Terugblik 2018: Een jaar vol ups & downs voor bitcoin en cryptocurrencies

2018 was een roerig jaar voor crypto. Na de explosieve stijging cryptovaluta in 2017 is de neerwaartse trend van het afgelopen jaar voor velen een bittere pil om te slikken. Ondanks een teleurstellende prijs is er echter een hoop gebeurd en blikken we terug op op een jaar vol ontwikkelingen. Veel daarvan is op het gebied van institutionele investeerders en het aanleggen van de infrastructuur om deze te bedienen.

Het valt op dat tot de crypto-industrie inmiddels veel grote namen uit de traditionele financiële wereld zijn toegetreden en dat overheden de technologie serieus nemen. Alles heeft er de schijn van dat in 2018 de basis gelegd is voor een zeer spannende toekomst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hieronder tref je een overzicht van de belangrijkste nieuwsitems waarover Bitcoin Magazine NL in het afgelopen jaar schreef. Om meer te weten te komen kun je de links volgen om de relevante artikelen te lezen.

Januari

In het begin van het jaar is de piek van de crypto hype-cyclus nog volop gaande. Bitcoin bevindt zich met iets minder dan $18,000 per Bitcoin op de hoogste prijs van het jaar en de bubbel is nog lang niet gebarsten. De handel in cryptovaluta is zo populair dat handelsbeurzen het volume niet meer aan konden en Maurice de Hond berekent dat zo’n 400.000 Nederlanders op dat moment in totaal zo’n €3 miljard euro aan cryptovaluta hebben gekocht.

Zelfs bekende popsterren als Katy Perry zijn door de cryptokoorts getroffen. De populariteit van cryptovaluta heeft inmiddels ook de aandacht van overheden, banken en het bestaande bedrijfsleven getrokken. Zo ontstaat er een kleine run onder banken om blockchain-patenten aan te vragen en gaat Goldman Sachs eindelijk overstag met het ‘Bitcoin as Money‘ rapport.

De Zweedse overheid kondigt ondertussen aan de e-Krona, een nationale cryptovaluta, te willen lanceren en in veel landen gingen stemmen op om de crypto-markt te reguleren. Ondertussen geeft Facebook’s Mark Zuckerberg aan dat zijn goede voornemen voor 2018 is om goed na te gaan denken over decentralisatie en cryptovaluta en hoe dat op Facebook toe te passen is.

Februari

De populariteit van crypto is ondanks een diepe koersval in februari ook nog steeds immens hoog. Hoewel Bitcoin voor het eerst de $6000-grens benadert, blijkt uit verschillende onderzoeken dat het aantal Nederlandse beleggers nog niet is afgenomen, en waarschijnlijk zelfs is toegenomen.

Crypto-jacking is in opmars en begon een serieus probleem te worden en duizenden websites blijken geïnfecteerd met geheime miningsoftware waarmee de processorkracht van bezoekers wordt gebruikt om naar Monero (XMR) te minen. Gelukkig kruipt de crypto-markt voorzichtig uit het slop, mede dankzij positieve opmerkingen van de voorzitter van de Amerikaanse CTFC die oproept tot milde regulering. Een Amerikaanse senator noemt blockchain technologie zelfs net zo disruptief als mobiele telefonie.

Goldman Sachs zet de woord bij daad en geeft aan plannen te hebben om een cryptovaluta handelsplatform op te zetten en koopt via dochteronderneming Circle in dezelfde maand de handelsbeurs Poloniex op voor $400 miljoen dollar. Ripple is ook in het nieuws want Western Union doet een testbetaling via het Ripple-netwerk. Ook weet Ripple een samenwerking aan te gaan met de centrale bank van Saudi Arabië. Zwitserland geeft aan als eerste land ter wereld ICO’s te gaan reguleren en ook wordt er op Europees niveau gesproken over Europese crypto-regelgeving. Ondertussen wordt de bekende Satoshi Nakamoto-pretendent Craig S. Wright voor miljarden aangeklaagd omdat iemand een deel van zijn vermeende bitcoins opeist.

