Maandoverzicht januari: Bitcoin op agenda in Rusland, Rio en Amerikaanse staten

Januari ligt weer achter ons en dus is het tijd voor een terugblik. Er gebeurde erg veel op macro-niveau én met bitcoin. Van El Salvador tot Turkije en Argentinië en van Amerikaanse staten tot Rusland.

Bitcoin prijs

Maar allereerst even kort de prijsontwikkeling van bitcoin in januari. De koers opende het jaar rond de $47.250 om de maand vervolgens af te sluiten rond de $38.000. Daarmee daalde bitcoin in januari zo’n 20%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De daling rond de 21e van de maand ging parallel met een correctie op de Amerikaanse aandelenmarkten. Debet hieraan waren de perikelen rondom de meeting van de FOMC. Uiteindelijk bleek dat de Amerikaanse centrale bank nog geen renteverhogingen wilde doorvoeren. Toen dit nieuws duidelijk werd, krabbelde de koers langzaam weer op.

Maandoverzicht januari: Bitcoin op agenda in Rusland, Rio en Amerikaanse staten

El Salvador

Zoals in de laatste maandoverzichten telkens het geval was, blijft er veel nieuws uit El Salvador komen. Op allerlei vlakken zijn er interessante ontwikkelingen gaande:

  1. President Bukele sprak met de president van Turkije. Ging het over Bitcoin? De tijd zal het uitwijzen.
  2. El Salvador koopt met $15 miljoen de dip, heeft in totaal 1.810 bitcoin.
  3. IMF vindt plannen met bitcoin te risicovol voor El Salvador en roept op om te stoppen.
  4. Kredietbeoordelaar waarschuwt El Salvador en waardeert obligaties erg laag.
  5. Volgens een steekproef gelooft slechts 27% van burgers in Bitcoin-experiment
  6. Het parlement heeft 20 wetsvoorstellen opgesteld om de Volcano Bonds mogelijk te maken.
  7. El Salvador onderzoekt mogelijkheden voor door bitcoin gedekte leningen met een lage rente.

In het verlengde van El Salvador wil ook Tonga graag bitcoin omarmen als wettig betaalmiddel. Naar verluidt gaat dit in 2022 gebeuren.

Onrust in Rusland

Ook in Rusland is bitcoin ineens doorgedrongen tot in de hoogste politieke kamers. Waar eerst de centrale bank pleitte voor een verbod, kwam de oppositie al snel met een weerwoord. Volgens hen is dit praktisch onmogelijk.

Uiteindelijk spraken zelfs president Poetin en oud-president Medvedev zich uit over de zaak. Eerstgenoemde ziet juist kansen voor bitcoin mining door energieoverschotten in het land. Hij riep de politiek en de Bank of Russia op om tot een consensus te komen en de regulering zo snel mogelijk te regelen.

Amerikaanse staten

Ook in de Verenigde Staten sijpelt de bitcoingedachte door in de politiek. In Arizona is er een wetsvoorstel ingediend om van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken.

In Texas zijn er ook al drie gouverneurs en senators die dit plan willen meenemen in hun verkiezingscampagne. Ook ziet een senator in bitcoin mining een uitweg voor de stabilisatie van de energiemarkt.

Ook een Senator van de staat Mississippi wil bitcoin verwerken in wetboek

Problemen in Kazachstan

Ook in Kazachstan was het begin deze maand onrustig. Aanleiding voor protesten en demonstraties was de oplopende gasprijs. Toen de rellen uit de hand begonnen te lopen, besloot de regering om het internet er tijdelijk uit te leggen.

Hierdoor raakte ook ineens 8% van de rekenkracht van het bitcoin netwerk geïsoleerd. Of beter gezegd: offline.

Begin januari, nog vóór de blackout, waren er ook al elektriciteitstekorten in het West-Aziatische land. Toch was men níet uit op een verbod op mining.

Historische momenten

Verder is januari ook altijd de maand van historische momenten. Zo vierde Bitcoin haar 13e verjaardag. Op 3 januari 2009 slingerde Satoshi Nakamoto het netwerk als het ware aan door het eerste block te minen.

En op 12 januari was het 13 jaar geleden dat de eerste ‘echte’ bitcoin transactie werd verstuurd. Satoshi stuurde 10 BTC naar wijlen Hal Finney.

Deze twee iconen gaan voor altijd de geschiedenisboeken in als eerste gebruikers van bitcoin. Op 12 januari 2009 om half vijf ’s nachts (Nederlandse tijd) vond de transactie plaats.

Verder in het nieuws

Verder gebeurde er ook van alles omtrent Lightning. Zo rolde Strike haar app uit in Argentinië, alhoewel hier wel eerst de dollar-variant wordt aangeboden. Ook betaalapp Belo integreerde de schaalbaarheidsoplossing voor bitcoin in het Zuid-Amerikaanse land. Ook Cash App heeft inmiddels Lightning geïmplementeerd.

Ook maakte Intel bekend dat ze de miningmarkt gaan betreden met een eigen ASIC, die naar eigen zeggen energie-efficiënt is. GRIID is naar verluidt de eerste klant van de chipgigant.

Verder werd bekend dat Rio de Janeiro 1% van haar gemeentekas gaat omwisselen in bitcoin. Naast het aanleggen van een kasreserve in bitcoin wil de stad ook 10% korting bieden aan zijn inwoners als deze hun gemeentebelasting in bitcoin afrekenen. Zo hoopt de stad meer bitcoins aan te trekken.

Tot slot steeg de inflatie van de Amerikaanse dollar in de Verenigde Staten tot 7,0%. Daarmee gaat een gloednieuw record uit de boeken. In de maand ervoor steeg het inflatiegetal in de Verenigde Staten naar 6,8%. Destijds was dat het hoogste percentage in bijna 40 jaar. De maand daarvoor was dit nog 6,2%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!