatie-eis. De rechter liet beide partijen op dinsdagochtend uitgebreid aan het woord in de ruim tweeënhalf uur durende zitting. Woensdag 7 april ontvangen beiden de uitspraak per mail. Lees de samenvatting van de zitting in onze liveblog of in dit artikel.

24 maart: podcasting

Ook kwam er goed nieuws vanuit de hoek van het Lightning Netwerk. De Breez wallet kwam namelijk met een nieuwe update waardoor je satoshi's kunt streamen naar content creators die podcasts hosten.

Als jij dus via de Breez app naar de aflevering met PlanB luistert, kun je instellen hoeveel jij hiervoor over hebt: 50 satoshi's per minuut? Of meer? Of misschien een eenmalige 'boost' van een aantal duizend sats? In de app ziet dit er als volgt uit:

Bitcoin in maart 2021: fondsen, Bitonic en ETF's

PlanB in Hup Bitcoin

Over PlanB gesproken: we spraken in maart ook met deze Nederlandse quant in Hup Bitcoin over de ontwikkelingen in de markt, het Stock-to-Flow model en on-chain indicatoren. Ook de Sovereign Individual, een boek uit 1997, komt ter sprake en hoe de hoofdlijnen uit dit boek opvallende parallellen vertoont met de huidige coronacrisis: centraal beleid versus individuele vrijheid en soevereiniteit.

Het is duidelijk dat voor Plan B een nieuwe fase in zijn privé en zakelijk leven aanbreekt, aangezwengeld door zijn ontdekking van bitcoin in 2013 en verder verdiept vanaf 2015.

24 maart: Tesla

Sinds 24 maart accepteert Tesla bitcoin als betaalmiddel voor een nieuwe auto. Dat maakte directeur en oprichter Elon Musk bekend in een tweet.

De functionaliteit is in Nederland echter nog niet uitgerold, voorlopig kunnen alleen Amerikanen hun zuurverdiende digitale goud gebruiken om direct een Tesla te kopen.

Het bedrijf van Musk kocht eerder dit jaar zo'n 38.000 BTC voor $1,5 miljard. Die stap smaakt echter naar meer. Tesla accepteert BTC bij nieuwe bestellingen voor auto's. En zij gaan de verdiende bitcoin gewoon vasthouden.

Bitcoin in maart 2021: fondsen, Bitonic en ETF's

PayPal en Visa

De maand eindigde met nieuws vanuit 'traditionele' financiële partijen. Zo kondigde Visa aan dat ze de USD Coin (USDC) integreren als settlement betaallaag. De pilot komt tot stand door een samenwerking met Crypto.com. Dat bedrijf heeft naast een handelsbeurs ook een betaalkaart voor cryptocurrency's. Als de test goed uitvalt kunnen andere partners mogelijk dit jaar ook nog aan de slag met USD Coin.

Verder maakte PayPal bekend dat ze de betaalservice met bitcoin en andere cryptocurrency's de komende maanden uit willen gaan rollen voor Amerikaanse klanten. De betaalprovider heeft wereldwijd 300 miljoen accounts en 29 miljoen winkels die PayPal accepteren.

De nieuwe dienst Checkout with Crypto komt uit de koker van nieuwe 'crypto' afdeling die de betaalprovider begin maart heeft opgetuigd.

Tot zover maart 2020! Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
maandmaandoverzicht

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Lees meer