Maart

Na een rally in februari is de prijs van Bitcoin in maart de $12.000 grens niet te doorbreken en is overal te merken dat de stemming aan het omslaan was. Analisten zoeken naar verklaringen voor de koersdaling en voorspellen in toenemende mate lagere prijzen. De populaire talkshow presentator John Oliver besteedt een segment aan cryptovaluta waarin hij het vergelijkt met een piramidespel en rond dezelfde tijd wordt door internetreuzen als Google en Twitter een verbod op crypto- en ICO-reclame in het leven geroepen, met rechtszaken als gevolg.

Tegelijkertijd blijven anderen wel positief, zoals miljardair Peter Thiel en een topman van Deutsche Bank. Wereldwijd is er nog steeds veel aandacht voor crypto-regulering. Zo besluit de G20 dat crypto niet verboden is, creëert Mexico een wetgevend kader voor cryptovaluta en oordeelt een Nederlandse rechter dat Bitcoin een wettig betaalmiddel is.

Handelsbeurzen zitten ook niet stil in deze tijd. Binance, één van de grootste crypto-handelsbeurzen ter wereld, verhuist naar Malta vanwege de positieve regelgeving op het eiland en Coinbase geeft in deze maand aan dat het ‘binnenkort’ handel in ERC-20 tokens zal gaan aanbieden.

Telegram, het populaire Whatsapp-alternatief, haalt maar liefst $1.7 miljard dollar op in een pre-ICO ronde. Ondertussen geeft een anonieme Bitcoin miljonair ruim $56 miljoen dollar weg aan goede doelen vanuit een zogenaamd ‘Pineapple Fund‘. De prijs van Bitcoin sluit aan het einde van de maand weer nabij de $6000 grens.

April

Het eerste kwartaal van 2018 is Bitcoin’s slechtste kwartaal sinds 2011 maar in april slaat het sentiment weer om en werd een nieuwe stijging ingezet. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet een rol weggelegd voor crypto in het toekomstig monetair stelsel en directeur Christine Lagarde geeft persoonlijk aan het potentieel te zien.

Durfkapitalist Tim Draper doet ook een duit in het zakje en noemde cryptovaluta ‘groter dan het internet’. Het persoonlijke investeringsfonds van George Soros maakte bekend dat het in cryptovaluta gaat handelen, net als Rockefeller durfkapitaalfonds Venrock. In Duitsland laat de aandelenbeurs in Stuttgart, Börse Stuttgart, weten dat het cryptovaluta gaat omarmen en de Amerikaanse NASDAQ wacht alleen nog het juiste moment af. Dat is niet verwonderlijk, want crypto-handelsbeurs Binance maakt bekend dat het meer winst maakt dan Deutsche Bank.

De Europese Unie zet een European Blockchain Partnership programma op van 22 lidstaten om voorloper te worden in adoptie, maar tegelijkertijd stemt het Europees Parlement wel voor strengere wetten. In India kunnen ze alleen maar dromen van zo’n houding, want daar verbiedt de regering gereguleerde instellingen om met cryptovaluta om te gaan. In Venezuela wordt met de pre-sale van de nationale cryptovaluta ‘Petro’ $3 miljard dollar opgehaald.

In de Bitcoin Cash community is voor het eerst sprake van een Bitcoin Cash/ABC hard-fork, en Vitalik Buterin noemt Craig S. Wright een fraudeur. Over de infameuze John McAfee wordt bekend dat hij $105.000 dollar rekent per twitter-bericht om een cryptovaluta te promoten. Bitcoin weet aan het einde van de maand de $10.000 grens niet te doorbreken.

Mei

Door de teleurstelling van het niet doorbreken van de $10.000 grens slaat het neerwaartse sentiment opnieuw toe. Desondanks is het nieuws in mei veelal positief. Frankrijk verlaagt de belasting op cryptovaluta van 45% naar 19% en de New York Stock Exchange (NYSE) maakt bekend dat het plannen heeft om een cryptohandelsbeurs op te zetten.

