Bitcoin in juni: boost vanuit El Salvador, FUD van FBI en 50% daling rekenkracht

De maand juni van 2021 was een veel bewogen maand. Er gebeurde veel op de bitcoinmarkt, zowel qua nieuws als qua prijs. Tijd voor een overzicht. Wat waren de meest opmerkelijke momenten in de maand juni van dit jaar?

Er waren grofweg vier dingen die bijna alle aandacht kregen: (1) El Salvador kiest voor Bitcoin, (2) andere landen die president Bukele lijken te willen opvolgen, (3) de FUD over nieuws van de FBI en tot slot (4) de uittocht van bitcoin miners uit China.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs

Maar eerst even de prijs van bitcoin. Die stond aan het begin van de maand rond de $36.600. In de loop van de maand krabbelde de koers op tot boven de $40.000, om vervolgens de maandsluiting te maken rond de $35.000.

Bitcoin in juni: boost vanuit El Salvador, FUD van FBI en 50% daling rekenkracht

1. El Salvador

Het grootste nieuws van de maand is de gemiddelde Bitcoiner vast niet ontgaan: El Salvador nam een wet aan waardoor Bitcoin een wettelijk betaalmiddel wordt in het centraal-Amerikaanse land.

De eerste onthulling kwam op 6 juni in Miami, toen Jack Mallers op de Bitcoin2021-conferentie het streven van president Bukele wereldkundig maakte. Een paar dagen later werd de wet aangenomen met een overgrote meerderheid.

El Salvador werd daarmee het eerste land ter wereld dat bitcoin, bijna 13 jaar na het verschijnen van de white paper, een legale status verleent.

In de loop van de maand druppelde er steeds meer nieuws over El Salvador binnen. Hieronder een kort overzicht:

  1. 'Bitcoin zal dollar in ons land niet vervangen', vertelt minister van El Salvador;
  2. President El Salvador regelt dat staatsbedrijf Bitcoin gaat minen op vulkaan.

Uiteraard kwam er vanuit verschillende kanten een reactie:

  1. Bank of International Settlements (BIS):  'Interessant experiment';
  2. Internationaal Monetair Fonds (IMF): wil gesprek met president van El Salvador;
  3. Ontwikkelingsbank (CABEI): wil El Salvador helpen met Bitcoin als nationale valuta;
  4. Wereldbank: wil El Salvador niet helpen.

Ook kwam er een reactie vanuit de oppositie. Zij willen de Bitcoin-wet via de rechter tegenhouden:

Eind juni maakte Bukele meer bekend over de overheidswallet. Deze heet Chivo en iedere inwoner van het land krijgt 30 dollar aan bitcoin in zijn wallet gestort.

2. Andere landen

Al gauw kwam er vanuit andere landen interesse. Ten eerste Paraguay: het land lijkt zich op te maken om een groot project waarbij zowel Bitcoin als PayPal een belangrijke rol spelen. Dat viel te lezen in een tweet van afgevaardigde Carlos Antonio Rejala Helman. Maar er waren er nog meer:

3. FUD van FBI

Verder was ook de 'hack' van de FBI groot nieuws. De FBI maakt bekend dat ze hard hadden opgetreden tegen de hackers van de Colonial Pipeline. In mei werd de exploitant van brandstof in Amerika stilgelegd door een aanval met ransomware.

Uiteindelijk werd het losgeld betaald in bitcoin, en kon het bedrijf haar activiteiten hervatten. Nu blijkt dat de autoriteiten deze bitcoin weer in handen hebben weten te krijgen.

Door deze actie ging er een gerucht rond dat de FBI het Bitcoin netwerk had gehacked. Dit was natuurlijk klinkklare onzin, maar toch leek het verhaal invloed te hebben op de prijs. De koers daalde door dit gerucht aanzienlijk.

4. Mining-mania in China

Ook rondom het netwerk gebeurde er veel. Zo opende China (officieel) de aanval op de bitcoin mining industrie. Hierdoor daalde de hashrate van bitcoin tot meer dan 50%.

De daling van de rekenkracht is te wijden aan het feit dat miners naar andere plekken verhuizen. Zo pakte BTC.com de biezen, en verscheepten ze 10% van de totale rekenkracht van bitcoin naar Kazachstan. Ook Canaan maakte bekend te gaan focussen op Kazachstan.

Deze ontwikkeling heeft ook neveneffecten. Zo staan er in het zuiden van China ineens veel meer waterkrachtcentrales te koop, omdat er geen afname meer is van deze illiquide en goedkope energie.

Ook stopt Bitmain tijdelijk met de verkoop van hun rigs. Ze willen hiermee voorkomen dat de prijs van mining rigs op de secundaire markt te laag wordt.

Deze afname van de rekenkracht, had ook haar impact op het Bitcoin netwerk zelf. Het duurde namelijk stukken langer om een block te maken, omdat de aanpassing van de mining difficulty nog even op zich liet wachten. Hierdoor werd Bitcoin maar liefst 130% trager.

5. Overig nieuws

Maar er gebeurde nog meer. Zo werd duidelijk dat Nederlandse bitcoinbedrijven in totaal €2,4 miljoen aan toezichtkosten voor 2020 moeten betalen. Eerder kwamen bedragen van €1,6 miljoen voorbij als kosten om op te rekenen. De €2,4 miljoen wordt opgedeeld onder alle partijen die zijn geregistreerd gelijk verdeeld. Naar de financiële situatie wordt niet gekeken.

Ook werden er verschillende Bitcoin ETF's uitgesteld én deed Ark Invest van Cathie Wood een aanvraag voor een eigen exchange traded fund. Onder andere het geduld van VanEck en Valkyrie werd op de proef gesteld.

Intussen bleef ook MicroStrategy doorgaan met stacken. Zo kochten ze voor $489 miljoen aan bitcoin bij. Ook maakten ze de weg vrij om $1 miljard aan aandelen uit te geven, om vervolgens met dit geld bitcoin te kunnen kopen, mochten ze dat nodig achten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!