De rijken der aarden hebben inmiddels voor meer dan $10 miljard dollar aan Bitcoin opgeslagen in ondergrondse bunkers en volgens berichten staan duizenden miljarden aan de zijlijn om de cryptomarkt te betreden. De eerste mining-apparatuur fabrikanten geven aan beursgangen van miljarden dollars te beogen en smartphone fabrikant HTC kondigt een nieuwe smartphone aan met ondersteuning voor blockchain-technologie.

Juni

Juni was prijstechnisch gezien een saaie maand, waarbij Bitcoin vlak boven de $6000 schommelde, maar het nieuws was er niet minder om. Zo noemt de Chinese president Xi Jinping blockchain-technologie een economische doorbraak en verklaart de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) dat cryptovaluta zoals Bitcoin wettelijk géén effecten zijn.

Een 150 jaar oude Zwitserse bank biedt als eerste crypto-bedrijfsrekeningen aan en de vermogensbeheerder Fidelity met $2.400 miljard dollar in beheer gaat voor het eerst op zoek naar blockchain-personeel. Volgens de CEO van Pantera Capital is dit hét moment om in Bitcoin te stappen, ondanks dat cryptovaluta volgens de Bank of International Settlements (BIS) nog niet geschikt is voor grootschalig gebruik. Daarnaast blijkt dat het gros van de bitcoins in de wereld in het bezit zijn van een select groepje ‘Bitcoin whales’.

’s Werelds grootste ICO EOS lanceert deze maand ook, met veel opstartproblemen, en BitTorrent wordt door concurrent Tron opgekocht voor $140 miljoen dollar. Apple verbiedt crypto-mining apps op iPhones en op Facebook wordt het verbod op crypto-advertenties weer ingetrokken. Steve Bannon, de persoon achter de Trump-campagne, blijkt Bitcoin-fan. Misschien dat hij John McAfee een handje kan helpen, want deze maakt bekend zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2020. Op basis van onderzoek van het ING maakt hij misschien een kans, want volgens hen gaat de interesse in cryptovaluta verdubbelen.

Juli

De mogelijkheid van een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) haalt in juli de markt uit het slop. En hoewel het er even op lijkt alsof het er zou komen, is de teleurstelling groot toen het Winklevoss ETF-voorstel door de Amerikaanse SEC wordt afgewezen. De G20 wilde ook met een verduidelijking met betrekking tot crypto-regelgeving komen, maar stelt dit met drie maanden uit. De EU dringt er bij toezichthouders op aan cryptovaluta niet te verbieden.

In de staat New York wordt Bitcoin en Bitcoin Cash als betaalmiddel geaccepteerd en krijgt BitPay een licentie en Wells Fargo, Bank of America en MasterCard vragen nieuwe blockchain-patenten aan. De nieuwe CEO van Goldman Sachs blijkt crypto-enthousiasteling te zijn. Miljardair Steven Cohen investeert in cryptovaluta en BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, overweegt om dat ook te doen.

Ondertussen krijgen gecentraliseerde handelsbeurzen felle kritiek van Vitalik Buterin en geeft ook de CEO van Binance aan dat decentrale handelsbeurzen de toekomst hebben. Binance kondigt aan een decentrale effectenbeurs op te gaan zetten in Malta.

Augustus

De meeste aandacht gaat in augustus uit naar de verschillende ETF-voorstellen waarvan wordt gehoopt dat ze Bitcoin en andere cryptovaluta’s uit het slop gaan halen. De belangrijkste daarvan, het VanEck-SolidX Bitcoin ETF, wordt opnieuw uitgesteld net als de ProShares Bitcoin ETF en eigenlijk ook alle anderen. Voor Ethereum geldt wel een klein lichtpuntje, namelijk de aankondiging van Ethereum Futures op de Chicago Board Options Exchange (CBOE).

Uit onderzoek naar Google zoekgedrag blijkt dat de crypto-hype nu echt wel voorbij is. Gelukkig is er ook goed nieuws, namelijk de aankondiging van het aankomende crypto-handelsplatform Bakkt, een zusteronderneming van de New York Stock Exchange (NYSE) waar met ‘fysieke bitcoins’ wordt afgerekend en het bericht dat vermogensbeheerder Northern Trust ook cryptodiensten gaat aanbieden.

De eerste geruchten circuleren dat Facebook een eigen cryptovaluta van plan is. En hoewel India een verbod heeft ingesteld op cryptovaluta, blijkt het achter de schermen wel onderzoek te doen naar de technologie.

September

In september zet het patroon van lagere toppen zich voort en weet Bitcoin niet meer boven de $7000 uit te komen. De rek is er uit bij de sterk gegroeide cryptomarkt, aldus Vitalik Buterin. Uit onderzoek van Kantar TNS blijkt dat inmiddels zo’n 100.000 Nederlandse cryptobeleggers de handdoek in de ring hebben gegooid en zijn uitgestapt. Het langverwachte Bitcoin ETF lijkt ook tegenslag na tegenslag te krijgen.

En wat te denken van de honderdduizenden bitcoins die vanuit de Mt.Gox rechtszaak binnenkort aan schuldeisers wordt uitbetaald? Gelukkig verdwijnt cryptovaluta niet meer, volgens de Europese Unie althans. Crypto-betaalprovider Circle geeft dan ook aan dat er meer institutioneel geld naar crypto stroomt dan ooit tevoren en moederorganisatie Goldman Sachs gaat dan ook op volle kracht verder met de ontwikkeling van een crypto-handelsplatform.

De Bank of International Settlements (BIS), de centrale bank der centrale banken, geeft verder een positief rapport uit over Bitcoin. Nadat Facebook eerder het crypto-advertentie verbod heeft ingetrokken, draait nu ook Google het verbod gedeeltelijk terug.

Oktober

Oktober is één van de minst volatiele maanden ooit voor Bitcoin en de prijs schommelde de hele maand tussen de $6000 en $6600. Iedereen lijkt te wachten op de uiteindelijke uitbraak van de driehoek die zich op de prijsgrafieken toont. Bekende Bitcoin bulls als Mike Novogratz stellen hun voorspellingen drastisch naar beneden bij en hoewel velen nog steeds wachten op de Bitcoin ETF is er in toenemende mate aandacht voor de initiatieven van Bakkt en Fidelity Investments die nieuwe hoop bieden op de toekomst. Na de Initial Coin Offering (ICO) hype van 2017 lijkt nu de Security Token Offering (STO) in opkomst en Neon-Exchange (NEX) was Europa’s eerste officieel geregistreerde STO. Op 31 oktober is het precies tien jaar geleden dat Satoshi Nakamoto zijn Bitcoin whitepaper publiceert.

November

November is voor velen een schok. Hoewel de vooruitzichten in het begin van de maand nog positief zijn, valt de prijs van Bitcoin op 14 november definitief onder de grens van $6000 dollar en trekt het daarmee de rest van alle cryptovaluta’s ook mee naar beneden. Sommigen geven hiervan de schuld aan de interne oorlog die zich afspeelt rondom de Bitcoin Cash (BCH) splitsing waarin beide kampen de blockchain van de ander aanvallen en dreigementen over en weer gaan.

Even lijkt het er zelfs op dat de oorlog gaat overvloeien naar andere cryptovaluta’s. Eén munt die zich iets beter stand hield dan anderen is XRP, die uiteindelijk de tweede plek in de rangorde overneemt van Ethereum.

Nog steeds houdt de mogelijke Bitcoin ETF de gemoederen bezig en zegt de ene SEC commissaris dat een Bitcoin ETF goed mogelijk is terwijl de voorzitter van de SEC juist benadrukt dat een Bitcoin ETF nog lang geen zekerheid is. Behalve uitstel op het ETF-front wordt nu ook Bakkt uitgesteld tot het begin van 2019 en begint de Amerikaanse justitie aan een Tether-onderzoek. Hoewel het niet exact hetzelfde is als een ETF wordt er in Zwitserland op de Zwitserse aandelenbeurs wél een crypto-Exchange Traded Product (ETP) gelanceerd.

De eerste tekenen dat cryptobedrijven in zwaar weer verkeren, wordt snel duidelijk. Het cryptofonds Galaxy Digital blijkt $136 miljoen dollar verlies te staan en crypto-hardwarefabrikant Bitmain krijgt in toenemende mate te maken met tegenslagen. Hoewel de paniek op de voorgrond voelbaar is, gaat de ontwikkeling op de achtergrond gewoon verder.

Vitalik Buterin geeft aan dat de Ethereum Serenity upgrade ‘niet ver weg’ is en het platform met een factor 1000 gaat opschalen en EOS-bedenker Dan Larimer creëert een kleine rel door de indruk te geven dat hij alweer bezig is met zijn volgende project. In Venezuela lijkt niemand zich bezig te houden met al deze zaken en is de adoptie van Bitcoin ondanks alles explosief stijgende vanwege de lokale economische crisis en worden nieuwe records verbroken in het lokale handelsvolume.

December

Na de vrije val in november zet de neerwaartse trend zich in december voort om halverwege de maand een dieptepunt van ongeveer $3100 te bereiken. De lagere prijs begint zijn tol te eisen bij meerdere bedrijven. Ethereum Classic ontwikkellaarscollectief ETCDev sluit wegens gebrek aan financiën de deuren, Ethereum’s ConsenSys ontslaat een groot deel van het personeel en door de problemen van Bitmain vinden ook daar heftige ontslagrondes plaats. Inmiddels kijkt niemand er meer van op wanneer de SEC opnieuw besluit de beslissing over de Bitcoin ETF uit te stellen.

Er is in deze donkere maand ook hoop want internationale crypto-regelgeving op G20 niveau lijkt nabij en ook de EU zet door met de promotie van blockchain met een ondertekening van een pro-blockchain verklaring. In Nederland pleit De Nederlandsche Bank (DNB) voor een verbod op cryptobedrijven zonder vergunning en het Ministerie van Financiën diende een wetsvoorstel in om witwassen en fraude tegen te gaan door cryptovaluta te reguleren.

In Amerika pleit een congreslid ervoor cryptovaluta buiten de effectenwet te houden. Ondanks de teleurstellende marktcondities lijkt de adoptie gestaag verder te gaan. Western Union rondt haar Ripple-pilot positief af en telefoonfabrikanten als Samsung en HTC hebben blockchain volop in het vizier.

NASDAQ en Fidelity investeren samen ondertussen voor miljoenen in een nieuwe crypto-handelsbeurs ErisX en gezien de berichten is dat niet verwonderlijk. Uit handelsdata van het Zwitserse ETP blijkt namelijk dat er handelsrecords worden verbroken en dat institutionele beleggers door de lagere prijs meer cryptovaluta kopen. Geen wonder dat Poloniex in december ook haar deuren opent voor institutioneel geld.

Mark Zuckerberg heeft het cryptovaluta fenomeen blijkbaar inmiddels genoeg op zich laten inwerken, want eind december kondigde Facebook aan bezig te zijn met de ontwikkeling van een eigen cryptovaluta voor het Whatsapp platform. Ondertussen heeft Blockstream met een vijfde satelliet om de aarde gezorgd voor een wereldwijde dekking van het Bitcoin netwerk, buiten het internet om en maken de Ethereum ontwikkelaars bekend dat de eerstvolgende upgrade voor Ethereum er in januari aan komt.

De redactie van Bitcoin Magazine NL wil al haar lezers, volgers, adverteerders en samenwerkingspartners bedanken voor alle mooie en leerzame ervaringen in 2018.

We wensen jullie een gezond en gelukkig 2019 toe vol met – hopelijk veel – crypto-geluk.